Vágólapra másolva!
Nincsenek vele tele az újságok, fénykorában sem kapkodtak érte a sztárklubok, aranylabdák helyett fair play díjakat kapott, sok szempontból mégis eredményesebb karriert tud felmutatni, mint Messi vagy Ronaldo. A Lazio színeiben a Bolognának vasárnap öt gólt vágó Miroslav Klosét egy nehéz, de telitalálatnak bizonyuló döntés indította el a legendává válás útján, azóta vb- és Eb-ezüstérmesnek mondhatja magát, ráadásul csak egy-egy találat választja el a német válogatott és a világbajnokságok gólrekordjától. Pedig 20 évesen még az ötödosztályban játszott, és egy időben sokan azzal intézték el, hogy csak fejelni tud. Tévedtek.

Vladimir Petkovic, a Lazio edzője a Bologna elleni bajnoki 68. percében úgy döntött, kihúzza a kést az addigra teljesen leharcolt ellenfélből, és jelezte a negyedik játékvezetőnek, hogy cserélni fog. A tartalékbíró a tizenegyes számot mutatta fel, mire a Stadio Olimpico 32 ezres közönsége egy emberként ugrott talpra, hogy a tenyerét összeverve megköszönje a lefelé bandukoló játékosnak a történelmi élményt. Miroslav Klose, a rómaiak német csatára a 22. és a 61. perc között ötször talált be a Bolognának, így a klub 113 éves története során az első játékos lett, aki ilyen termékeny meccset zárt. Öt gólra utoljára a romás Roberto Pruzzo volt képes a Serie A-ban, még 1986-ban, amikor az Avellino elleni 5-1-es győzelem alkalmával egyedül tudta le a fővárosiak termését.

http://videa.hu/player?v=vZhxxStFX3E6E7g1

Öt Klose-gól vasárnapról

A Bologna elleni ötösből egyet fejjel szerzett, egyet bal lábbal, a többit jobbal, és mindegyiket a 16-oson belülről - ha gonoszkodni akarnánk, mondhatnánk, hogy egyikkel sem nyerne gólszépségversenyt. Igaz, Kloséra soha nem volt jellemző, hogy a félpályánál felvette a labdát, majd a védőket befűzve a gólvonalig cselezte magát, ahogy a 30 méteres bombákat sem tőle kell várni. Befejező csatárnak azonban ideális, mindig ott van, ahova a kapusról kipattan a labda, a helyzeteit jó százalékban berúgja, és bár 182 centis magasságával finoman szólva sem emelkedik ki a mezőnyből, pazar a fejjátéka. A mostani ötös előtt utoljára december 15-én volt eredményes, amikor a Lazio az ő góljával verte meg az Intert, azóta átesett egy térdsérülésen, és a visszatérése utáni öt találkozón csendben volt, így még nagyobbat szólt, hogy végre kiszakadt a zsák.

"Az, hogy öt gólt szereztem, a csapat érdeme. A társaim nagyon jól szolgáltak ki, megdolgoztunk ezért a győzelemért, hogy a négyes nyeretlenségi sorozat után visszatérjünk a helyes útra. A góljaimat a szeretteimnek és a Laziónak ajánlom, a klubnak, amely olyan a számomra, mintha a második családom lenne" - szerénykedett az emlékei szerint a Kaiserslauternben egyszer már szintén ötig jutó Klose, akire egyébként sem jellemző, hogy melldöngetve ajnározná magát. Szerénysége és elhivatottsága példaértékű, tisztában volt vele, hogy nem rendelkezik kivételes képességekkel, de mindig maximálisan odatette magát, és ezzel elérte, hogy olyan statisztikát mutasson fel, amely miatt a világ legjobb játékosai is irigyelhetik.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ahhoz, hogy ezeket a sikereket elérje, a kemény munka mellett egy bevallottan nehéz döntés is kellett. A lengyelországi Opoléban született Klosét szülőhazája válogatottja is szerette volna megnyerni magának, ám a nyolcévesen Németországba költöző - akkor mindössze az igen és a köszönöm szavakat tudta németül -, kettős állampolgársággal rendelkező csatár 2001-ben nemet mondott az akkori lengyel kapitánynak, Jerzy Engelnek, mert abban bízott, hogy Rudi Völler előbb-utóbb beválogatja a Nationalelfbe. "Hogy németnek vagy lengyelnek érzem magam? A legjobb válaszom erre az, hogy európainak" - nyilatkozta 2008-ban, amikor a német és a lengyel válogatott egy csoportba került az Eb-n.

A középiskola után ácsnak készülő, 20 évesen még az ötödosztályú FC Homburgban játszó Klose a döntése idején már maga mögött tudott egy erős szezont a Bundesligában, a 2000/2001-es idényben 29 meccsen kapott lehetőséget a Kaiserslauternben, és ezeken kilenc gólt szerzett. A számítása be is jött, Völler 2001 márciusában az albánok elleni világbajnoki selejtezőn pályára küldte, amit úgy hálált meg, hogy két perccel a vége előtt egy fejessel eldöntötte a váratlanul szoros meccset.

A következő vb-selejtezőn, Görögországban megint csereként szállt be, és megint ő döntött, 2-2-es állásnál szerzett három pontot érő gólt. Mivel a 2001/2002-es idényben 16 gólig jutott a Bundesligában, és a válogatottban is kitartott a jó formája - barátságos meccsen Ausztria és Izrael ellen is mesterhármast ért el -, senkinek nem okozott meglepetést, hogy ott volt a 2002-es vébére nevezett keretben. Ha pedig ott volt, kitett magáért, a szaúdiak ellen triplázott, majd az íreknek és a kameruniaknak is betalált. Külön kuriózum volt, hogy mindegyik gólját fejjel érte el. A csoportkörben összehozott öt után azonban nem jött újabb, így csapat- és egyéni szinten is a második hellyel kellett beérnie a brazilok, illetve a nyolcgólos Ronaldo mögött.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Klose idővel kinőtte a Kaiserslauternt, a váltás pillanata 2004-ben jött el, amikor a Werder Bremen ötmillió euróért megszerezte. Brémában lett kész játékos, már nemcsak fejelni tudott, ahogy a vébé után sokan mondták róla, hanem nagyon hasznos mezőnymunkát is végzett. Ha kellett, visszalépett labdákért, és nem csupán centerben, a szélen is tudott játszani. A 2005/2006-os idényben elképesztő formában futballozott, 26 meccsen elért 25 találatával a Bundesliga gólkirálya lett, és emellé még 16 gólpasszt is kiosztott, jelezve, hogy van szíve továbbadni a labdát, ha a társ jobb helyzetben van.

A 2006-os vébén Németország ismét gólokat várt tőle, ő meg ott folytatta, ahol négy évvel azelőtt abbahagyta, Costa Rica és Ecuador ellen is duplázott, majd az argentinok elleni negyeddöntőben is betalált, és a vb-bronz mellett a gólkirályi címet is besöpörte, ráadásul ugyanúgy bekerült a torna álomcsapatába, mint 2002-ben. Ráadásul az első játékos lett, aki két egymást követő vébén is eljutott öt gólig. Utána összehozták a Barcelonával és a Juventusszal, no meg, mint minden német klasszist, a Bayernnel is, de végül csak 2007 nyarán igazolt Münchenbe. Az addig a Werderrel csak egy Ligakupát nyerő Klose alaposan megszedte magát a bajorokkal, két bajnoki címet és két kupagyőzelmet ünnepelhetett, BL-döntőig is jutott, de az utolsó két évében Mario Gomez érkezése, valamint egy sérülés miatt keveset játszott, gólokat is alig lőtt.

Forrás: AFP/Christof Stache

A 2008-as Eb-n a válogatottban is visszafogott teljesítményt nyújtott önmagához képest, bár a portugálok elleni negyed- és a törökök elleni elődöntőn szerzett gólja fontos szerepet játszott a továbbjutásban, de megint világbajnokság kellett ahhoz, hogy bizonyítson azoknak, akik már leírták.

Ahhoz, hogy bizonyíthasson, Joachim Löw kellett, aki annak ellenére elvitte Dél-Afrikába, hogy a Bayernben csak epizódszerep jutott neki. Mocsai Lajos férfikézilabda-kapitány sokszor emlegeti az edzők megérzésen alapuló döntéseit, de Löw is megérezhetett valamint, mert Klose a 2010-es vébén is hozta magát: rögtön az első, Ausztrália elleni találkozón betalált, és bár Szerbia ellen (talán kicsit szigorúan) kiállították, eltiltása lejárta után Angliának egy, majd Argentínának két gólt lőtt. A szövetségi kapitány jól érezte, hogy az összeszokottság ebben az esetben fontosabb a pillanatnyi formánál: Klose nyolc éven át volt a németek első számú támadója, és tökéletesen illeszkedett a válogatott gépezetébe. Az argentinok elleni a századik válogatott meccse volt, és második góljával befogta a vébékén 14 gólig jutó legendát, Gerd Müllert, vagyis már csak Ronaldo volt előtte, miközben Pelé, Kocsis, Batistuta vagy Klinsmann mind mögötte maradtak. Az előzés végül nem sikerült, Klose pedig egy ideig vacillált, majd kijelentette, hogy megcélozza a 2014-es brazíliai vébét is.

http://www.youtube.com/embed/gJcD8393ARY

Tizennégy Klose-gól a világbajnokságokról

2011-ben továbbállt a Bayerntől, és a Lazióban kötött ki, ahol az első bajnokiján egyből gólt szerzett, majd örökre belopta magát a drukkerek szívébe azzal, hogy győztes gólt lőtt a Roma elleni derbin. A köztudottan szélsőjobboldali beállítottságú Lazio-ultrák a "Klose mit uns" (Klose velünk van) felirattal fejezték ki szimpátiájukat, apró szépséghiba, hogy a szöveg s betűi rúnaírással az SS jelvényére utaltak. "A politikának a stadionon kívül kell maradnia" - nyilatkozta az eset után Klose, aki első római idényében tizenhat góllal zárt, ebből tízet szerzett a bajnokságban.

A mostani idényben egy meg nem adott góljáról esett a legtöbb szó, a Napoli ellen 3-0-ra elvesztett meccsen ugyanis kézzel továbbította közelről a labdát a kapuba, és bár a bíró elsőre gólt ítélt, a nápolyiak reklamálásának hatására kérdőre vonta Klosét. "A bíró megkérdezte tőlem, hogy kézzel értem-e a labdához. Bevallottam, hogy igen, ez volt a legkevesebb. Sok fiatal nézi a meccseinket a tévében, nekik mi példaképek vagyunk" - indokolta utóbb az őszinteségét a csatár, aki hazájában fair play díjat kapott az eset után.

http://www.youtube.com/embed/TJBRg1jA7AQ


Nem először fordult elő vele, hogy a saját kárára korrigált bírói ítéletet: 2005 áprilisában, még a Werder Bremen futballistájaként nem volt hajlandó elvégezni egy igazságtalanul befújt büntetőt, jutalma akkor is fair play díj lett.

2012-ben újabb érmet, ezúttal egy Eb-bronzot szerzett a válogatottal, de a felvezetés jobban sikerült, mint a torna: a selejtezőkön hat meccsen kilenc gólig jutott, de az Eb-n többnyire csereként szállt be, igaz, a görögök elleni negyeddöntőn így is beköszönt. Azzal, hogy a válogatott a négy közé jutott, Klose felállított egy újabb rekordot, mivel rajta kívül senki nem tud felmutatni öt elődöntőt a vébéket és Eb-ket tekintve. És már nincs messze az a pillanat, amikor ő lesz a német válogatott gólrekordere, mivel a 68-ig jutó Gerd Müller már csak eggyel előzi meg a 126-szoros válogatott Klosét.

Az átlagban minden második válogatott meccsén eredményes csatár kabalának is tökéletes, a német csapat ugyanis még nem vesztett, ha ő gólt szerzett. Így lesz legenda valakiből, aki nem szerepel reklámokban, akit nem bálványozzák a tinilányok, viszont tizeneggyel több vb-gólja van, mint Messinek és C. Ronaldónak együtt.

Miroslav Josef Klose

Született: 1978. 06. 09. (34 éves), Opole, Lengyelország
Magassága: 184 cm
Posztja: csatár

Felnőtt klubjai:
1997-1998 SG Blaubach-Diedelkopf
1998-1999 FC Homburg 33 meccs, 11 gól
1999-2001 FC Kaiserslautern II 50 meccs, 26 gól
1999-2004 FC Kaiserslautern 120 meccs, 44 gól
2004-2007 Werder Bremen 89 meccs, 53 gól
2007-2011 Bayern Munich 98 meccs, 24 gól
2011- Lazio 53 meccs, 28 gól

A válogatottban:
2001- 126 meccs, 67 gól
Világbajnoki ezüstérmes (2002)
Világbajnoki bronzérmes (2006, 2010)
Európa-bajnoki ezüstérmes (2008)

Legjobb eredményei:
A Bayern Münchennel kétszeres német bajnok (2007-08, 2009-10), kétszeres német kupagyőztes (2008, 2010), BL-döntős (2009-10)
Vb-gólkirály (2006)
A vb-álomcsapat tagja (2002, 2006)
Német gólkirály (2006, 25 góllal)
Az év játékosa Németországban (2006)