Vágólapra másolva!
Bravúros ManUnited-siker az Anzsi Mahacskala ellen, Barcelonára sóvárgó Real Madrid, kesergő Bayern, és egy őrült arab párbaj - így foglalhatjuk össze pár szóban a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek visszavágóit. Ilyen lehet a futball a 2027/28-as idényben.

Hatalmas meglepetésre a Manchester United továbbjutott az Anzsi Mahacskala ellen a Bajnokok Ligája negyedik negyeddöntőjében, csütörtökön. Bár az orosz szuperklub csak 1-0-ra győzött a dagesztáni első meccsen, így is egyértelmű esélyesnek számított az Old Traffordon. Csakhogy Alex Ferguson 86 évesen, a kispadon már csak tanácsadóként ülve is képes nagy tettekre, egy-egy meglátásával még most is képes meccseket eldönteni.

A MU több mint tíz éve, a 2016/17-es szezon óta nem tudta legyűrni az Anzsit, a három kísérletből kétszer az elődöntőben kapott ki az orosz óriástól. Úgy látszik, mostanra beértek a MU öt éve kezdett komoly átszervezései, aminek köszönhetően egyetlen angol csapatként képes tartani a lépést rohamosan fejlődő euro-arab elittel. Az Old Trafford műfüvesítése, és az ajurvédikus gyógyítókból álló orvosi stáb szerződtetése nagyobb tiltakozást váltott ki, mint amikor a Glazer-család felvásárolta a klubot 25 éve, de immár egyértelmű, hogy szükség volt a reformokra. Ezen kívül a MU újabban a kelet-afrikai időzónához igazítja az edzéstervét, ezzel is igyekszik az évek óta meghatározó arab klubokhoz alkalmazkodni.

A Vörös Ördögök aklimatizálódtak az új időzónához, ezzel javultak is az eredményeik az Arab-félszigeten, amely a kiválóan sikerült katari vb, azaz 2020 óta meghatározó szerepet vívott ki magának a futballban. Az arab sejkek ráuntak, hogy Európában építgessenek mini világválogatottakat, és inkább a szülőfödjükön kezdték létrehozni a szupercsapatokat, hogy aztán azokkal igázzák le a nagy múltú európai óriásklubokat. Már jóval a katari vb előtt lobbizni kezdtek, és igazából senkit sem lepett meg, hogy a 20/21-es idénytől csatlakoztak a BL-hez a félsziget legjobbjai, Katar, Kuwait, Szaúd-Arábia, Bahrein és Abu-Dzabi bajnokcsapatai.

Egy ideje inkább azon csodálkozunk, hogyan képes még mindig tartani magát Európa néhány hagyományos elitcsapata, köztük a ManUnited is Ferguson mesterrel, akinek már több mint 15 éve szobrot emeltek az Old Traffordon.

Forrás: AFP/Nigel Roddis
Ferguson szobra 71 évvel fiatalabb a trénernél

Lépést tart a Real Madrid is. Casillas edző ugyanakkor egyre többet panaszkodik az egydimenziós spanyol bajnokságra: "Már az én időmben is sokan bírálták a Primera Divisiónt, amit csak két együttes volt képes megnyerni, de akkor még legalább a Barcelonával megvívtuk a legendás El Clásicóinkat. Amióta viszont Katalónia függetlenedett, és kizárták a spanyol ligából a Barcát, nekik teljesen befellegzett, de nekünk sem maradt igazi ellenfelünk, csak az Atlético fogadkozik állandóan, de azt már 15 éve is untuk."

Mindezek ellenére a spanyol óriás még mindig vonzó a befektetőknek, a pályán pedig a hatalmas BL-rutin segít, a világklasszis legendáról, Raphael Varane-ról például már 2013-ban megírta az [origo], hogy mekkora őstehetség. A francia védő már abban a szezonban, mindössze 19 évesen nyert egy BL-t a Reallal, majd öt évvel később egy újabbat.

Azóta években azonban a BL-ben is átvettek az uralmat az arab csapatok, és persze a kínaiak is bejelentkeztek a trófeára.Bár a távol-keleti időzónák nagyon eltérnek a greenwichitől, azért a kínaiak megtalálták a módját egy saját BL-csapat létrehozásának. Még 2019-ben felvásárolták a portugál Oriental Lisboát, átnevezték Chinese Macaóra, majd a csapat a harmadosztályból hamar felverekedte magát a legjobbak közé, közben pedig 930 millió fős rajongótábort épített ki magának Ázsiában, amivel mindjárt a világ egyik legnépszerűbb csapata lett.

A Chinese Macao sportdiplomáciában is erős, José Mourinho klubigazgató minden adódó alkalommal kardoskodik a csapat mellett, és alig akad játékosügynök, aki összekapna Pepével egy-egy tehetség megszerzésén. Az egykori szigorú védő öltönyben is pokróc, amiből azonban a CM és André Villas-Boas mester sokat profitál. A pályán viszont még kevés a rutin, idén a Real Madrid 3-2-es összesítéssel továbbment, persze Casillas mesternek pluszmotivációt jelentett, hogy borsot törjön egykori főnöke orra alá, akitől fagyos viszonyban vált el, mikor Mourinho - még edzőként - távozott a Realtól.

Forrás: AFP/[origo]
Casillasnak hiányzik a Barca, de így is sokat öregedett a kispadon

Bár a Macao elbukott, a másik félkínai csapat, az AC Milan és az Internazionale egyesüléséből létrejött Milanese Sanghai sikert sikerre halmoz. Miután a tizes években elmaradt a harsányan követelt olasz fociforradalom, több klubot is kínai, kazah vagy indiai befektetők mentettek meg a csődtől, Milánó két patinás klubja még abba is belement némi fintorgás után, hogy egyesüljenek. Azóta viszont komolyan kell velük számolni, a 2019/20-as idényben aratott BL-győzelmüket megismételték a következő szezonban is, ezzel a sorozat első csapata lett, amely megvédte a címét.

Ezúttal a Bayern Münchennel babráltak ki az olaszok, akik kettős győzelemmel jutottak az elődöntőbe. Egyértelmű, hogy Joey Barton nem passzol a tüchtig bajorokhoz, akik talán a szerződéskötéskor megfeledkeztek az edző beszólásokkal tarkított játékosmúltjáról.

Barton fiatal trénerként jellemzően a bírókkal foglalkozott, ám miután 2023-ban nyilvánosságra került egy titkos UEFA-jelentés, mely szerint a lesek 67,4 százalékát tévesen ítélik meg a játékvezetők, az ötösön belül történteknél pedig gyakorlatilag ötletszerűen ítélkeznek, a szövetség kénytelen volt bevezetni az amúgy már régen készen álló technológiát. Bartont láthatóan frusztrálja, hogy nincs kire fognia a Bayern szórványos vereségeit; egy januári Bundesliga-rangadó után még belekötött egy - szerinte - gólvonal elé pattanó labdába, de az ilyen esetekre fejlesztett Vad 2.0 szoftver gyakorlatilag tökéletes, immár nincs kivel és mivel vitatkozni.

Forrás: Qatar 2022
Csalódottan távoztak a Qatar-drukkerek

Az utolsó negyeddöntő arab derbit hozott, mivel a Qatar SC-t összesorsolták az al-Shababbal. A pikáns párharc annyira tűzbe hozta a helyieket, hogy régiószerte munkaszüneti napot rendeltek el mindkét meccsre. Nem is hiába: a bahreiniek 4-2-re nyertek hazai pályán, majd az esélyesebbnek tartott katariak otthonában kamikaze-taktikával, a védekezést szinte feladva, de három gólt lőve kiharcolták a továbbjutást, noha 5-3-ra kikaptak.

Nem véletlen a sok gól: a félsziget csapatai játsszák a legmodernebb focit, amely hasonlít a Barcelona klasszikus korszakában csodált tiki-takára, de jóval hatékonyabb: nélkülözi az eredeti rendszerben öncélúan burjánzó oldalpasszokat, és a latinokra jellemző színészkedési hajlamot. Ugyanúgy azonnali labdaszerzésre törekszenek, rendkívül labdabiztosak is, de sosem töltenek tétlen negyedórákat az ellenfél tizenhatosán gurigázva. A játékrendszert az al-Shabab tulajdonosa, Mansour sejk felkérésére, Zinedine Zidane tanácsai alapján dolgozta ki egy matematikus, al-Biruni, közvetlen azután, hogy az olajmilliárdosnak elege lett a Premier League-ből, és Bahreinbe költöztette a komplett Manchester Cityt.

Közben Katar sem tétlenkedett, az államilag létrehozott Qatar SC küldetése eleve a Bajnokok Ligája-győzelem volt, ami össze is jött a 2022/23-as idényben, a muszlim hitre tért Paulo di Canio edző irányításával. A Qatart jelenleg is sokan a világ legerősebb csapatának tartják, de ezúttal a szemtelen kistestvér elütötte a továbbjutástól, így csak jövőre szerezheti meg ismét a BL-trófeát, illetve a győztesnek járó százmillió dollárt, és kétszáz gallon kristálytiszta ivóvizet.

A BL 2027/28-as negyeddöntői:

Manchester United - Anzsi Mahacskala 1-0 (0-0)
Továbbjutó a MU, 1-1-gyel, 4-3-ra megnyert büntetőpárbajjal

Chinese Macao - Real Madrid 1-1 (0-1)
Továbbjutó a Real, 3-2-vel

Qatar SC - al-Shabab (bahrein) 5-3 (3-2)
Továbbjutó az al-Shabab, 7-7-tel, idegenben lőtt több góllal

Bayern München - Milanese Shanghai 1-2 (1-1)
Továbbjutó a Milanese, 4-1-gyel