Vágólapra másolva!
Kiengedték a fogdából Kenesei Zoltánt, Lázár Mátyást és Schultz Lászlót, akik mostantól házi őrizetben védekezhetnek. A három volt labdarúgót korábban a bundaügy kulcsszereplőiként emlegették, ma már nem csalással, hanem számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűnsegédletével gyanúsítják őket.

A Rangado.hu értesülését megerősítette a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza, aki elmondta, hogy a gyanúsítottak egy hónapig lesznek házi őrizetben, azután mérlegelik majd, hogy meghosszabbítják-e az őrizetüket.

Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás 22 hónapja volt előzetesben. Akkor a nyomozók azt mondták, hogy Kenesei egy ázsiai bundamaffia megbízásából alakult magyarországi társaságot vezetett, és az volt a feladata, hogy a nemzetközi bűnszervezet vezetője által kiválasztott mérkőzések előtt szervezze meg a játékosok és a bírók megvesztegetését. A társaság tagja volt Lázár Mátyás és Schultz László is, utóbbi a gyanú szerint a szervezet egyik pénzfutára volt, Peruban tartóztatták le, és hét hónapot töltött egy limai börtönben, mielőtt saját kérésére kiadták Magyarországnak. A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt. Az idén februárban megváltoztatták ellenük a vádat, már nem csalással, hanem számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűnsegédletével gyanúsítják őket.

Fazekas Géza ezt korábban azzal indokolta, hogy büntetőjogi értelemben csalás esetén élő személyt tévesztenek meg, márpedig világhálós fogadás esetén ez nem valósul meg. "A történeti tényállás ettől nem változott" - szögezte le a szóvivő.

Az ügyészség összesen 46 személyt gyanúsít futballmérkőzések megbundázásával, a gyanú szerint összesen 33 hazai és nemzetközi meccs eredményét manipulálták, amivel több millió eurós kárt okoztak a nemzetközi fogadóirodáknak.

"A Központi Nyomozó Főügyészség befejezte a nyomozást ebben az ügyben, és jelenleg is tart a vádelőkészítő szakasz, ahol a bizonyítékok összegzése, mérlegelése zajlik. Eldől majd, hogy vádemelés vagy megszüntetés lesz az ügy további eljárása. A nyomozás lezárása egyben azt is jelenti, hogy a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye már nem áll fenn" - idézte Fazekas Gézát a Rangado.hu.