Vágólapra másolva!
A 27 év után a Manchester Unitedtől távozó Sir Alex Ferguson szerint honfitársa, David Moyes tud a legjobban azonosulni a klub eszméjével. Az Everton skót menedzsere megpróbálná visszacsábítani Cristiano Ronaldót, akiről már Madridban tárgyal a manchesteri vezérigazgató. Moyes ragaszkodna a Chelsea által megkörnyékezett Wayne Rooney megtartásához is.

Sir Alex Ferguson lemondása nemcsak az egyetlen komoly változás lehet a Manchester United életében. A szezon végén távozó skót legenda utódát már nagyban keresik az idei angol bajnokságot megnyerő csapatnál, a Real Madridtól szinte biztosan elköszönő José Mourinhóról is cikkeznek a lapok, hiszen korábban Ferguson is azt mondta, hogy a portugál szakembert el tudná képzelni utódának, de Mourinho valószínűleg a Chelsea-hez tér vissza. Az angol média szerint a legnagyobb esélye az Everton menedzserének, a szintén skót David Moyesnak van a manchesteri kispadra. Az Everton elnöke, Bill Kenwright is azt nyilatkozta, hogy nem áll Moyes útjába, ha távozni szeretne.

"David szerződése hat hét múlva lejár, joga lesz eldönteni, hogy hol folytatja a pályafutását. Az Evertont mindenesetre nagyszerűen szolgálta eddig is" - mondta az elnök a kubnál 2002 óta dolgozó Moyesról, akit maga Ferguson ajánlott a tulajdonosoknak, miután közölte velük, hogy a szezon végén befejezi a pályafutását. Szerinte 50 éves honfitársa ugyanazokat az értékeket képviseli, mint ő, és megfelelően tovább tudná vinni azt az eszmét, ami az elmúlt évtizedekben jellemezte a klubot.

Forrás: AFP/Ian Kington
Moyest (balra) Ferguson ajánlotta a tulajdonosoknak AFP/Ian Kington


Nemcsak a kispadon történhet azonban változás, hanem a keretben is, angol internetes értesülések szerint ugyanis David Moyes már döntött, hogy elfogadja a Manchester United felkérését, és azt is eldöntötte, hogy megpróbálja visszacsábítani Cristiano Ronaldót az Old Traffordra, miután a portugál aranylabdás elmondta, hogy nem boldog Madridban.

A Daily Maily internetes kiadása arról ír, hogy David Gill, a Manchester United sportigazgatója Madridba utazott, ahol találkozik Jorge Mendeszel, Ronaldo ügynökével, hogy leüljenek kitalálni, miként vihetnék vissza a focistát Manchesterbe. A Real Madrid-Manchester United nyolcaddöntő előtt az egyik sajtótájékoztatón Ferguson egy újságírói kérdésre így válaszolt: "Igen, megpróbáltam Ronaldót visszahozni, sőt, még mindig napirenden van az ügy."

Forrás: AFP/Andrew Yates
Ronaldo és Ferguson 2009-ben a Premier League legjobb játékosa díjjal AFP/Andrew Yates


Ferguson visszavonulása után Ronaldo a Twitteren üzent volt mesterének: "Köszönök mindent, Főnök!" A Real klasszia mesélt arról az időszakról, amikor Manchesterbe igazolt. "Ferguson azt mondta, hogy a hetes mezt szánja nekem. Én nem ezt a számot akartam, de leültetett, és elmagyarázta, hogy ennek a mezszámnak mekkora jelentősége van a klubnál, és érdemesnek talál engem arra, hogy ezt viseljem. Soha nem fogom elfelejteni azt a beszélgetést."

Wayne Rooneyt viszont csak csereként szerepeltette Ferguson a már említetett, Real Madrid elleni visszavágón, az angol csatár állítólag annyira megsértődött ezen, hogy megromlott a viszonya a menedzserrel, és jelezte a vezetőknek, hogy távozni szeretne.

Forrás: AFP/Casar Manso
Rooney és Ronaldo csapattársak lehetnek AFP/Casar Manso


A Chelsea már be is jelentkezett érte, sőt, mindjárt egy konkrét, 25 millió fontos ajánlattal állt elő, ám a Manchester United ezt elutasította, és közleményben jelezte, hogy a játékos nem eladó. Nagy szerepe lehet ebben David Moyesnak is, akinél Rooney 2002-ben bemutatkozott a Premier League-ben az Everton színeiben, és aki 2004-ben elengedte őt a Unitedhez. A focista az önéletrajzában nem túl hízelgően nyilatkozott Moyesről, ám a hírek szerint azóta már rendeződött köztük a viszony, és Moyes ragaszkodik ahhoz, hogy Rooney maradjon a klubnál.