Vágólapra másolva!
Szinte biztosra vehető, hogy az Orbán Viktor által alapított felcsúti akadémia felnőttcsapata az idén feljut az NB I-be, jövőre pedig az új, 3500 fős stadion is elkészülhet a kevesebb mint kétezres lélekszámú községben. A Puskás Akadémia FC jogilag már elszakadt a Videotontól, de továbbra is szoros kapcsolatban áll a 2011-es bajnokcsapattal, az edző és a csapatkapitány szerint azonban nincs azzal semmi gond, hogy közös bajnokságban szerepelnek majd. A szombati meccsen ott volt a miniszterelnök is, aki a szurkolókkal mindig szívesen elbeszélget, a hazai gólnál néma maradt, a lefújás után viszont elégedetten sóhajtott fel. Helyszíni riport.

"Persze. Abban jók vagyunk, amikor fordítani kell" - fordult hátra az [origo] tudósítója felé Orbán Viktor Felcsúton 17 óra 29 perckor szombaton, amikor nem tőle, de jól hallhatóan azt kérdeztük, vezettek-e már az idén a Puskás Akadémia FC ellen.

Felcsúton átmeneti körülmények vannak, a régi centerpályát lebontották, a helyén - információnk szerint több milliárd forintból - egy 3500 fős stadion épül, ami meglepően magas szám ahhoz képest, hogy a községben - 2010-es adat szerint - 1789-en élnek, de később utánpótlás-válogatott mérkőzések helyszíne lesz, és a 2014-es U19-es Eb-n több meccset itt rendeznek majd. A pályázati és magánpénzből épülő stadion már láthatóan jól halad, addig is a Puskás-pálya elnevezésű "hátsó füvesen" játssza hazai meccseit a csapat, amelynél már mindenki az NB I-ről beszél.

A meccs képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nem ok nélkül, hiszen tavaly ősz óta a bajnokságban senki sem tudta legyőzni a hat éve Orbán Viktor által alapított akadémia felnőttcsapatát, 18 győzelme mellett hat döntetlent ért el, jelenleg 12 pontos előnnyel vezeti a Nyugati csoportot, és már csak hat kör van hátra. Innen pedig már szinte lehetetlen elbukni az aranyérmet és az azzal járó feljutást az élvonalba.

Szombaton viszont érett a meglepetés, a 29. percben vezetett ellene a vendég ZTE, a rosszul kifutó, Blackburnt is megjárt Somodi Bence eszén túljárva Darko Pavicsevics fejelt gólt. A meccsre - az átmeneti időszakra való tekintettel - ingyenes a belépés, a mobil lelátón és a mögötte lévő dombon összegyűlt úgy 200 néző, egy ötfős csoport közepén a miniszterelnök állt kockás ingben, kezében tökmagos zacskóval, és mint mindenki, ő is a földre dobálta a maghéjat. A balján a korábbi felcsúti NB II-es edző, jelenlegi játékosmegfigyelő Hartyáni Gábor, jobbján Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, az akadémia elnöke szorít a csapatért.

Mellettünk a szomszédos Bicskéről érkezett 26 éves fiatal figyeli, amint a játékrész vége felé Baracskai Roland kapufát fejel. "Nem vagyok Felcsút-fanatikus, de szeretem a focit, ezért gyakran kijövök ide. Abból már kinőttem, hogy elutazzam kedvenc csapatom, az Újpest összes meccsére" - mondja a srác, aki szerint jó színvonalúak az itteni meccsek, és "marha tehetséges a felcsúti gárda", amely középcsapat lehet jövőre az élvonalban.

További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Papíron rendben van

A szabályok ugyan nem engedik, hogy a klubok első és második csapatai egyazon osztályban induljanak, a korábban a Videoton Puskás Akadémia nevet viselő felcsúti csapat azonban a 2012/2013-as idény óta már nem számít a Videoton fiókcsapatának (az az NB III Duna csoportban keresendő). Tavaly nyár óta a Puskás FC Kft. a tulajdonosa, míg a Videotoné a Garancsi István tulajdonában lévő Futball-F 2007 Sportszolgáltató Kft. Így aztán már nincsen jogi akadálya, hogy a Videoton mellett a Puskás Akadémia FC is az első osztályban szerepeljen, a klub már be is adta az NB I-es licenckérelmet, Benczés Miklós edző szerint a klubvezetők rajta vannak a licencfeltételek teljesítésén, addig valószínűleg a székesfehérvári Sóstói Stadionban rendezik majd a Felcsút meccseit.

De nem csak ez mutatja, hogy a két klub között továbbra is szoros kapcsolat van: több korosztályban most is közösen, Videoton Puskás Akadémia néven szerepelnek a csapataik, és - a Pfla.hu megfogalmazása szerint - a Felcsúton szereplő NB II-es Puskás Akadémia FC is közös együttes, jogilag önálló, de a Videoton szakmai felügyelete alá tartozik, csakúgy, mint a Videoton NB III-ban szereplő második csapata. Ezen kívül a Videoton is használja a felcsúti edzőközpontot, gyakran tréningezik ott az első csapat.

Mindezek alapján megjósolható, hogy sokan ferde szemmel néznek majd a két csapat egymás elleni meccseire az NB I-ben, képzeljünk el például egy olyan helyzetet, ha egy döntetlennel a Videoton bajnok lesz, a Puskás pedig bent marad az élvonalban. Benczés Miklós szerint azonban ebben nincs semmi aggályos. "Az Inter és a Milan is egy helyen játszik, mégis, a legnagyobb ellenségei egymásnak" - von egy bátor párhuzamot a vezetőedző. "Igaz, hogy szoros szakmai kapcsolatban vagyunk, de két külön gazdasági társaság áll a csapatok mögött. Mi egyetlen csapatot fogunk segíteni az első osztályban, és ez a Puskás Akadémia."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A felcsúti keretben lévő Videoton-játékosok (Somodi Bence, Polonkai Attila, Szakály Dénes) kölcsönszerződéssel szerepelnek a csapatnál, a bérüket a Puskás Akadémia állja. A játékosok most sem vándorolhatnak csak úgy szabadon a két csapat között, a váltásra ugyanúgy félévente kerülhet sor, mint más kluboknál. Korábban nem voltak ilyen megkötések, emlékezetes, amikor 2011 augusztusában a csapatkapitány Lipták Zoltánt három meccsen nem játszatták az NB I-es csapatban, majd - Paulo Sousa szerint azért, mert "nem volt lojális a klubhoz" - maga kérte, hogy az NB II-esekkel gyakorolhasson. Az általános gyakorlat - mint általában a fiókcsapatoknál - az volt Mezey Györgynél és Paulo Sousánál is, hogy aki nem volt tagja az NB I-es csapat bajnoki keretének, az az aktuális bajnoki fordulóban a második csapat rendelkezésére állt.

"A szabályok ugyanannyit engednek meg a Puskás Akadémia FC és a Videoton számára, mint amennyit a hasonló partneri kapcsolatban lévő Siófok és Győr számára" - mondja a mostani helyzetről Benczés, hozzátéve, hogy a felcsúti másodosztályú klub ugyanolyan feltételek mellett tud igazolni játékosokat a Videotontól, mint bármely másik csapat.

A Puskás-csapat kezdőjében szombaton négy akadémista - Vaszicsku Gergő, Farkas Norbert, Baracskai Roland és Kleinheisler László - volt, utóbbi beceneve Scholes, irokéz hajviselettel nyomul, és ő a miniszterelnök kedvence. Csak egy külföldi kezdett, a görög Vaszilejosz Aposztolopulosz, a vidis rutint pedig a csapatkapitány Polonkai Attila és Szakály Dénes képviselték. Orbán Viktor fia, Gáspár az idén egy meccsen kapott szerepet, jelenleg sérült, a lelátón egy méretes napszemüveg mögött keresett menedéket.

Mégtöbb képért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mindannyian boldogok vagyunk

"Orbán Viktornak nem csak a felcsúti csapat, hanem az egész magyar labdarúgás nagyon sokat köszönhet" - véleményezi a Puskás Akadémia alapítóját a vezetőedző. "Bármerre járunk az országban, látható, hogy épülnek a stadionok, erősödött a futballunk, a válogatott előbbre lépett a ranglistán, a Videoton remekelt az Európa Ligában, az NB I-ben látunk egy jó Ferencvárost, Debrecent, Videotont, Győrt, azaz mindannyian boldogak vagyunk, hogy egy olyan miniszterelnöke van az országnak, aki a sportot, a futballt támogatja. Ez nagyon sok sportbarátnak tetszik."

Orbán Viktor pihenésként tekint a futballra, úgy tudjuk, ha hetente nem néz meg négy meccset élőben, már hiányérzete van (a miniszterelnök futballhoz fűződő viszonyáról itt olvashat bővebben), így joggal bízhattunk abban, a debreceni akadémia átadása után a Felcsút meccsére is kilátogat.

Szerettük volna megkérdezni arról, hogy alapítóként hogyan tetszene neki az NB I-ben látni az akadémia felnőttcsapatát, vagy, hogy kiért szorítana egy Videoton-Puskás Akadémia FC meccsen, Orbán Viktor azonban az interjú helyett inkább a szurkolást választotta. Ami rá is fért a csapatra, hiszen - amint a szünetben a Puskás Akadémia 1994-es csapatánál korábban dolgozott Dajka László fogalmazott - "tompán játszanak a fiúk".

A szurkolókkal szívesebben beszélget

Egy feltűnően görnyedt hátú, nagyon idős bácsival azonban szóba elegyedett a miniszterelnök, mire a bicskei drukker azt mondja nekünk: "Viktor az átlagemberrel szívesebben elbeszélget, mint egy újságíróval. A múltkor is tök jól eltársalgott 20 részeg csepeli drukkerrel."

Közben egyre jobban ment a Puskás Akadémiának, sorra dolgozta ki a helyzeteket, aztán a 72. percben úgy sikerült egyenlítenie, hogy Szakály lövésénél Safet kapus árnyékra vetődött. "Ha jól láttam, a most beállt Gajdos volt a gólszerző" - adott le a gól után egy rossz tippet a hangosbemondó.

Az ellenfél helyzeteinél vagy a meg nem adott Felcsút-gólnál némán maradó miniszterelnök a lefújásnál viszonylag elégedetten felsóhajt: "A veretlenségünket megtartottuk."

További képekért kattintson a fotóra! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A mérkőzés után a felcsútiak csapatkapitányához, Polonkai Attilához siettünk, hogy adjon egy kis hangulatjelentést. A középpályás 2008 és 2012 között a Videotonban szerepelt, így jól ismeri mindkét csapatot, de nem foglalkoztatja, hogy a szurkolóknak esetleg szúrhatja a szemét a két testvércsapat vetélkedése. "Nyáron megalakultunk, és megvoltak a konkrét terveink a Puskás Akadémia NB II-es csapatával. Azon kívül, hogy a két klub között van egy fajta együttműködés, nem nagyon tartjuk a kapcsolatot. Mi itt edzünk, néha ők is, de ezen kívül semmi" - mondta, majd rámutatott az egyik pályára a sok közül.

A 33 éves, háromszoros válogatott játékos elismerte, hogy nagyon jól érezte magát a Videotonban, amellyel bajnokságot is nyert, de utána egy remek új kihívás, egyúttal nagy felelősség is volt számára Felcsúton futballozni. "Nagyon oda kell figyelnem a fiatal játékosokra, a pályán és azon kívül is segítenem kell őket. Nem hinném, hogy visszatérek még a Videotonhoz, nekem most az a célom, hogy az NB I-be feljussunk, a többi nyáron dől el."

Polonkai érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy ritkán látják a pályán Orbán Viktort, de amikor összefutnak, váltanak pár szót a klubról. "Személyesen még sohasem jött oda a csapathoz, de valamilyen szinten feldob minket, amikor tudjuk, hogy figyeli a meccsünket" - állítja a csapatkapitány.

Így megy a kéziseknél

A magyar női kézilabdában nem ismeretlen, amivel a futballban Videoton és a Felcsút próbálkozik: tavaly májusban a csőd közeli állapot miatt a megszűnés határára került Veszprém batyuzott össze a Bajnokok Ligája-döntős, bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC-val. A klub tizennégy NBI/B-s játékosát küldte Veszprémbe, az edző a győri Róth Kálmán lett, és miután jogilag két különállású csapatról volt szó, a Magyar Kézilabda Szövetség áldását adta rá.

Ahogy Kelecsényi Ernő, a Győr elnöke az [origo]-nak tavaly elmondta, "abban a 14-es keretben, amely Veszprémbe megy, abban benne lesz az a három-öt ember, aki elérheti a csúcsot, és odajuthat a nemzetközi topszintre."

Kelecsényi akkor elárulta, hogy Ambros Martín edző kiválasztotta azt a három játékost, akit csak kölcsönad a klub, hogy őket bármikor visszahozhassa az ETO-hoz. A Győr évekig próbálkozott azzal, hogy a szövetség rábólintson a második számú csapat élvonalbeli indulására (elvi lehetőség lett volna rá, hiszen a fiatalok sorra nyerték a másodosztályú címeket), de az MKSZ és néhány tiltakozó klub (például a Fradi) ehhez nem járult hozzá.