Vágólapra másolva!
Tökéletesen koncentrálva, a Barcelona védelmi hibáit kihasználva meghökkentően fölényesen, 4-0-ra verte a Bayern München a Barcelonát a Bajnokok Ligája első elődöntőjében. Elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Barca fordíthat a Camp Nouban.

Bajnokok Ligája-elődöntő, első mérkőzés:
Bayern München - Barcelona 4-0 (1-0) - élő közvetítés
München, Allianz Arena, 68 ezer néző
v.: Kassai (Kispál, Erős, Ring)
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Robben, Javi Martínez, Schweinsteiger, Ribéry (Shaqiri, 89.) - Müller (Pizarro, 83.) - Gómez (Gustavo, 71.)
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Bartra, Jordi Alba - Busquets - Xavi, Iniesta - Pedro (Villa, 83.), Messi, Sánchez
gól: Müller (25.), Gómez (49.), Robben (72.), Müller (82.)
sárga lap: Gómez (37.), Martínez (46.), Schweinsteiger (87.), illetve Bartra (39.), Sanchez (87.), Alba (89.), Iniesta (92.)

Álomdöntőnek is beillett a keddi Bayern München-Barcelona Bajnokok Ligája-elődöntő. A Bayern szinte az egész szezonban bombaformában van, húsz ponttal vezeti a Bundesligát a szintén bivalyerős Dortmund előtt, a BL előző körében pedig sima kettős győzelemmel, kapott gól nélkül búcsúztatta az olasz bajnoki címét jó eséllyel megvédő Juventust.

A Barcelonának ugyan volt egy rövid hullámvölgye Tito Vilanova edző amerikai gyógykezelése idején, ám a csapat március 12-én, a Milan elleni BL-nyolcaddöntőben sebzett vadként küzdött, s nyert 4-0-ra. A válság szót azóta legfeljebb múltidőben ejtették ki a Camp Nou környékén, két apró hibája mégis van a csapatnak. Az egyik a Messi-függőség, a négyszeres aranylabdás a legutóbbi három bajnokiját kihagyta, pihentetve kisebb szalagsérülését. Gond lehet még a védelemben is, ahonnan két rutinos játékos, Puyol és Mascherano is kiesett sérülés miatt.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Schweinsteiger a sportszárát, Messi a haját igazítja

Talán épp a védelem sebezhetősége miatt rögtön csúcssebességen kezdett a Bayern, Robben már a második percben ziccerbe került, lapos lövését Valdes védte. Aztán összeszedte magát a Barcelona, feljebb lépett, de helyzetekig nem jutott el, helyette a meglepő módon túllocsolt, tocsogós középpályán gyűrték egymást a felek. Talán a tiki-taka meghekkelése lehetett a Bayern célja, a katalánok a február végi, Milan elleni 2-0-s vereség után sokat panaszkodtak a San Siro talajára.

A Barca kissé lassan adogatott, de a Bayern sem támadta le a katalánokat olyan elánnal, mint az előző körben a Juve játékosait. Negyedóra után mégis a müncheniek reklamáltak, miután Lahm átlövése Piqué kezéről pattant szögletre. Szimbolikus jelenet játszódott le a 21. percben: a Barca adogatott, uralta a mezőnyt, de a 22 éves Bartra eladott labdája után sprintelhetett vissza az egész csapat. Pillanatokkal később már nem úszta meg a Barca, Dante talán nem tudatosan fejelte keresztbe Robben jobbról érkező ívelését, a berobbanó Müller viszont már egészen határozottan stukkolt a rövidbe.

//videa.hu/player?v=MiAfIbMnZcWb6Xoj


Dante aztán mentett egy nagyot az első Barca-helyzetnél, Messi elől tisztázott szögletre, a túloldalon pedig újra kezezett a 16-oson belül egy barcás, ezúttal Alexis Sánchez. Büntetők helyett azonban a szögletek sorjáztak: 36 perc alatt nyolcat rúghatott a Bayern. A Barca játékosai sokat reklamáltak, jobb híján, elvégre kapura sem lőttek az első félidőben.

Fordulás után az elsőhöz hasonló gólt szerzett a Bayern, ezúttal Müller stukkolt visszafelé, a lesgyanús helyzetben lévő Gómez pedig a rosszul kimozduló Valdes helyén a kapuba zúzott.

//videa.hu/player?v=qDxiHXX0IWa6a1Ck


És nem is vett vissza a Bayern: Müller laposan lőtt mellé, majd Robben fejelt veszélyesen, közben a Barca továbbra is impotens gurigázásra kényszerült, Messi eltüntetésére pedig különös gondot fordítottak a németek.

Egy órányi játék után kezdtek igazán fölénybe kerülni a vendégek, az első védést a 68. percben mutatta be Neuer. Így talán még hidegebb lehetett a zuhany, mikor Ribéry szólója után Robben jobbról, éles szögből Valdes mellett a kapuba tekert. Erre a gólra is jutott egy vitatott mozzanat, a Robbenre támadó Jordi Albát a szabályosság határán ütközte le Müller.

//videa.hu/player?v=0uuLyahKgolyshbI


Bartra hamar visszahozhatta volna a meccsbe a Barcát, ám az ötösről a semmibe lőtt, ahogy visszafordult. Szépítés helyett azonban megsemmisítés következett, előbb egy villámgyors kontra végén Valdesnek kellett nagyot védenie, Müller meg is sérült az esetnél, cserét kért, miközben Schweinsteiger csúszott rá vétlenül Dani Alves bokájára. Müller lecserélésére nem jutott idő, Pizarro még nem melegített be, és ez lett a Bayern óriási szerencséje: Müller a következő akció végén a hálóba kotorta Alaba centerezését.

//videa.hu/player?v=CuxZg54hhcaDT900


Az összeszorított foggal ünneplő, mellét döngető Müller hősként távozott, az Allianz Arena majd felrobbant, Tito Vilanova kifejezéstelen arccal, mereven állt, Jordi Alba pedig Robben arcához dobta a labdát, amiért sárgát kapott, így nem játszhat majd a visszavágón.

Forrás: AFP/Christof Stache
Vilanova kifejezéstelen arccal nézett

A közönség ollézott, a Bayern totális győzelmet aratott. Lehet, hogy a Barca egy korszakot jelölt ki az elmúlt években, ezúttal azonban már-már formalitásnak tűnik a Camp Nouban rendezendő, jövő szerdai visszavágó.