Vágólapra másolva!
Nehéz dolga lesz Josep Guardiolának, a Bayern München kerete ugyanis jelenleg nem alkalmas rá, hogy Barcelona-szintű játékot nyújtson, márpedig a müncheni klubvezetők valami hasonlót várnak a katalán edzőtől - mondta az [origo]-nak Csernai Pál, aki a nyolcvanas évek elején kétszer bajnoki címig és egy BEK-döntőig vezette a bajorokat. 

Guardiolának találták ki a Bayernt

"Egy magyar sem üti meg a Bayern szintjét" - interjú a BEK-döntős Csernai Pállal

"Nagyon örülök neki, hogy Guardiola lesz az új edző, mert én is kíváncsi vagyok, hogy egy tréner, aki nem dolgozott még különböző stílusú és mentalitású csapatoknál, hogyan oldja meg ezt a feladatot. Remélem, hogy a német labdarúgásban az ő munkáján keresztül egy kis stílusváltozás is bekövetkezhet. Én is azért dolgoztam, hogy valami más legyen, amit még ma is elismernek" - mondta Guardiola szerződtetésének hírére Csernai Pál, aki annak idején a Bayernnel sikeresen alkalmazta az akkor újdonságnak számító területvédekezést. "Remélem, Guardiolának is sikerül elérnie, hogy egyszer azt mondják majd: igen, ő segített a német labdarúgásnak a megújításában. Ezért örülök, hogy a Bayern meghozta ezt a bátor döntést a kinevezésével, bár még mindig meg vagyok lepődve."

Csernai szerint a klubvezetés szándékai egyértelműek, azért igazolták Guardiolát, mert többet akarnak, és elvárják tőle, hogy valami olyasmit alkosson, mint Barcelonában. Ez azonban nem lesz egyszerű.

"A német foci más, mint a spanyol. Amilyen focit a Barcelona és a spanyol válogatott játszik, nem lehet minden csapattal megvalósítani, mert nem állnak mindenhol olyanok rendelkezésre, mint Xavi, Messi vagy Iniesta. A Bayern német viszonylatban jól áll anyagilag, de nem olyan jól, mint a Manchester City. Én arra számítottam, hogy oda igazol majd, mert ott bárkit megszerezhetett volna, olyan csapatot tudott volna összeszedni, amely hasonló stílusban játszhat, mint a Barcelona."

Csernai úgy véli, a jelenlegi Bayern erre nem alkalmas. "A Bayernnek minden meccsét látom, és bár vezeti a bajnokságot, néha kimondottan gyengén játszik. Ezzel szemben a Barcelona megdöntött egy több évtizedes rekordot az őszi teljesítményével, ráadásul az utóbbi években rendre olyan színvonalon teljesít, amit nagyon nehéz elérni. Hogy ez a Bayern is ilyen csapat legyen, annak megvalósítása biztosan időbe telik."

Csernai szerint ha Guardiola ragaszkodna is a Barcelonával tökélyre vitt - rövidpasszos játékon és labdatartáson alapuló - taktikához, azt mindenképpen a Bayern-játékosok képességei szerint kell módosítania. "A védelembe esetleg lehetne egy-két játékost keresni, az irányító posztra is elkelne egy olyan képességű játékos, mint Iniesta vagy Xavi, vagy az én időmben Paul Breitner, de alapvetően sok új igazolásra nincsen szükség, a Bayernnél majdnem minden poszton két válogatott szintű futballista áll rendelkezésre. Ők azonban nem olyan játékosok, mint akik a Barcelonában szerepelnek, ezért egy olyan stílust kell bevezetnie Guardiolának, amely fekszik a csapatnak."

Arra szemernyi esélyt sem lát Csernai, hogy Guardiola bárkit is átcsábítson a régi játékosai közül. "Nem hiszem, hogy bárki a Barcából Németországba menne, annak ellenére, hogy Guardiolának nagyon jó kapcsolata volt a játékosokkal. A Bayern nem képes több pénzt ajánlani egy játékosnak, mint a Barcelona."