Vágólapra másolva!
Ha a FIFA és a FIFPro (profi labdarúgókat tömörítő szervezet ) szavazását vesszük alapul, akkor jelenleg Daniel Alves a világ legjobb jobbhátvédje. Pedig a brazil futballista messze nincs olyan formában, mint korábban, és immár az sem egyértelmű, hogy ő az FC Barcelona első számú jobbhátvédje.

A zürichi Aranylabda-gálán kihirdetett álomcsapatot rengeteg kritika érte, sokan erős túlzásnak tartották, hogy az Atlético Madridban szereplő Radamel Falcao García kivételével csak Real Madrid- és Barcelona-játékos került be a 2012-es év tizenegyébe. Főleg a védelem összeállítása tűnt erőltetettnek, a jobb oldalon például az a Daniel Alves szerepelt, aki saját bevallása szerint is elmaradt korábbi önmagától az elmúlt évben.

Amikor tényleg a világ legjobbja volt

A brazil az elmúlt négy évben csak egyszer maradt ki az év álomtizenegyéből a FIFA-nál, 2010-ben honfitársát, Maicont látták jobbnak. Daniel Alves már azelőtt is fantasztikusan futballozott, hogy Barcelonába szerződött volna, a Sevillával két UEFA-kupát nyert, de játéka igazából a katalánoknál teljesedett ki. Leigazolása olyan volt a Barca számára, mintha két játékost vettek volna, Daniel Alves ugyanis a teljes jobb oldalt bejátszotta. Rögtön remekül megértette magát az eleinte jobbszélsőként futballozó Lionel Messivel, akinek állandó befelé cselezése rendszeresen teret nyitott a felfutó jobbhátvéd előtt.

Alves tökéletesen beleillett a Barca-féle rövid passzos játékba, a tiki-takába, de a gyorsaság és az erő sem hiányzott belőle, ami lehetővé tette, hogy gyakorlatilag teljes mérkőzéseket fusson végig. Volt olyan idény, amelyben az Opta statisztikái szerint csak Xavi és Messi ért nála többet a labdához az ellenfél térfelén, a 2009-2010-es idényben pedig ő adta a legtöbb gólpasszt a spanyol ligában.

A legfontosabb meccsen csak csere volt

Hogy milyen fontos szerepet töltött be a Barcelona támadójátékában, azt kiválóan mutatja, hogy az előző három idény mindegyikében tíznél több gólpasszt adott a bajnokságban. A mostani idényben azonban eddig egyetlen gólpassza sincsen, és egyelőre gólt sem szerzett a ligában (a BL-ben egyszer már betalált). De ennél is többet árul el az a tény, hogy 19 bajnokiból mindössze 11-szer volt kezdő, és bár kisebb sérüléssel is bajlódott, négy mérkőzést is a kispadról nézett végig.

Forrás: AFP/Carmen Jaspersen
Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

Alves formahanyatlása azonban nem a nyáron kezdődött, hiszen már az előző szezonban sem ment neki olyan jól a játék, mint korábban. Tavasszal egyre többször került a kispadra, csere volt például a Chelsea elleni BL-elődöntő visszavágóján is, akárcsak a Valencia elleni két kupaelődöntőn. Josep Guardiola ugyan a nyilvánosság előtt sohasem kritizálta, sőt egyszer kijelentette, hogy Alves pótolhatatlan, de a spanyol lapok egy idő után arról cikkeztek, hogy elégedetlen az edzésmunkájával. Októberben pedig az AS egy FIFA-licences spanyol játékosügynökre, Francisco Gallardo Serranóra hivatkozva azt írta, hogy Guardiola a szerződéshosszabbítás egyik feltételeként kötötte ki, hogy a Barca eladja Alvest.

Az AS közismerten Real-szimpatizáns madridi újság, és a Barcelonával kapcsolatban nem érdemes mindent elhinni neki, ugyanakkor tény, hogy Alves maradt a klubnál, Guardiola pedig elköszönt.

Most már van felfutó balhátvéd is

Hogy valami feszültség tényleg lehetett Alves és Guardiola között, azt a brazil egy későbbi interjúja is jelezte. Novemberben az algériai magazinnak, a Le Buteurnek így fogalmazott: "Pep azt mondta, hogy távozik, ha a játékosok már nem reagálnak rá. És mi nem úgy viselkedtünk a pályán, ahogyan szerette volna, ezért mi, focisták vagyunk felelősek a távozása miatt". Egy hivatalos sajtótájékoztatón pedig kijelentette: "Való igaz, voltak pletykák arról, hogy nem maradok, és kicsit csalódott is voltam, hogy a klub nem tett ez ellen semmit".

Egyelőre úgy tűnik, hogy ebben a szezonban Alvesnek már nincs olyan biztos helye a kezdő tizenegyben, mint korábban. Mindez több tényezőnek is betudható, ezek közül csak az egyik, hogy elmarad a csúcsformájától, amit ő maga sem tagadott. "Nem vagyok elégedett a teljesítményemmel ebben a szezonban. A lényeg, hogy fizikálisan megint a régi legyek, a többi majd jön magától" - jelentette ki.

Hogy a fizikai állapota nem ideális, abban a sérülései is közrejátszottak: májusban kulcscsonttörést szenvedett, ami miatt nemcsak a londoni olimpiát kellett kihagynia, hanem a felkészülést is csak később kezdhette el; októberben combizomhúzódás miatt hagyott ki három hetet, novemberben pedig megint három hétig hiányzott, ezúttal térdsérülés miatt.

A mellőzésében ugyanakkor taktikai szempontok is szerepet játszanak. A Barcelona ugyanis a nyáron leigazolta a spanyol válogatott balhátvédet, Jordi Albát, aki szintén rendkívül támadó felfogású játékos, márpedig azt még a Barca sem bírja el, hogy mind a két szélsőhátvéd állandóan az ellenfél térfelén tartózkodjon. Korábban a bal oldalon többnyire Eric Abidal, illetve Adriano Correia futballozott, akik valamelyest ellensúlyozták azt, hogy a jobb szélen Daniel Alves rengeteget megy előre, Alba mellett azonban a jobb oldalon valamivel defenzívebb védőre van szükség. Vilanovának kapóra jött a saját nevelésű Martin Montoya, aki egyre több lehetőséget kap, és kifejezetten jó teljesítményt nyújt, de szükség esetén Adriano Correia is bevethető jobbhátvédként. Jelenleg tehát az a helyzet, hogy a FIFA által az év álomcsapatába beszavazott jobbhátvéd a klubjában sem egyértelműen alapember.

www.globalsoccerapp.com