Vágólapra másolva!
Az első sokkon túljutva nem is olyan meglepő, hogy a világ legkeresettebb edzője, Josep Guardiola a megannyi csábítás ellenére végül a Bayern Münchent választotta. Bár első blikkre nem illik a közegbe, sok szempontból mégis a bajor klub passzol leginkább az elveihez, és talán a legkisebb kockázatot is ennél a csapatnál vállalja. A Jürgen Klopp elleni taktikai harc pedig felér a Mourinhóval vívott csatákkal.

A fogadóirodák már sejtettek valamit, hiszen egy nappal a sokak számára váratlan bejelentés előtt a többségüknél annak volt a legalacsonyabb oddsza, hogy Guardiola a Bayern Münchent választja. A hírt egy nappal korábban a spanyol labdarúgást rendkívül jól ismerő szakíró, Guillem Balague szivárogtatta ki, és a Bayern szinte azonnal cáfolta, de a bukmékerek ekkor már biztosak voltak a dolgukban.

Ment a ködösítés

Balague, aki tavaly könyvet is írt Guardioláról, január 15-én azt írta a Twitteren: "90 százalék, hogy a Bayern következő edzője Guardiola lesz". A hírt természetesen az összes hírügynökség felkapta, müncheni részről azonban kategorikusan tagadták. "A híresztelések teljesen alaptalanok. Az első, akivel tárgyalni fogunk, Jupp Heynckes lesz" - mondta a dpa-nak a Bayern szóvivője, Markus Hörwick.

Forrás: AFP/Christof Stache
Heynckes ideje lejár

A következő napon az Angol Labdarúgó-szövetség, az FA 150 éves ünnepségsorozatára küldött üzenetben maga Guardiola nyilatkozta: "Játékosként nem tudtam megvalósítani az álmomat, hogy Angliában szerepeljek, de remélem, a jövőben lesz lehetőségem, hogy trénerként megtapasztaljam azt a különleges élményt, amelyet azok éreztek, akik ott dolgoztak".

A nemzetközi sportsajtó jelentős részét sikerült is megtéveszteni, számos újság a bejelentés előtti órákban szinte biztosra vette, hogy Guardiola a nyártól egy angol klubnál folytatja. Várakozásukat az is megalapozta, hogy a Premier League-ben van a legtöbb olyan klub, amely képes megfizetni a világ jelenleg legjobban keresett sztáredzőjét, emellett pedig a Chelsea-ben, a Manchester Cityben, a Manchester Unitedben, valamint az Arsenalban is van olyasmi, ami vonzó lehetett volna Guardiola számára.

Így aztán nem kis meglepetést keltett, amikor a Bayern München szerdán hivatalosan bejelentette, hogy a Barcával a futballt új szintre emelő edző hároméves szerződést írt alá.

Már decemberben eldőlt

Mint utólag kiderült, a felek már decemberben megegyeztek. "Még karácsony előtt aláírták a szerződést. Szinte mindegyik, Guardiolával szóba hozott csapattal kapcsolatban álltunk, végigvettük az ajánlatokat, és úgy döntöttünk, hogy a Bayerné a legjobb. Nem ők kínálták a legtöbb pénzt: a választás oka a bajorok szervezettsége, játékosai és a csapatban rejlő lehetőség volt" - mondta a tréner menedzsere, Josep María Orobitg az EFE Radiónak.

A spanyol futballt kiválóan ismerő angol újságíró, Sid Lowe szerint a müncheniek már a nyáron felvették a kapcsolatot az edzővel, és hamar sikerült meggyőzniük.

Miért éppen München?

Az első sokkon túljutva nem is olyan érthetetlen, hogy Guardiola végül a Bayernnél kötött ki, a klub ugyanis sok szempontból tökéletesen illik az elveihez, futballfilozófiájához.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A Bayern, a Barcához hasonlóan tradicionális sztárklub (ami például a Manchester Cityről nem mondható el), a német labdarúgás és a Bundesliga pedig az elmúlt években folyamatosan fejlődött. Nem a milliárdos külföldi üzletemberek által belepumpált pénz miatt, hanem a racionális és sokak szerint minden más országnál egészségesebb üzleti modell miatt. A Bayernt ugyan gyakran nevezik FC Hollywoodnak, de a bulvársajtó jelenlétéhez Guardiola már a Barcánál hozzászokott, Angliában pedig alighanem ebből a szempontból is sokkal rosszabb lett volna a helyzet. A müncheni egyesület abban is hasonlít a Barcelonához, hogy megvan a maga futballidentitása, és a Bayernt a klubhoz kötődő egykori kiváló futballisták (Uli Hoeness, Karl-Heinz Rummenigge) irányítják.

Utánpótlás, tradíció, klasszisok

A szűkebben vett szakmai szempontok is a Bayern mellett szóltak. Hasonlóan fontos a saját utánpótlás, a csapatban egyre több olyan focista van, aki a bajoroknál nevelkedett: Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, David Alaba, Toni Kroos vagy Thomas Müller személye mutatja, hogy a klubnál remek munkát végeznek az alsóbb szinteken is. A mostani csapat alapjait ráadásul az a Louis van Gaal tette le, aki megfordult a Barcelonánál, volt Guardiola edzője is. A jelenlegi szezonban a topligás klubok közül a Barcelona után a Bayern Münchennél volt a legnagyobb labdabirtoklási arány a Bajnokok Ligájában, és a passzok pontosságát tekintve is csak a Barca és a Manchester United előzte meg.

Alighanem az is fontos tényező volt Guardiola számára, hogy a Bayernnel garantáltan a bajnoki címért, illetve a BL-győzelemért küzdhet, és a klubnak megvannak az anyagi lehetőségei arra, hogy szinte bárkit leigazoljon. A saját nevelésűek mellett nemzetközi klasszisok játszanak a csapatban, Arjen Robbentől kezdve Franck Ribéryig, és utólag akár azt is gondolhatjuk, hogy a Bayern vezetősége már Guardiolára gondolt, amikor tavaly nyáron 40 millió eurót fizetett Javi Martínezért, akit korábban az edző a Barcához akart vinni.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Tud-e Gómez tiki-takázni

Egyelőre nagy kérdés, hogy Guardiola Münchenben is azt a rövid passzos játékot, a tiki-takát erőlteti majd, vagy kicsit módosít a nevével szinte teljesen összenőtt taktikán, de a futballínyencek máris dörzsölhetik a kezüket, ha csak egy Bayern-Dortmund meccsre gondolnak, ahol a két kispadon Guardiola és Jürgen Klopp ül.

A müncheniek legnagyobb riválisánál pozitívan reagáltak a hírre, hogy ellenlábasuk megszerezte a világ egyik legjobbnak tartott edzőjét. "Ez remek, gratulálok a Bayernnek ehhez a nagy fogáshoz. Az egész világ láthatja, hogy a német bajnokság olyan erős, hogy egy ilyen kiváló trénert is meg tud szerezni. A Bayernnél óriási lesz a győzelmi kényszer" - mondta a Die Weltnek a Borussia Dortmund sportigazgatója, Hans-Joachim Watzke.

A müncheniek tiszteletbeli elnöke, Franz Beckenbauer szerint Guardiola személye a nyugalom és a kiszámíthatóság miatt nagyon fontos a klubnak. "Egy kis stabilitás hiányzott az elmúlt években. Jobb párost el sem tudok képzelni, mint Matthias Sammer és Guardiola" - nyilatkozta a Császár.

Ritkán szól ekkorát

Legyen szó edzőről vagy focistáról, manapság szinte lehetetlen olyan átigazolást találni, amelynek legalább a lehetőségét ne vetették volna fel korábban a médiában. Azért persze korábban is akadt már olyan nagy üzlet, amelyet sokáig sikerült titokban tartani, és a nyilvánosságra hozatalakor óriási meglepetést okozott.

2009 nyarán például sokak számára biztosnak tűnt, hogy a Real Madrid brazil támadója, Robinho a Chelsea-ben folytatja: a londoniak több ajánlatot is tettek a Realnak, és csak idő kérdésének tűnt, hogy mikor fogják valamelyiket elfogadni. A madridiak azonban állandóan nemet mondtak, és csak az átigazolási időszak utolsó napján hajtottak fejet, akkor azonban nem a Chelsea-nek, hanem a Manchester Citynek adták el Robinhót.

Nyolc évvel korábban, 2001-ben a Valencia középpályása, Gaizka Mendieta számított az európai futballpiac egyik legkapósabb játékosának: bejelentkezett érte az AC Milan, vitte volna a Real Madrid, majd teljesen váratlanul a Lazio vette meg.



www.globalsoccerapp.com