Vágólapra másolva!
Szalai Ádámnak mindössze 12 másodperc kellett ahhoz, hogy gólt szerezzen a Werder Bremen ellen, de ez még a Bundesligában is elmarad a rekordtól egy másodperccel, a többi topligában pedig már ennél rövidebb idő alatt is lőttek már gólt. Nem is beszélve a hivatalos világcsúcsról, amely négy másodperc alatt van.

A Werder Bremen elleni hazai bajnoki előtt a Mainz csatára, Szalai Ádám öt mérkőzés óta gólképtelen volt a Bundesligában. A magyar támadónak ezúttal azonban mindössze 12 másodperc elég volt ahhoz, hogy megtörje ezt a rossz sorozatot. Ha csak egyetlen másodperccel gyorsabb, akkor beállította volna a Bundesliga-rekordot, ám így csupán a harmadik lett a német élvonalban.

Kirsten emlékezetes búcsúgólja

Szalai mindenesetre illusztris társaságba került, hiszen a német labdarúgás történetének két kiváló támadója áll előtte: Giovane Élber és Ulf Kirsten.

A brazil még csak fél éve volt a Bayern München játékosa, amikor 1998 januárjában a Hamburg ellen már a 11. másodpercben gólt szerzett. Rekordját az elmúlt 15 évben nem tudták megdönteni, csak beállítani: 2002 márciusában Ulf Kirsten ugyanilyen gyorsan volt eredményes a Kaiserslautern ellen.

http://www.youtube.com/embed/eHwff1uAT1g


Ez volt az egykori keletnémet válogatott utolsó gólja a Bundesligában, és a két gólban közös, hogy egyaránt az a csapat érte el, amelyik a kezdőrúgást elvégezte, míg Szalai esetében az ellenfél kezdte a meccset.

A többi topligában azonban Élber és Kirsten nem lehetne csúcstartó, hiszen Angliában, Olaszországban és Spanyolországban kevesebb idő is elég volt ahhoz, hogy valaki betaláljon.

Angliában King a király

A Premier League-ben ráadásul nem is egy csatár áll a ranglista élén, hanem az a Ledley King, aki rendszerint középhátvédként játszott, és profi karrierje során mindössze 12 gólt ért el, a legelsőt azonban nagyon gyorsan szerezte.

A Tottenham saját nevelésű játékosa 2000 decemberében a Bradford City ellen egy előreívelést követően lecsapott egy kifejelt labdára, a lövése pedig még meg is pattant, így a kapus tehetetlen volt, és mindössze tíz másodperc után kénytelen volt a hálóból kiszedni a labdát. A Spurs végül nem tudott élni a rendkívül hamar megszerzett előnnyel, hiszen a meccs 3-3 lett.

http://www.youtube.com/embed/4VFUJaqnh28


Poggi az olasz csúcstartó

King még a 10 másodperces góljával sem lehetne rekorder a Serie A-ban vagy a Primera Divisiónban. Az olaszoknál 1988 óta 10 másodperc alatt volt a csúcs, amikor az interes Gianfranco Matteoli 9,9 másodperc után bombázott a Cesena kapujába.

http://www.youtube.com/embed/5f_hzyivFHE


Ezt 1993 januárjában Marco Branca már 9,1 másodperc alatt megtette az Udinese színeiben a Fiorentina ellen, majd 2001-ben Paolo Poggi két tizedmásodperccel nála is gyorsabb volt.

A támadó a karrierje során pontosan 50 gólt ért el a Serie A-ban. A 2001-2002-es idényben a Piacenza játékosaként háromszor talált be, és a Fiorentina ellen mindössze 8,9 másodperc kellett neki, pedig a meccset az ellenfél kezdte. Kirstenhez hasonlóan neki is ez volt a legutolsó gólja az élvonalban, bár később a Serie B-ben még jó néhány találatot elért.

Llorentének 7,82 másodperc kellett

Ami Spanyolországot illeti, ott már 1977 áprilisa óta 10 másodperc volt a csúcs, mert a paraguayi Carlos Diarte számára pontosan ennyi idő kellett ahhoz, hogy betaláljon az Elche ellen.

Ezt 2000 decemberében a Málaga uruguayi csatára, Darío Silva faragta nyolcra a Valladolid ellen, de nyolc évvel később a lila-fehér klub pozitív hős lett. Ekkor ugyanis a Valladolid támadója, Joseba Llorente számára csupán 7,82 másodperc kellett ahhoz, hogy bevegye az Espanyol kapuját.

A gólt megnézve egyértelmű, hogy tudatos figuráról van szó: a kezdőrúgás után Llorente leszegett fejjel megindul az ellenfél kapuja felé, míg csapattársa, Víctor egy fordulatot követően rögtön elé íveli a labdát.

http://www.youtube.com/embed/mTjBm6gEzBg


Morinak négy másodperc is elég volt

Az internetes videomegosztók népszerűvé válásával egyre több rögtön a középkezdés után szerzett gólt került elő, egyes források szerint például a szerb ifibajnokság másodosztályában a GSP Polet játékosa, Vuk Bakic már a második másodpercben betalált.

http://www.youtube.com/embed/4TqmUMUJYZY


Hivatalos, élvonalbeli bajnokin azonban Damien Morinál még senki sem volt gyorsabb. Az ausztrál válogatott gólrekordere (29 alkalommal talált be) még 1996-ban, az Adelaide City színeiben tréfálta meg a Sydney United kapusát, és gólja hivatalosan 3,69 másodperc után született. A FIFA adatai szerint mind a mai napig ez számít a világcsúcsnak.

http://www.youtube.com/embed/-djDGqsOpR0


www.globalsoccerapp.com