Vágólapra másolva!
Miután saját csapatát ő ismeri a legjobban, Jupp Heynckes, a Bayern München szakvezetője nem kér tanácsot senkitől a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő előtt, ő már tudja, milyen taktika lehet sikeres. A spanyoloknál még mindig nem biztos Lionel Messi játéka, aki részt vett a hétfői edzésen, de még nem tudni, hogy vállalja-e a játékot. A mérkőzést Kassai Viktor vezeti.

Casillas elbánik Mourinhóval a jövőben

Az utóbbi évek két meghatározó - és az idei szezon talán két legjobb formában lévő - csapata találkozik egymással a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi elődöntőjében, amelyen a már bajnok Bayern München a 13 pontos előnnyel spanyol listavezető Barcelonát fogadja.

Az elődöntőt megelőző hétfői sajtótájékoztatón Jupp Heynckest arról faggatták, vajon beszélt-e utódjával, az egykori Barcelona-edző Pep Guardiolával.

"Nagy tisztelője vagyok Guardiolának, de nincs szükségem más edzők tanácsára. Mindenkinél jobban ismerem a csapatomat, sokat tudok a spanyol futballról és a Barcelonáról is. A Bayern jelenleg a klub történetének legmodernebb futballját játssza, megvan a tervünk a Barca elleni taktikára is" - mondta a 67 éves szakember.

Forrás: AFP/Christof Stache
Neuer kapus és Heynckes edzés közben Forrás: AFP/Christof Stache


A Bayern legnagyobb vesztesége, hogy a horvát csatár, Mario Mandzukic eltiltás miatt nem léphet pályára, Toni Kroos és Holger Badstuber még sérült, viszont a Hannover elleni 6-1-es hétvégi bajnokin pihenő Philipp Lahm, Javi Martinez és Bastian Schweinsteiger visszatér a kezdőcsapatba.

A Barcelonánál a fő kérdés, hogy vajon Lionel Messi vállalja a szereplést, vagy nem, az biztos, hogy az argentin ott lesz Münchenben, és csodaszámba menne, ha nem lépne pályára.

A Kicker beszámolója szerint az argentin ott volt a hétfő esti edzésen, és bár Xavi azt mondta, bízik benne, hogy a pályán ismét a legjobb Messit láthatja majd a müncheni közönség, Jordi Roura pesszimistább volt.

"Jó érzés látni, hogy egyre többet bír, ha ez a pozitív tendencia folytatódik, akkor tervezek vele este" - mondta a katalánok megbízott edzője, de hozzátette, az orvosok és a fizioterapeuták döntenek majd a meccsnapon arról, hogy Messi pályára léphet-e, vagy sem.

Forrás: AFP/Christof Stache
Messi örül. De ott lesz a pályán? Forrás: AFP/Christof Stache


Miután a védők közül Carles Puyol és Javier Mascherano is sérült, Adriano pedig eltiltását tölti, várhatóan Marc Bartra lesz Gerard Piqué társa a védelem tengelyében.

"Vilanovával még megbeszéljük a védelem összetételét, de nem felejtjük el, hogy akár Eric Abidal is szóba jöhet még" - mondta Roura.

Abidal a tavalyi májátültetése után március végén tért vissza a Barcelona csapatába, a Mallorca ellen 20, a Zaragoza ellen 12 percet játszott csereként, a hétvégén viszont végigjátszotta a Levante elleni bajnokit.

Mindkét csapatban három-három olyan játékos van (Lahm, Dante, Luiz Gustavo, illetve Piqué, Jordi Alba és Song), akinek nem szabad sárgát kapnia, különben a visszavágón nem léphet pályára.

Forrás: AFP/Christof Stache
Tito Vilanova Forrás: AFP/Christof Stache


A várható kezdőcsapatok:
Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Gomez
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Bartra, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Villa

A mérkőzést Kassai Viktor vezeti, akire mindkét csapat szívesen emlékezik. A magyar játékvezető fújta a sípot 2011 februárjában, amikor a Bayern 1-0-ra nyert Milánóban az Inter elleni BL-nyolcaddöntőn, és 2011 szeptemberében, amikor BL-csoportmeccsen 2-0-ra legyőzte a Manchester Cityt.

A Barcelona a 2011-es BL-döntőben lehetett elégedett vele, a spanyolok akkor 3-1-re nyertek a Manchester United ellen, de az idei negyeddöntő-visszavágón is a magyar dirigált a Camp Nouban, amikor a katalánok 4-0-ra verték a Milant.

A Barcelona mérlege meglepő módon rosszabb, mint a Bayerné, mindössze egyszer tudott nyerni, két döntetlen mellett háromszor szenvedett vereséget. Utoljára négy éve találkoztak egymással a negyeddöntőben, a Barca akkor egy 4-0-s hazai győzelem mellett megelégedhetett a müncheni 1-1-gyel. Az 1998-99-es csoportkörben azonban a németek oda-vissza nyertek, hazai pályán Effenberg góljával 1-0-ra, míg idegenben Zickler és Salihamidzic találataival 2-1-re.

Az egymás elleni mérleg:
3 Bayern-győzelem, 2 döntetlen, 1 Barcelona-siker

Az eddigi BL-mérkőzések:
1996. 04. 01.:
Bayern München - FC Barcelona 2-2 (UEFA-kupa, elődöntő)
1996. 04. 16.: FC Barcelona - Bayern München 1-2 (UEFA-kupa, elődöntő)
1998. 10. 21.: Bayern München - FC Barcelona 1-0 (BL, csoportkör)
1998. 11. 04.: FC Barcelona - Bayern München 1-2 (BL, csoportkör)
2009. 04. 08.: FC Barcelona - Bayern München 4-0 (BL, negyeddöntő)
2009. 04. 14.: Bayern München - FC Barcelona 1-1 (BL, negyeddöntő)