Vágólapra másolva!
Hiába voltak 50 ezren, mégis néma csöndben nézték végig azt az észak-koreai focimeccset, amelyre a BBC tudósítója is kilátogatott. A gólokat a közönség reakciójából észre sem lehetett volna venni, a játékosok sem pacsiztak egymással.

Észak-Koreában a turisták gond nélkül megtekinthetnek sporteseményeket - persze csak az őket mindenhová elkísérő felügyelőkkel -, és ezt használta ki a BBC egyik tudósítója, aki ellátogatott egy focimeccsre az 50 ezres Kim Ir Szen-stadionba (a riportot itt olvashatja).

Amikor megérkeztek a stadionhoz, még semmi nem mutatta, hogy sokan lennének kíváncsiak a Pyongyang Amrokgang elleni hazai mérkőzésére. Nem voltak forgókapuk, nem volt sorban állás, még ételárusokat sem láttak. Amikor viszont beléptek az arénába, meglepődtek: a stadion teljesen tele volt sötét öltönyt és vörös nyakkendőt viselő férfiakkal, akik néma csöndben ültek. A műfűvel borított pályát szépen megvilágította a délelőtti napfény, ugyanis a meccs fél 10-kor kezdődött.

Forrás: AFP
A phenjani Kim Ir Szen-stadion

A nézők jelentős része katona volt, akikről nem lehetett tudni, hogy kötelességből vannak-e jelen, de látszólag nem sok érdeklődést mutattak a meccs iránt. Nem voltak rigmusok, nem voltak zászlók, csak halk morajlás hallatszott az óriási stadionban. A meccset egy tizenegyesből lőtt gól döntötte el a hazai csapat javára, de a közönség reakciójából észre sem lehetett volna venni, ugyanolyan csöndben ültek. A játékosok sem pacsiztak egymással, még hátba veregetés sem volt.

Az észak-koreai foci az 1966-os angliai világbajnokságon érte el a legnagyobb sikerét, akkor világszenzációt okozva Olaszországot is legyőzték, és a negyeddöntőig jutottak el. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságra is kijutottak, de ott nem sikerült pontot szerezniük. Az akkori edző, Kim Jong Hun nyilatkozott is arról, hogy meccs közben telefonon rendszeresen kapott taktikai tanácsokat az akkori diktátortól, Kim Dzsong Iltől.