Vágólapra másolva!
Szinte minden létező rekordot megdöntött a Bundesligában a Bayern München, amely a bajnokságot máris megnyerte, de versenyben van a BL-ben és a német kupában is. A nyáron érkező Josep Guardiola előtt nagyok az elvárások, de ezen a teljesítményen sokat nem fog tudni javítani, Matthias Sammer viszont minden egyes kapott gól miatt beszólhat.

A bajnoki cím ünneplésének megvannak a hagyományai a Bundesligában: az aranyérmes a mindent eldöntő találkozó után sörfürdőt rendez a pályán, a focisták átöltöznek az alkalomra szóló pólókba, mindenki felszabadult és boldog.

http://www.youtube.com/embed/kJlu7P0eAm8?rel=0


Ehhez képest a Bayern München focistái nem vitték túlzásba az ünneplést hétvégén, mikor az Eintracht Frankfurt idegenbeli 1-0-s legyőzésével matematikailag is bebiztosították a bajnoki címet.

Rekordok minden mennyiségben

A bajorok már hat fordulóval a zárás előtt bajnokok lettek, amire korábban még nem volt példa. De nem ez az egyetlen új csúcsuk: a szezont nyolc győzelemmel kezdték, eddig 13-szor nyertek vendégként, az első öt idegenbeli meccsükön nem kaptak gólt.

És még van perspektíva: ha a szezon végéig hátralévő meccseken még hét pontot szereznek, megdöntik a Dortmund pontrekordját; ha 16-nál több ponttal előzik meg a másodikat (jelenleg 20 a különbség), akkor soha nem látott fölénnyel lesznek aranyérmesek; ha nyolcnál kevesebb gólt kapnak, a mostani Bayerné lesz minden idők legjobb Bundesliga-védelme; végül övék lesz a legjobb gólkülönbség már akkor is, ha csak megtartják a jelenlegi +66-ot.

Ez a hatalmas fölény azonban oda vezetett, hogy a Frankfurt legyőzésének valahogy nem tudtak igazán felszabadultan örülni, elvégre csak az vált biztossá, amit úgyis tudott mindenki. Így aztán bajnoki cím ide vagy oda, túl nagy fiesztát nem rendeztek a frankfurti stadionban, a sörlocsolás például elmaradt.

http://www.youtube.com/embed/kQ81pQdLVM0?rel=0


"Kicsit sajnáljuk a dolgot, de most nem veszíthetjük el a koncentrációnkat, nem rúghatunk ki a hámból ma este" - mondta Uli Hoeness, a csapat sportigazgatója, Matthias Sammer pedig azt is pedig hozzátette. "Jó érzés bajnoknak lenni, de nem őrülhetünk meg a következő napokban. A Juventus is bajnok lett 1997-ben, meg is ünnepelte, aztán kikapott a Dortmundtól a BL-döntőben" - jelentette ki az egykori dortmundi klasszis, aki a nyáron érkezett a Bayernhez, és állandó szigorával és kritikus hangvételével nagy szerepe volt abban, hogy a csapat összpontosítása egyetlen másodpercre sem hagyott ki.

Saját nevelések és sztárigazolások

A Bayernnek már az előző idényben sem volt rossz csapata, azonban a hazai pályán elveszített BL-döntő hatalmas traumát jelentett a klub számára, ami után az elnök, Uli Hoeness úgy érezte, hogy változtatni kell a játékospolitikán. A fő kritikát évek óta az jelentette, hogy hiába van 12-13 remek játékosuk, a kispadról beugrók nem képesek pluszt hozzáadni a teljesítményhez. Így aztán a müncheniek a nyáron több mint 70 millió euróért igazoltak új játékosokat, csak Javi Martínezért 40 milliót fizettek. De a többi új szerzemény is egytől egyig válogatott, ezzel olyan keret állt össze, amely felveszi a versenyt szinte bármelyik másik klubéval.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Javi Martínez a spanyol válogatott mezében

A Bayern első csapatának keretéből jelenleg gyakorlatilag csak a fiatal Diego Contento és a brazil Rafinha nem számít válogatottnak (bár az utóbbi játszott már a nemzeti csapatban), de ők egyébként és csak kiegészítő emberek. A bajoroknál ugyan sok saját nevelésű focista található Bastian Schweinsteigertől kezdve Toni Krooson keresztül Thomas Müllerig, de ha az erősítésekre kiadott nettó összeget (vagyis az átigazolási díjakból levonjuk az eladásból származó bevételeket) nézzük, kiderül: az elmúlt négy évben a Bayernnél csak a Paris-SG, a Real Madrid és a Manchester City költött többet. Ebben az időszakban a Bayerntől csak egy olyan focista ment el, aki a távozása előtti idényben alapember volt, vagyis legalább 30 bajnokin játszott: Lúcio, még 2009-ben.

Sammer mindig talált kritizálnivalót

A tavalyi BL-döntőn a kezdő tizenegyben szerepeltek mindegyike a Bayern játékosa most is, ám a Juve elleni hazai negyeddöntőre mégis öt helyen változott a kezdő a Chelsea elleni döntőhöz képest, ez is jelzi, mennyivel erősebb lett a keret. Heynckes pedig kissé módosított a taktikán, a bajorok egyre többször nyúltak a rendkívül agresszív, már az ellenfél térfelén elkezdődő letámadáshoz, ami főleg a Juventus ellen volt nagyon nyilvánvaló: a torinóiak gyakran már a kapujuk elől sem tudták kihozni a labdát. És ha esetleg a focisták egy-egy jobb eredmény után elégedetten hátradőltek volna, akkor jött az új sportigazgató, Matthias Sammer, aki a "rossz zsaru" szerepét alakította Heynckes mellett. A Hamburg elleni hazai 9-2-es alázás után például azért kritizálta a csapatot, mert két gólt is kapott szögletből. "Nem először történt ilyesmi, remélem, ez elég figyelmeztető jel lesz" - zsörtölődött Sammer, akit nem nagyon érdekelt, hogy az együttes már 8-0-ra vezetett, amikor az eset történt.

Forrás: AFP
Hogyan fogok itt rekordokat döntögetni?

A bajnoki arany tehát már megvan a Bayernnek, de a triplázás is összejöhet, hiszen a német kupában elődöntős (ellenfele a Wolfsburg lesz), a Bajnokok Ligájában pedig kétgólos előnnyel várhatja a Juventus elleni visszavágót a legjobb négy közé jutásért. Egy ilyen eredménysort nehéz überelni, márpedig nyáron érkezik Josep Guardiola, akivel szemben az egeket verdesik az elvárások.

A Barcelona volt trénerét ismerve kijelenthetjük, mindent alaposan megfontolt, amikor aláírt a bajorokhoz, és abban is biztosak lehetünk, hogy konkrét elképzelései vannak mind a leendő keretet, mind a játékstílust illetően. Ez utóbbin olyan nagyon nem kell változtatnia, a Bayern játéka kifejezetten hasonlít ahhoz, amilyet a Barca produkált a Guardiola-érában (labdabirtoklásra való törekvés, agresszív letámadás), viszont ennél eredményesebb már aligha lehet az együttes.

www.globalsoccerapp.com