Vágólapra másolva!
A 2014-es világbajnokság házigazdája, Brazília számára a tornán csak az aranyérem az elfogadható, ám eredményei mostanában elmaradtak a várakozástól. A decemberben kinevezett szövetségi kapitánynak, Luiz Felipe Scolarinak kemény ellenfelek ellen kell egy esélyes csapatot összeállítania. Ez egyszer már sikerült neki.

Ha csak a FIFA világranglistáját vesszük alapul, akkor a brazil válogatott 1993 augusztusa óta nem volt olyan rossz, mint most. Jelenleg csak a 18. helyen áll a rangsorban, ami történetének legrosszabb pozíciója. Mindez alapján jogosnak tűnhet Mano Menezes decemberi menesztése, azonban a kapitánycsere egyáltalán nem szakmai okok miatt történt.

Scolari megint a vébé előtt lett szövetségi kapitány

A 2010-es világbajnokság után kinevezett Menezes megúszta, hogy a legjobb négy közé sem jutott be a 2011-es Copa Américán, és azt is túlélte, hogy nem sikerült megnyernie a londoni olimpiát. A korábban rengeteget kritizált szakember a londoni játékokat követően pedig mintha megtalálta volna a siker receptjét, hiszen a következő hat meccset a brazilok mind megnyerték, ráadásul imponáló, 24-1-es gólkülönbséggel. Menezes pechjére időközben új elnök került a szövetség élére, és José Maria Marin amolyan erődemonstrációként menesztette őt, a helyére pedig azt a Luiz Felipe Scolarit szerződtette, aki utoljára világbajnokságot nyert Brazíliának.

Forrás: AFP/Alejandro Pagni
Menezes túlélte a kudarcokat, majd a sikerek után mennie kellett

Scolarinak 2002-ben hasonló volt a helyzete: akkor egy évvel a vébé előtt került a válogatott élére, most pedig másfél éve van a felkészülésre. A nagy különbség ezúttal az, hogy míg 2001-ben nagyon fontos vb-selejtezőket kellett nyernie, addig most a brazilok rendezőként biztos résztvevők. Scolarinak tehát a kvalifikáció miatt nem kell izgulnia, de ez nem jelenti azt, hogy nem irányíthatja tétmérkőzéseken a csapatot, elvégre a nyáron rendezik a Konföderációs Kupát, amely sok szempontból a világbajnokság főpróbája.

Nehéz sorozat előtt a selecao

A júniusi Konföderációs Kupa előtt a brazilok öt barátságos meccset játszanak, nem akármilyen ellenfelekkel. A sort februárban egy Anglia elleni találkozó nyitja, majd ezt követően Olaszország, Oroszország, ismét Anglia (az újjáépített Maracana-stadion nyitómérkőzése) és Franciaország lesznek az ellenfelek. Rendkívül komoly névsor, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy az elmúlt időszakban Neymarék kikkel játszottak: például Irán, Gabon, Egyiptom, Dél-Afrika, Kína és Irak. Menezesszel szemben az egyik fő kritika éppen az volt, hogy a komoly ellenfelekkel szemben képtelen volt jó eredményre: hat vereségéből három Argentína ellen született, csapata kikapott Franciaországtól, Németországtól és Mexikótól is.

Forrás: AFP/Nelso Almeida
Scolari másodszor lehet világbajnok a brazil válogatottal

Scolarinak nem lesz egyszerű dolga, mert a vébéig gyakorlatilag csak nehéz ellenfelei lesznek, és az első nagy kérdés az, hogy egyáltalán kikre számít. Először január 22-én fedi fel kártyáit, ekkor hirdeti ugyanis ki a februári, Anglia elleni barátságos mérkőzésre meghívott keretét. A konzervatívként ismert szakembertől sokan azt várják, hogy néhány, Menezes által az utóbbi időben mellőzött nagy sztárt is meghív (elsősorban Ronaldinhóról és Robinhóról pletykálnak), de Scolari nemrég egy interjúban azt állította, hogy nem akar radikális változást. "Szó sincsen arról, hogy új válogatottat építenék. Nem lesz sok változás ahhoz képest, amit a szurkolók az utóbbi időben láttak, mert ez az első alkalom, hogy együtt dolgozhatok a focistákkal" - jelentette ki.

Ronaldinho lehet a nagy nyertes

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a Menezes által az elmúlt időszakban kipróbált szisztéma, vagyis a vérbeli középcsatár nélküli játék eltűnik a süllyesztőben. Ami a taktikát illeti, a 2002-es világbajnoki cím egyik titka a 3-4-1-2-es játékrendszer volt: a három középhátvéd mellett a két szélsőhátvéd, Cafú és Roberto Carlos gyakorlatilag egy sorral feljebb játszott, két védekező középpályással középen, elől pedig a Rivaldo, Ronaldinho, Ronaldo hármas remekelt. Később a portugál válogatottnál Scolari többnyire a 4-5-1-es szisztémát követte, és a Chelsea-nél is valami hasonlót próbált, legutóbb a Palmeirasnál viszont megint elővette a három középhátvédes rendszert.

Forrás: AFP/Bruno Cantini
Ronaldinho visszatérhet a válogatottba

Nem lehet tehát azt mondani, hogy Scolari valamelyik játékrendszer elkötelezett híve lenne, mint ahogyan az sem jellemző rá, hogy markánsan ragaszkodik valamihez. Sokkal inkább pragmatikus, az eredményesség szempontjából közelíti meg a játékot, ami rövidtávon remekül működik. Éppen ezért nagyon fontos számára a rutin, és emiatt gondolják sokan, hogy Ronaldinho visszakerülhet a válogatottba - 32 éves középpályás tavaly remekül futballozott az Atlético Mineiróban.

www.globalsoccerapp.com