Vágólapra másolva!
A Kecskemét focicsapata másfél hónapja veretlen, pedig a klub tartozik a játékosainak. Horváth Ferenc vezetőedző a meccsek előtt gondosan válogatott filmrészletekkel is motiválja a csapatát, de futóversenyt is néztek már az öltözőben. A játékosként hét országban is megfordult egykori gólkirály színes nyilatkozataival üde színfoltja a magyar focinak, nagy példaképe José Mourinho, mert szereti az általa képviselt arroganciát. Futsalos csapattársát, Szijjártó Péter államtitkárt szerinte össze sem lehet hasonlítani a két évvel ezelőtti Szijjártóval, már helyezkedni is megtanult.

A Kecskemét áprilisban öt bajnokiból négyet megnyert, egyszer döntetlent játszott, téged pedig a hónap edzőjének választottak az NB I-es klubok csapatkapitányai. Mit szóltál hozzá?

Nagyon örültem neki, nagy dicsőség akár egy hónapot is elcsípni, de ez nem egyedül az én érdemem, hanem a teljes csapaté.

Májusban is veretlenek vagytok, a Haladás elleni döntetlen után legyőztétek a Siófokot, és már csak egy pontra vagytok a hatodik Fraditól és kettőre az ötödik Lokitól. Ugyanakkor komoly anyagi gondjaitok vannak, a játékosoknak az egész éves prémiummal tartozik a klub. Hogy lehet így motiválni őket?

Az anyagi dolgokról nem nyilatkozhatok, de azt el tudom mondani, hogy remek játékosokkal dolgozom együtt, minden rajtuk múlik, én téphetném a számat, ha ők nem így állnának hozzá a kialakult helyzethez. Szerencsére egyelőre külön tudják választani a focit és az anyagiakat. Leültem velük, és elmondtam, hogy nekem csak olyan játékos kell, aki ha elvállalja a játékot, akkor a pénz nem fog az eszébe jutni. Mondtam, hogy aki erre nem képes, az most szóljon, nem jelentkezett senki.

Forrás: www.kecskemetite.hu
A klub anyagi gondokkal küzd, mégis van minek örülni www.kecskemetite.hu


A csapatkapitány, Vladan Savic sokszor csak a padról áll be, ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy élete formájában játszik. Hogy kell egy focistával elhitetni azt, hogy jobb neki, ha csak csereként játszik?

Egy intelligens játékossal ezt meg lehet beszélni. Azt láttam rajta, hogy amikor kezdett, akkor 50-60 perc alatt felőrlődött, hiszen az első órában azért komolyan darálnak a csapatok. Aztán megnéztük, hogy mi van, ha csak a 60. perc környékén áll be, és frissen sokkal jobban tudott teljesíteni egy fáradtabb ellenféllel szemben. Ő is elfogadta ezt a helyzetet, hiszen látja, hogy működik a dolog. Persze ez még nem jelenti azt, hogy nem kerülhet a kezdőbe.

A Győr emlékezetes, 5-2-es legyőzése előtt a Rocky című filmből játszottál le egy részletet az öltözőben. Gyakran előfordul ez?

Már korábbi csapataimnál is csináltam ezt, de nyilván nem minden meccs előtt, mert akkor megunnák a játékosok. Legutóbb, a Siófok elleni bajnoki előtt például a 300 című filmből vágtuk ki a "This is Sparta" részt. Ez a kedvenc filmem, rendkívül férfias, engem nagyon felpörget. Motiválható ember vagyok, és szeretek olyanokkal dolgozni, akik szintén ilyenek, ezért gondoltam arra, hogy ezek a kis videók lelkesíteni tudják a játékosokat is. Eddig bejött.

A 300-ból levetített jelenet:

http://www.youtube.com/v/WToU3ntMk_Q?version=3&hl=hu_HU


A Minden héten háború-ból Al Pacino híres beszéde is megvolt már?

Nem, beszélni én szoktam az öltözőben. Viszont nemcsak filmrészleteket vetítek le, hanem a játékosaim gólörömét is összevágtuk már egyszer a sajtósunkkal. De játszottam már le egy olyan futóversenyt is, ahol az egyik atléta elesett, majd felállt, és megnyerte a versenyt, valamint az emlékezetes Liverpool-Milan BL-döntő összefoglalóját, amikor a félidőben a Milan 3-0-ra vezetett, de a Liverpool fordított. A Haladás elleni őszi bajnoki előtt megnéztük a Manchester City QPR elleni meccsének hajráját, a City azzal a győzelemmel tavaly megnyerte a bajnokságot, mi pedig utána úgy vertük meg 2-1-re a szombathelyieket, hogy a hosszabbításban fejeltük a győztes gólt. De többször nem fogom lejátszani a csapatnak a City-QPR meccset, nem akarok még egyszer a hosszabbításig várni a győztes gólra.

Mitől függ, hogy melyik meccs előtt milyen kisfilmet állítasz össze?

A meccstől teszem függővé, a Győr ellen például azért választottam a Rocky-ból azt a részletet, amikor Stallone az utolsó menetben a padlóról felállva nyeri meg a harcot, mert a Győrt és a Kecskemétet nézve akkora a különbség a két klub között, hogy annyi esélyünk volt, mint a filmben Rockynak, vagy talán még annyi sem. Tizenegy Rockyt akartam látni a pályán a csapatomban, és azt is láttam.

Mindig mondasz valami jó értelemben vett hülyeséget a meccsek után, ezzel magadra irányítod a figyelmet, és nem a játékosaiddal foglalkozik a sajtó. Van még egy edző, akire jellemző ez, bizonyos José Mourinho. Mennyire tudatosak ezek a nyilatkozatok?

Nem véletlen az egybeesés, Mourinho nagy példaképem, szeretem azt az arroganciát, azt a magabiztosságot, amit ő képvisel, hogy nem érdekli semmi, csak az, hogy a csapatának és a játékosainak jó legyen. Ez az egész egyébként úgy alakult ki, hogy még az NB II-ben, a Szigetszentmiklós edzőjeként a mérkőzések utáni nyilatkozataimnak csak a felét írták le az újságírók, így ferdítettek a szakmai értékelésen, ezért úgy döntöttem, hogy mondok valami hülyeséget, azt biztosan teljesen leírják majd. Így, utólag azt mondom, hogy jó marketingfogásnak bizonyult.

Májgyulladás, Chokito, Columbo, a Jedi visszatér, első randi - Horváth Ferenc aranyköpései

"Krónikus májgyulladásban szenvedtek a játékosaim, mindenki besárgult, ilyen felfogásban nem lehet meccset vezetni" - a Haladás elleni bajnokin nyolc játékosa kapott sárga lapot.

"Három hete még a karácsonyi égőket kerestem elő, a feleségem bejglit sütött, most meg már napernyővel járnak az emberek a mérkőzésre. Nehéz ezeket a körülményeket áthidalni" - a Budapest Honvéd elleni döntetlen után.

"Nagyon nehéz értékelni, inkább Columbót vagy Poirot-t néztem volna" - a Pápa ellen 2-0-ra megnyert bajnoki után.

"Ez most olyan volt, mint a Chokito, ronda és finom" - az Eger 3-1-es legyőzése után.

Még a Szigetszentmiklós edzőjeként:

"Nem volt szép győzelem, viszont a Jedi visszatért, magyar hangja Márkus Tibor volt" - a Budaörs ellen Márkus góljával 1-0-ra megnyert meccs után.

"A huszonötmilliós kérdés, hogy most jó csapat vagyunk, vagy rossz?" - a Gyirmót 5-2-es kiütése után.

Forrás: www.kecskemetite.hu
Jó marketingfogás a hülyeség www.kecskemetite.hu


"Kelly hősei játszottak ma egy gonosz fekete ellen" - a Kozármisleny 3-2-es legyőzése után.

"Úgy játszottunk, mint Eric Clapton, vagyis lassú kézzel, türelmesen, de igen jól szólt" - a Dunaújvárosban aratott 2-0-s siker után.

"Olyan volt, mint az első randim. Végig terv szerint haladt, de az utolsó percig izgultam, hogy végigviszem-e" - az MTK 2-1-es legyőzése után.

"Gratulálok a csapatnak a tavaszi második helyhez. Remek együttesem van, fel kellene minket lőni a Holdra" - szintén egy 2-1-es diadal, ezúttal a Paks II ellen.

"Büszke vagyok a csapatomra, mert az NB II Manchester Cityje ellen a szigetszentmiklósi Sport utca nyolcból helytálltak a srácok" - a Gyirmót otthonában elszenvedett 2-1-es vereség után.

"Olyanok vagyunk, mint a hóember, sokkot kaptunk a melegtől..." - az Ajkán elszenvedett 2-1-es vereség után.

"Bányarémnek szerződtettek a Bányász-napra. Hitelesen adtuk elő, Oscar-gyanús..." - Tatabányán 2-1-re nyert a Szigetszentmiklós.

"A mérkőzés előtt tizenketten voltunk, de ez tizenkettő spártai katona volt. Jelentem, Trója elesett, ez Szigetszentmiklós!" - visszatérő spártai nyilatkozat a Veszprém ellen 2-0-ra megnyert meccset követően.

"Azok a katonák, akik az előző fordulóban a pályán voltak, ezúttal nem jöttek el, biztos máshol háborúztak. Amióta itt vagyok, ilyen rosszul még nem játszottunk, de vannak ilyen meccsek is" - a Kaposvár otthonában elszenvedett 2-0-s vereség után.



A játékos-pályafutásoddal mennyire vagy elégedett?



Játszottál Belgiumban, Németországban, Izraelben, Spanyolországban, Portugáliában, Skóciában és Ausztriában is. Hogyan emlékszel vissza azokra az évekre?



Magyarországon is játszottál számos klubban, melyiket emelnéd ki?



A Ferencváros jelentős átalakuláson megy át, szerinted jó irányba tart a csapat?




Forrás: www.kecskemetite.hu
Horváth szívesen olvassa Moniz nyilatkozatait www.kecskemetite.hu


Késznek érzed magad arra, hogy leülj a Ferencváros vagy a Videoton kispadjára, ha hívnak?

Amikor arra gondoltam, hogy vajon milyen edző lehetek, mindig azt mondtam magamnak, hogy jó vagyok. Aztán egy évvel később rájövök, hogy milyen keveset tudtam még akkor, és mennyit tanultam azóta, szóval manapság már másképp fogalmazom meg ezt. Biztos, hogy fejlődnöm kell még, ha jó edző akarok lenni, de sokat is dolgozom, mert tényleg jó edző akarok lenni. Nem tudom, hogy elég jó vagyok-e egy Fradihoz vagy egy Videotonhoz, de soha nem ijedtem meg semmitől, akármilyen kihívást állított elém az élet, mindig belevágtam mindenbe.

Nemrégiben jutott fel az NB I-be a Dunakeszi Kinizsi, a futsalcsapat, ahol több jó nevű focista mellett te is játszol, és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a csapatkapitány. Hogy kerültél a csapathoz?

Amikor abbahagytam a profi focit, és eldöntöttem, hogy már nem akarok az első osztályban játszani, akkor megkeresett Fehér Zsolt, aki még a Fradiban volt edzőm, és elmesélte, hogy van ez a futsalcsapatuk. A kíváncsiság vonzott, de nem ismertem és nem is kedveltem előtte a politikusokat. A sportolókkal is sokan vannak így, hogy nem szeretik őket, mert biztos nagyképűek. Én viszont nem szeretem, ha előítéleteim vannak, és ezeket legyőzve eljöttem a csapathoz. Nem bántam meg, kellemes csalódás volt, nagyon szeretek itt játszani, a társaság összeérett, a focista-politikus elegy is meglepően jól működik együtt.

Szijjártó 28 gólt lőtt az idén a bajnokságban, ennyire tehetséges, vagy csak sokszor úgy játszotok, hogy inkább őt hozzátok helyzetbe?

Azért még nem házi gólkirály, vagyunk néhányan, akik több gólt lőttünk nála. Érdekes az ő esete, én úgy gondoltam, hogy a mi korunkban már nem tud fejlődni az ember, a két évvel ezelőtti Szijjártót azonban össze sem lehet hasonlítani a mostanival. Ég és föld a kettő, akarattal és nagy szorgalommal elérte, hogy jobb játékos lett belőle. Persze segítünk neki mi is, de szó sincs arról, hogy mindig rá játszanánk. Egyszerűen csak megtanult helyezkedni, már szinte mindig jó helyen áll.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Szijjártó sokat tanult Horváthéktól MTI/Szigetváry Zsolt


A futsalon kívül mozogsz máshol is?

Nem, csak ez van, azt szoktam mondani, hogy futottam én már annyi kilométert, hogy sokkal többre nincs szükségem, elfáradtam, pontosabban elfáradt a szervezetem. Heti egy edzés és egy meccs még belefér, szerencsére késő este vannak a bajnokik, így szinte mindegyiken ott tudok lenni. Az edzések itt is nagyon pörgősek, már kicsit nehezen veszem rá magam, mert tudom, hogy másnap mindenem fájni fog, de amikor elkezd pattogni előttem a labda, akkor mindent elfelejtek, ez a szerelem végzetes.