Vágólapra másolva!
Egy héttel az utolsó bajnoki mérkőzése után már edző volt a Bundesliga 2-ben Jürgen Klopp, aki nemcsak lenyűgöző taktikai tudásával, hanem a sablonokat kerülő nyilatkozataival, kifinomult pedagógiai érzékével és hiperaktív viselkedésével is gyakran a középpontba kerül. Közben pedig európai élcsapatot faragott a Borussia Dortmundból.

A Bajnokok Ligájában négy olyan csapat jutott be az elődöntőbe, amely korábban már megnyerte a trófeát, közülük legrégebben a Borussia ért fel a csúcsra. A Dortmund az 1997-es siker után még az anyagi csőd szélére került, és hogy most megint Európa legjobb csapatai között jegyzik, abban kulcsszerepe van Kloppnak. A 45 éves tréner vezéralakja annak a feltörekvő fiatal edzőgenerációnak, amely gyökeresen új szemléletet hozott a német labdarúgásba.

Egyik héten játszott, a következőn már edző volt

Klopp jó példa arra, hogy nem kell világklasszis futballistának lenni, hogy később kiváló edző legyen valakiből. A dortmundi edző az élvonalig soha nem jutott el (az 1987-88-as idényben az Eintracht Frankfurt tartalékcsapatának tagja volt, miközben a klubnál éppen Détári Lajos volt a legnagyobb sztár), de azért a Bundesliga 2-ben több mint 300 meccsen 52 gólt ért el a Mainzban (egy rövid ideig Bódog Tamás klubtársaként). Ezzel sokáig ő volt a klub gólrekordere, azonban később edzőként éppen ő tett arról, hogy ez megváltozzon.

http://www.youtube.com/embed/8aFlXLTlQQQ

Egy Duisburg elleni találata 1991-ből (0:53-tól)

Miközben ontotta a gólokat Mainzban, már a jövőjével is foglalkozott, hiszen 1994-ben a frankfurti egyetemen sporttudományból diplomázott (szakdolgozatát a gyaloglásról írta), majd edzői képesítést is szerzett. Amikor 2000 februárjában a Mainz kiesésre állt a másodosztályban, a klub sportigazgatója, Christian Heidel egy hirtelen ötlettől vezérelve az akkor már csak kiegészítő játékosnak számító Kloppot nevezte ki edzőnek. A 23. fordulóban Klopp még játékosként lépett pályára, egy héttel később pedig a kispadról irányította csapatot, amely a következő nyolc meccséből hetet megnyert, és így bennmaradt a Bundesliga 2-ben. Az ideiglenesen kinevezett edzőt pedig véglegesítették.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Hamburgban nem kellett a borosta

Klopp irányításával az addig középcsapatnak számító Mainz rendszeresen ott volt az élmezőnyben, ám mintha elátkozták volna. Kétszer egymás után is a negyedik helyen végzett, éppen csak lemaradva a feljutásról - 2003 májusában mindössze egyetlen góllal volt rosszabb a gólkülönbsége, mint a harmadik Eintracht Frankfurté. Harmadik nekifutásra azonban végre sikerült, a Mainz története során először kiharcolta az élvonalbeli szereplést, és a fiatal Klopp az egyik pillanatról a másikra egész Németországban ismert lett mint a szimpatikus újonc csapat rendkívül impulzív trénere.

A Mainz kétszer is 11. lett, és a Fair Play-tabellán elfoglalt jó helyezésnek köszönhetően a nemzetközi porondra is kilépett, 2007-ben azonban csak a 16. helyen végzett, és kiesett. Klopp megpróbálta visszajuttatni a csapatot, de a Bundesliga 2-ben megint negyedikek lettek, ő pedig nem hosszabbította meg a szerződését, és könnyes szemmel búcsúzott a mainzi közönségtől.

Akkor már nyílt titok volt, hogy a 2006-os világbajnokság alatt az állami televízióban szakkommentátorként is dolgozó Kloppot több élvonalbeli klub is hívja. Állítólag még a Bayern Münchennél is felmerült a neve, a Hamburggal pedig tárgyalt is, de a HSV vezetősége úgy ítélte meg, hogy a borostás, baseballsapkát viselő, az oldalvonal mellett sokszor őrülten gesztikuláló és rohangáló fiatalember nem fér bele a klubról kialakult képbe. A Borussia Dortmundnál viszont nem voltak ilyen konzervatívak, és inkább azt nézték, hogy Klopp már Mainzban is határozott elképzelés alapján dolgozott, és a hosszú távú eredményességet is nagyon fontosnak tartotta. A csődből kilábaló BVB-nak pedig éppen ilyen szakemberre volt szüksége, azt azonban alighanem még Dortmundban sem gondolták, hogy Klopp szerződtetése ekkora telitalálat.

Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

Nem szereti a sablonokat

Nem volt szüksége sztárokra, inkább a saját nevelésű, illetve olcsón leigazolt fiatalokra épített, akik fogékonyak voltak az általa elképzelt, hatalmas futómennyiségre és erőteljes letámadásra építő futballra. Rögtön első dortmundi szezonjában hatodik lett a csapat (ami a legjobb eredmény volt öt év után), majd az ötödik helyen végzett, a 2010-2011-es szezonban pedig megtörtént a nagy áttörés. A Dortmund bajnokságot nyert, és ami még nagyobb szó, egy évre rá megvédte címét, nem is akárhogyan, új pontrekorddal lett megint aranyérmes. Már csak a nemzetközi sikerek hiányoztak, de ebben a szezonban ez is összejött, a BVB ott van a BL elődöntőjében, és ott sem esélytelen a Real Madrid ellen.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ebben milyen nagy szerepe van Kloppnak, aki képes volt átvinni a gyakorlatba azt az elméleti tudást, amelynek meglétéről a német drukkerek már korábban is megbizonyosodtak. A 2006-os világbajnokság alatt szakkommentátorként megmutatta, a taktikai elemzés nem abból áll, hogy valaki kiemeli a látványosabb megoldásokat, esetleg megjegyzi, hogy ez fantasztikus gól volt gyönyörű bokamozdulattal. Klopp részletekbe menően analizálta a mérkőzéseket, mindezt rendkívül élvezetesen, 2006 októberében munkájáért a sport kategóriában német televíziós díjat is kapott. Azóta is az újságírók nagy kedvence, hiszen mindig jó egy érdekes nyilatkozatra, nem sablonokban beszél - immár akár angolul is, amint az a Málaga elleni visszavágó után kiderült.

http://www.youtube.com/embed/NCLbfwfuLdE


Szerelmes lett a Dortmundba

A kiemelkedő szakmai tudás mellett azonban legalább ugyanolyan fontos elem, hogy kiváló pedagógiai érzékkel rendelkezik, és remekül bánik a játékosaival. Egy jellemző példa: még a Mainz trénere volt, amikor csapata az egyiptomi Mohamed Zidan nagy hibája után hátrányba került. Klopp kihívta a kispadhoz a csatárt, de nem azért, hogy leszidja, hanem hogy átölelje és bátorítsa. Zidan a folytatásban mesterhármast ért el, első gólja után Klopphoz szaladt az oldalvonal mellé, és a nyakába ugrott.

http://www.youtube.com/embed/EGhd37hZDOs


Mainzban az U17-es csapatig bezárólag mindenkivel tegeződött, de Dortmundban is rendszeresen kilátogat az amatőrcsapat vagy az ifisták meccseire, benéz az öltözőbe, időnként felhív egy-egy fiatalt vagy amatőrt a nagyok közé, amint az például a magyar Bajner Bálinttal is megtörtént ebben a szezonban.

Az akadályokat nem ismerő győzni akarást az apja nevelte belé, aki kisgyerekként sem hagyta őt nyerni, amikor egymás ellen fociztak. Klopp elmondása szerint először nagyon haragudott az apjára emiatt, de ebből a dühből később elszántság lett, amely a mai napig megvan benne. Általában nem rejti véka alá az érzéseit, a mérkőzéseken maga is majdnem annyit fut és mozog, mint a játékosai.

http://www.youtube.com/embed/J76YoqbUKoo


Ebből persze problémái is vannak, mert nemcsak a gólörömben nem fogja vissza magát, hanem akkor sem, ha neki nem tetsző ítélet születik. Többször is konfliktusba került már a negyedik játékvezetővel (2007-ben például idiótának nevezte a bírót), és már ötször kapott pénzbüntetést (összesen 32 ezer eurót) a Bundesligában.

Az elmúlt időszakban többször is hírbe hozták külföldi klubokkal, de jelenleg nagyon nehéz elképzelni őt más csapat kispadján. Különleges kapcsolat fűzi az egyesülethez, ahogyan ő fogalmazott, beleszeretett a BVB-be. Az első házasságából született fia, Marc is a Dortmundban futballozott (de csak a tartalékcsapatig jutott), második feleségével, Ullával pedig 2009-ben a Ruhr-vidéken található Herdeckébe költözött, ahol több Borussia-játékos is él.

Forrás: AFP/Olly Greenwood

Mitől jó a Dortmund?

A Dortmund legnagyobb erőssége abban rejlik, hogy a csapatban mindenkit egyformán kezelnek, nincsenek kiemelkedő sztárok, Klopp pedig bátran és nagy fantáziával használja a rendelkezésére álló, viszonylag szűk keretet. Lukasz Piszczeket szélsőből jobbhátvéddé formálta, az eredetileg irányító Ilkay Gündoganból védekező középpályást csinált, elöl pedig olyan kreatív játékosokat pakolt Robert Lewandowski mellé, akik jobbnál jobb labdával tömik a lengyel centert, de ők maguk is veszélyesek a kapura. Hogy Klopp valamit nagyon jól csinál, az Nuri Sahin és Kagava Szindzsi karrierjén is lemérhető, a Dortmundban ugyanis mindketten kulcsemberek voltak, majd amikor elmentek, akkor a török középpályás - aki azóta visszatért - Liverpoolban, a japán támadó pedig a Manchester Unitednél nyújtott sokkal visszafogottabb teljesítményt.

A Dortmund legnagyobb fegyvere, hogy a középpályán nyomás alatt tartja az ellenfelet, majd a labdaszerzés után villámgyorsan odaér az ellenfél kapuja elé, ahol az első hullámban Lewandowski érkezik, mögötte pedig Reus, Götze vagy Blaszczykowski képezi a második hullámot. A letámadást gyakran már az ellenfél tizenhatosa környékén megkezdik, és ha nem is sikerült megszerezni a labdát, a labda kihozatala és megjátszása így is nagy koncentrációt igényel a másik csapattól. A két szélső középpályás támadásban gyakran beljebb húzódik, így hagy helyet a mögöttük játszó védőknek a felfutásra, belül pedig létszámfölényt tudnak kialakítani, és mivel Götze, Gündogan vagy Blaszczykowski is nagyon jól passzol, az már komoly veszélyforrást jelent, ha a Dortmund 25-30 méterre van a kaputól.

Klopp viszonylag ismeretlen játékosokból rövid időn belül képes sztárokat faragni, amire nem Kagava az egyetlen példa. Gündogant már nagyon figyeli a Barcelona, de Piszczek is ott van több nagy klub célkeresztjében, Marcel Schmelzer pedig bekerült a német válogatottba. Szintén Klopp érdemei közé tartozik, hogy a meghatározó játékosok távozását eddig szinte zökkenőmentesen meg tudta oldani.