Vágólapra másolva!
Lassan már lecseng a kérdés, hogy ki a világ legjobb focistája, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo az elmúlt években szinte minden egyéni díjat és rekordot elosztott egymás között, a különmeccs azonban négy Aranylabdájával eldőlni látszik az argentin javára. A két történelmi klasszis versengéséről nem nagyon lehet már újat mondani, a harmadik helyért viszont óriási a tülekedés. Kiválasztottunk tizenegy játékost, aki méltán pályázhat a címre, és próbáltunk némi támpontot adni, hogy eldönthessék, ki a világ harmadik legjobbja.   

- Mennyire hasznos?
Radamel Falcao: A tipikus befejező csatár, szinte csak a góllövéshez ért, de ahhoz nagyon. A FIFA tavalyi álomcsapatában ő volt az egyetlen játékos, aki nem a Barcelonában vagy a Real Madridban játszik, és ha nem lenne az a bizonyos Messi, Ronaldo páros, akkor az utóbbi évek spanyol gólkirályi címei is az ő dicsőséglistáján szerepelnének.

Zlatan Ibrahimovic: Vitathatatlanul zseni, amit nem csak befejező csatárként mutatott már meg. A svéd válogatottban, és olykor a Milanban is egy sorral hátrébb lépett, és irányítóként remek labdákat osztogatott. A PSG-ben amellett, hogy szórja a gólokat (a bajnokságban 29 meccsen szerzett 27 találattal toronymagasan vezeti a góllövőlistát), a kiszolgálásban is parádézik, a bajnokságban kilenc gólpassznál jár, a BL-ben viszont kilenc meccsen hét gólpasszt adott, a Dinamo Zagreb ellen 4-0-ra megnyert meccsen például négyet. Ugyanakkor néha eldurran az agya, ilyenkor gyakran kap lapot, nem ritkán pirosat.

Forrás: AFP/Franck Fife
Ibrahimovic klasszisához nem fér kétség, csak sokszor gurul el a gyógyszere AFP/Franck Fife



Thiago Silva: Sokan a világ jelenlegi legjobb védőjének tartják, amivel nehéz is vitatkozni. A valaha élt egyik legfantasztikusabb hátvéd, Alessandro Nesta mellett tanulta meg a Milanban, hogy hogyan kell határozottan, de mégis elegánsan és tisztán játszani. Tökéletes testfelépítése, higgadtsága és kiváló ütemérzéke mellett remekül fejel, az ellenfél kapuja előtt szögleteknél rendkívül veszélyesesen húzódik előre.

Gareth Bale: Tavaly küzdötte be magát a világ legjobb játékosai közé. A szélvészgyors walesi szélsővel majdhogynem lehetetlen tartani a lépést, labdával is gyorsabb szinte bármelyik védőnél, és amíg tavaly 18 gólpasszt osztott ki a 10 gólja mellett az angol bajnokságban, addig az idén megfordult az arány, eddig kilencszer jegyezte ő az utolsó passzt, viszont 19 góljával a harmadik helyen áll a Premier League góllövőlistáján. Többek között annak is köszönhető ez a gólerősség, hogy elsajátította a Cristiano Ronaldo-féle szabadrúgáslövő technikát (teli rüszttel meglőtt, hirtelen lefelé csapódó labda), és számos gólt szerzett az idén pontrúgásból.



Neymar: 21 évesen a brazil válogatott alapembere, a Barcelona első számú kiszemeltje, ez a két dolog elég magyarázat ahhoz, hogy miért pályázik a világ harmadik legjobb játékosa címre. A kiszámíthatatlansága a nagy erénye, viszont sokoldalúnak nem nevezhető, a védőket könnyedén hintába ülteti, a kapu előtt is határozott, és bár osztogatja a gólpasszokat is (az elmúlt szezonban 41 tétmeccsen 27 gól és 16 gólpassz a mérlege), a legnagyobb hátránya, hogy nem igazi csapatember. Sokszor inkább megcsinál egy kockázatos cselt a helyett, hogy passzolna. Ez az, amit Barcelonában garantáltan elsőként fognak kinevelni belőle.

Xavi: Tökéletes technikai tudás, gyors gondolkodás, alázat, minden megvan benne, ami egy Aranylabdához szükséges, egy a bibi, hogy jóval kevesebb gólt szerez, mint a Messi, Ronaldo páros. Pedig a sokoldalúságot tekintve talán mindkettőjüket megelőzi, gyakran közel százszázalékos pontossággal szórja a passzokat a meccseken, mégis csak a harmadik helyre tudott odaérni 2010-ben és 2011-ben is a szavazáson. Pedig ő világ- és Európa-bajnok, ellentétben az argentin és a portugál zsenivel.

Andrés Iniesta: Sok mindenben hasonlít Xavihoz, csak négy évvel fiatalabb, a pályán szinte tökéletes szimbiózisban működnek. Iniesta többet cselez, és a fontos gólok specialistája, tavaly ő fért oda a harmadik helyre az Aranylabda-szavazáson, 2010-ben pedig hiába lőtt a hollandok elleni vébédöntő hosszabbításában győztes gólt, azzal is csak megszorongatni tudta klubtársát, Lionel Messit.

Robin van Persie: Pályafutása legjobb döntését hozta, amikor az Arsenalt elhagyva a Manchester Unitedbe igazolt, a londoniakkal nyolc év alatt csupán egy FA-kupát és egy angol Szuperkupát tudott nyerni, a manchesteriekkel pedig mindjárt bajnok is lett. Nemrégiben az Aston Villának fél óra alatt lőtt mesterhármast, már 25 gólnál jár a bajnokságban, ezzel vezeti a góllövőlistát, de nem csak a góljaival tűnik ki a mezőnyből. Alex Ferguson megtalálta neki a tökéletes pozíciót, egyből sikerült őt beépíteni a csapatba, főleg Wayne Rooneyval érti meg magát a pályán. A középpályára ritkán lép vissza, Rooney az, akit Ferguson Van Persie érkezésével egy sorral hátrébb küldött, de a holland csatár így is rendre zseniális utolsó passzokat ad társainak, az idén már 13 gólpasszt osztott ki a bajnokságban.

Forrás: MTI/EPA/Gerry Penny
Van Persie tökéletesen megérti magát Rooneyval (hátul) MTI/EPA/Gerry Penny



Xabi Alonso: Cristiano Ronaldo után talán a Real Madrid legfontosabb és legsokoldalúbb játékosa. A védekező középpályások közül utoljára Claude Makelele volt ennyire fontos láncszeme a madridi csapatnak, a spanyol válogatott világ- és Európa-bajnok alapembere annyival jobb francia elődjénél, hogy az előre játékban is jól teljesít, a mélységi indításai és a hosszú passzai kivételesen pontosak. Kemény játékos, de durvának nem mondható, ugyan az elmúlt négy spanyol bajnoki szezonban megvolt mindig a tíz sárga lapja, de pirosat egyszer sem kapott.

Franck Ribéry: A világ talán legjobb formában lévő csapatából, a Bayern Münchenből kötelezőnek éreztünk választani valakit, Toni Kroos, Mario Mandzukic, Bastian Schweinsteiger vagy Javi Martinez is kiemelkedőt nyújtott az idén, de talán Franck Ribéry az, aki a legkomplexebb játékos közülük, aki meccseket tudott eldönteni, aki kiegyensúlyozottan teljesített a szezonban, és akit szinte minden támadásnál keresnek a labdával.

Robert Lewandowski: Tavaly robbant be a világ focielitjébe, azzal párhuzamosan, hogy a Borussia Dortmund megnyerte a német bajnokságot. Sokan úgy gondolták, hogy a Bundesligában lőtt 22 gól és a német kupában elért gólkirályi cím (hat meccsen hét gól, mesterhármas a Bayern München ellen 5-2-re megnyert kupadöntőben) csak egy kifutott eredmény volt, ám a 24 éves csatár az idén a bajnokságban már 23 gólnál jár, és a Bajnokok Ligájában is termelt tízet, ebből négyet a Real Madrid elleni elődöntőben. Játéka egyszerű, mégis hatásos, főleg a helyzetek értékesítésében jeleskedik, de azt megbízhatóan, már világklasszis szinten teszi, ezzel a BL-elődöntős dortmundiak legfontosabb játékosa lett. Nem csoda, hogy a Manchester United és a Bayern München is bejelentkezett érte.

Forrás: AFP/John MacDougall
Lewandowski négy góllal ásta meg a Real Madrid sírját AFP/John MacDougall


- Mennyi a piaci értéke? (a Transfermarkt adatai szerint)
Iniesta: 70 millió euró
Radamel Falcao: 60 millió euró
Neymar: 50 millió euró
Robin van Persie: 45 millió euró
Gareth Bale: 42 millió euró
Franck Ribéry: 42 millió euró
Thiago Silva: 40 millió euró
Zlatan Ibrahimovic: 35 millió euró
Robert Lewandowski: 28 millió euró
Xabi Alonso: 25 millió euró
Xavi: 20 millió euró

Forrás: AFP/Lluis Gene
Iniesta (b) a legdrágább, Xavi (j) a legolcsóbb játékos a listánkon


- Hogy teljesített az idén? (a Whoscored.com osztályzatai alapján, 10-es skálán):
Franck Ribéry: 7,94-es átlag
Gareth Bale: 7,88
Zlatan Ibrahimovic: 7,8
Robert Lewandowski: 7,81
Robin van Persie: 7,69
Neymar: 7,55
Thiago Silva: 7,44
Andrés Iniesta: 7,41
Xabi Alonso: 7,37
Radamel Falcao: 7,29
Xavi: 7,2

- Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint:
"Nagyon nehéz a legjobbak közül kiválasztani a legjobbakat, hiszen ez hónapról hónapra változik. Ott van például a Bayern München-Barcelona meccs, ahol Messi besült, pedig az elmúlt négy évben őt választották a világ legjobb focistájának. Nemrég volt egy szavazás, ott Messi és Ronaldo mögé Falcaót tettem be, mert szerintem az elmúlt fél évben ő fejlődött a legtöbbet, és felküzdötte magát a világ élvonalába."

- Ön szerint ki a harmadik legjobb focista a világon? Szavazzon!

Iniesta

Forrás: AFP/Josep Lago
Forrás: AFP/Josep Lago
280401outform.html400350



Radamel Falcao

Forrás: AFP/Rafa Rivas
Forrás: AFP/Rafa Rivas
280402outform.html400350



Neymar

Forrás: AFP
Forrás: AFP
280403outform.html400350



Robin van Persie

Forrás: AFP/Andrew Yates
Forrás: AFP/Andrew Yates
280404outform.html400350



Gareth Bale

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Forrás: AFP/Adrian Dennis
280405outform.html400350



Franck Ribéry

Forrás: AFP/Christof Stache
Forrás: AFP/Christof Stache
280406outform.html400350



Thiago Silva

Forrás: AFP/Bertrand Langlois
Forrás: AFP/Bertrand Langlois
280407outform.html400350



Zlatan Ibrahimovic

Forrás: AFP/Thomas Bregardis
Forrás: AFP/Thomas Bregardis
280408outform.html400350



Robert Lewandowski

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
280409outform.html400350



Xabi Alonso

Forrás: AFP/Franck Fife
Forrás: AFP/Franck Fife
280410outform.html400350



Xavi

Forrás: AFP/Josep Lago
Forrás: AFP/Josep Lago
280411outform.html400350