Vágólapra másolva!
José Mourinho távozása láncreakciót indíthat el a Real Madridnál, jó eséllyel elmegy és érkezik is majd több meghatározó játékos. Ha minden átigazolási hírt komolyan lehetne venni, csaknem a teljes kezdőcsapat kicserélődne, de három-négy kulcsposzton reálisnak tűnik a változás.

Földcsuszamlásszerű átalakulások várhatók nyáron a Real Madridnál, különösen miután biztossá vált, hogy José Mourinho közös megegyezéssel távozik a csapattól.

Florentino Pérez elnök egy ciklus végéről beszélt hétfőn, amikor a portugál edző távozásáról kérdezték, majd kiderült, hogy a 2016 nyara helyett már június elsején távozó edzőnek nem fizet majd lelépési díjat a Real.

"Senkit nem rúgtak ki" - jelentette ki az Pérez, hozzátéve, hogy ő szerette volna, ha Mourinho folytatja a munkát, de a nyomás már túl erős volt. "Néha itt a normálisnál is nagyobb a nyomás, Mourinho pedig három évet húzott le a klubnál, ő most a legrégebb óta hivatalban lévő edző a Primera Divisiónban."

A portugál tréner keserűséget és klikkeket hagy maga után, valamint számos kérdőjelet a keretben és a szakmai stábban.

Forrás: AFP
Ancelotti a Real felé kormányoz

Pérez, aki indul majd a június 16-i elnökválasztáson, már fel is vette a kapcsolatot a Paris Saint-Germainnal, hogy beszélhessen Carlo Ancelottival. Az olasz edző ugyancsak tárgyalna a Reallal, ám még van egy éve a PSG-s szerződéséből, és ennek a kitöltéséhez ragaszkodnak is a franciák.

A játékosállományt a leendő edző személye is befolyásolja, éppen ezért Pérez - akin kívül egyelőre nincs más elnökjelölt a Realnál - tíznapos ultimátumot adott Ancelottinak, hogy intézze el a PSG-től való távozását. Bárhogy is alakul, Mourinho lelépése biztosan átrendezi az erővonalakat.

Mourinho számos ellenséget szerzett magának Spanyolországban, a barcelonai Sport című lap készített is egy karikatúrát, amelyen a tréner összeállítja a csapatát - abból a négy játékosból, aki még szóba áll vele. A lap szerint Michael Essien, Diego Lopez, Luka Modric, valamint Xabi Alonso a szóban forgó négyes. A spanyol újságok az elmúlt években sokat cikkeztek arról, hogy a csapat spanyol játékosai nem nézik jó szemmel a portugálok egyre nagyobb térnyerését az öltözőben, az utóbbi időben azonban már ezeket a csoportokat is megosztotta a játékosok Mourinhóhoz fűződő viszonya. Kérdés, hogy Mourinho távozása után ki teremthet rendet az öltözőben. Ancelotti az első számú jelölt, ha viszont őt nem sikerül megszerezni, nincs komoly alternatíva. Bár a német sajtó Kicker Jupp Heynckes, a madridi sajtó pedig Jürgen Klopp nevét is bedobta, előbbi továbbra is a visszavonulásra készül, az utóbbi pedig a napokban a Guardiannek adott másfél órás interjújában nem beszélt arról, hogy elhagyná Dortmundot.


Kezdjük mindjárt a csapat legnagyobb sztárjával, Cristiano Ronaldóval, akiről számos forrás állította, hogy visszatér a Manchester Unitedhez, még Alex Ferguson lemondása előtt. Mióta viszont kiderült, hogy a portugál által apaként tisztelt Ferguson feláll az Old Trafford kispadjáról, Mourinho pedig visszatér a Chelsea-hez, a Daily Mail már CR7 Londonba szerződéséről ír.

Pérez természetesen ragaszkodik Ronaldóhoz, aki szintén nem evett Mourinho tenyeréből az utóbbi hetekben, így valószínűtlen a távozása. Az eddigi utolsó hazai bajnokin, a Málaga ellen Ronaldo a gólja után angol szájról olvasók szerint azt kiáltotta: "Itt maradok!", portugál szájról olvasók viszont úgy látták, az edzőjének üzent egy durvaságot az anyanyelvén. Mindkét verzió lényege ugyanaz: Ronaldo valószínűleg nem hagyja el a Madridot a nyáron, noha még a Paris Saint-Germain is komolyan hajt rá.

http://www.youtube.com/embed/-D-YOX-f4LU?rel=0

Mit üzent Ronaldo a Real-Málagán?

Ezzel szemben Michael Essien kölcsönszerződése lejár, és visszatér a Chelsea-hez, ahová - a Guardian információi szerint - Xabi Alonso és Angel di María is követheti a Special One-t. Rajtuk kívül a Premier League-be igazolhat Pepe is, a lópokróc természetű védőt Manuel Pellegrini viheti magával a Manchester Cityhez, közölte a Marca. Bár Pepe nincs rendszeresen a kezdőcsapatban az utóbbi hónapokban, a Real a spanyol lap szerint 25 millió eurót kérhet érte, teheti is, elvégre még élő szerződés köti a klubhoz. És még mindig maradt védő, akinek bizonytalan a sorsa: Fabio Coentraót Mourinho kérésére igazolta le a Real 2011 nyarán, öt évre. A következő hónapokban még jó pénzt kaphatna érte a klub, jellemző, hogy egyelőre a játékos maga sem tudja, hogy hová pozicionálhatja magát, az Espanyol elleni bajnokin a komplett kispad kinevette - ez lehetett az egyetlen jelenet, amin egyformán mulatott Iker Casillas és Mourinho.

Minden bizonnyal a csatársorból is lesznek távozók, Gonzalo Higuaín már hivatalosan is tárgyalt a Juventusszal, amely már az előző nyáron is szerződtette volna, újabban viszont az Arsenal és a Tottenham ügynökei is szaglásznak az argentin támadó után, legalábbis a Daily Mail szerint.

Érkezhet az új Iniesta

Éppen a tervezett Higuaín-Juventus ügylet keretében érkezhet az egyik legmeglepőbb igazolás a Realhoz: a Football-Espana.net úgy tudja, az olasz klub jobbhátvédje, az örökmozgó Stephan Lichtsteiner Madridba mehet az argentin támadóért cserébe, annál is inkább, mivel Ancelotti igencsak kedveli a játékát.

Komolyabb esély van Isco megszerzésére, az AS legalábbis azt írta, a Real és a Málaga már megkezdte a tárgyalásokat a nemes egyszerűséggel csak "új Iniesta" becenevű játékosról. Isco az idén a BL-negyeddöntőig verekedte magát a Málagával - ott is csak az utolsó pillanatokban kapott gólokkal ejtette ki a Dortmund -, még csak 21 éves, jól szerel, de kulcspasszokat is képes adni, gólokat is szerez, egyszóval óriási hasznát venni a támadójátékban. Kérdés, Isco nem akarja-e követni Pellegrini mestert a dúsgazdag Manchester Cityhez.

http://www.youtube.com/embed/pMuQ_0U8HCQ?rel=0

Isco élményszámba menő cselei

Kevésbé ismert név, de nem kevésbé hasznos focista Geoffrey Kondogbia. A húszéves francia védekező középpályás ebben a szezonban mutatkozott be a Primera Divisiónban, az eddigi 36 fordulóból 29-ben pályára lépett, ezeken 87 százalékos pontossággal passzolt, idézve nagy elődje, Patrick Vieira játékát. Kondogbiáért ugyanakkor egyelőre nem kellene csillagászati összeget fizetni, ráadásul a SkySportsnak deklarálta, hogy szeretne a Realban focizni.

További két védekező középpályás neve is felmerült: a Chelsea-vel Európa Ligát nyert David Luiz esetleges érkezését az AS írta meg, míg a PSG-s Marco Verratti eljövetelét a Marca és a Talk Sport is megjósolta. David Luizért állítólag 35 millió eurót is adna a Real, de Verratti érkezése érdekesebb volna. A húszéves olasz kiválóan pótolhatja Pepét, október közepe óta négyszer tiltották el, a bajnokságban tizenegy sárga lapot szedett össze, mivel kevésbé ijesztő megjelenését (165 centi, 60 kiló) agresszív játékkal kompenzálja. Hanem focizni is tud: a szezonban átlagosan 89 százalékos pontossággal passzolt, még a Barca ellen - Xavi és Iniesta szorításában - is eljutott nyolcvan százalékig. A győztesmentalitása adott, kérdés, szüksége van-e a Realnak az elmúlt évek állandó csatái után egy újabb balhés játékosra.

Sorban állnak a csatárok

Szükség lesz viszont csatárokra is, főleg mert Higuaín valószínűleg távozik. Jelöltekből nincs hiány: felmerült Robert Lewandowski neve, aki személyesen lőtt négyet a Realnak a BL-elődöntő dortmundi felvonásán, ám a lengyel válogatott játékos érkezéséről azóta nincsenek friss hírek. Pedig a Barca ellen nagy hasznát vehetnék a madridiak Lewandowskinak, aki erőteljes, magas és jól fejel, már akkor a frászt hozná az ellenfelekre, amikor Ronaldo, Özil vagy Di María még csak készül középre tekerni a labdát.

http://www.youtube.com/embed/cYoVTJr2MlY?rel=0

Lewandowski-négyes a Real kapujába

Jóval nagyobb az esély Sergio Agüero érkezésére. Az argentin klasszis nem érzi jól magát Manchesterben, annak ellenére, hogy az előző idény utolsó másodperceiben egy győztes góllal kicsikarta a bajnoki címet a Citynek. Agüero az atléticós korszakában már élt Madridban, a volt felesége és a fia pedig már vissza is költözött Spanyolországba, számolt be a Bleacher Report. Ha az üzleti fair play valóban életbe lép a 2013/14-es idénytől, könnyen lehet, hogy a Citynek el kell adnia néhány játékost - Agüero távozásával minden oldal elégedett lehetne, elvégre az angol klubnak még így is maradna elég minőségi csatára.

Felmerült Wayne Rooney neve is, akiről májusban kiderült, hogy el akarja hagyni a ManUnitedet, miután Robin van Persie háttérbe szorította. Ferguson ugyan nemet mondott a csatár kérésére, de nyártól az a David Moyes ül a MU kispadjára, akitől Rooney haragban vált meg még az Evertonnál.

Akikre hiába sóvárog a Real

Edinson Cavani kegyeit sokan keresik, ám a Real talán egy arasznyival a ManCity és a Chelsea előtt tolong. Korábban a Tuttosport már megegyezésről írt, megjegyezve, hogy ahhoz előbb Ronaldónak el kell hagynia a Realt. Az uruguayi támadó mindenesetre kinőtte a Napolit, ahonnan távozik a csapatot a BL-be vezető Walter Mazzarri edző is. Nem maradhatott ki a felsorolásból Radamel Falcao sem, de nehéz elképzelni, hogy az Atlético kolumbiai gólzsákja éppen Madridon belül vált csapatot, mikor a fél világ ajánlatokat tesz elé, a Manchester Citytől a Chelsea-n át a Monacóig.

Maradt két játékos, akikért őrült összegeket fizetne a Real, mégsem valószínű, hogy sikerül őket elcsábítani. Gareth Bale régóta a kívánságlistán szerepel, ebben az évadban André Villas-Boas keze alatt jóval túlnőtt egy simán villámgyors szélsőnél: ontja a gólokat (csapata 66 bajnoki találatából 21-et vállalt az idényben), szabadrúgásokat lő, szinte vállán viszi a Tottenhamet, a Premier League-ben az újságírók és a játékosok is szezon legjobbjának választották. Csakhogy a londoniak új szerződést ajánlottak neki a napokban, heti 150 ezer fontos fizetéssel, a Guardian szerint pedig Bale még egy évig biztosan Tottenham-játékos marad. Az egyetlen, amibe a Real kapaszkodhat, hogy a Tottenham csak ötödik lett a bajnokságban, ezzel elesett egy BL-szerepléstől, és a vele járó jókora summától.

Forrás: AFP/Ian Kington
Bale tiszta fehérben, de még a Spursnél

Még kevésbé valószínű Neymar érkezése. A Santos csodagyerekéért harmincmilliárd forintnak megfelelő összeget sem sajnálna a Real Madrid, és bár a napról napra szálingózó hírek eleve lehetetlenné teszik a pontos tájékozódást - még a Bayern Münchenbe igazolása is felmerült -, valószínűtlennek tűnik, hogy a brazil cselgép ne a Barcelonát válassza. A katalánoknál röppen fel a neve a leggyakrabban, előszerződést is kötött a klubbal, és kölcsönösen dicsérgetik egymást a felek.

San Iker visszatér

Bár a fenti átigazolások egy része - elsősorban Higuaín távozása, valamint egy-egy új csatár és védő érkezése - közel biztosnak tűnik, a többi puszta spekuláció, így hatalmas meglepetést keltene Ronaldo távozása vagy Neymar érkezése. Egy kulcsposzt pedig úgy változik, hogy marad: minden bizonnyal visszatér a kapuba Iker Casillas, a Real saját nevelésű világklasszisa, akit Mourinho száműzött a kezdőcsapatból. Casillas minden kapott gólnál kínlódott a kispadon, edzője pedig még további megjegyzésekkel gyalulta az idegeit, végül pedig még Barcelonában is kiakadtak azon, amilyen bánásmódban részesült.

Egy biztos: a Real Madrid 2013/14-es keretében rengeteg a bizonytalanság, amit csak fokoz, hogy egyelőre nincs új edző, és a nyáron elnökválasztást is tartanak. Mourinho távozik, de a szalagcímek maradnak majd, efelől nem kell aggódni.

Az alábbi kezdőcsapat ugyan erősen fiktív, érdekességképpen mégis összeállítottunk egy lehetséges 2013/14-es Real Madridot: Casillas - Lichtsteiner, Ramos, David Luiz - Kondogbia, Neymar, Verrati, Bale - Isco, Lewandowski/Rooney, Cavani/Agüero