Vágólapra másolva!
A Magyarországra szerződő külföldi edzők általában nem tartoznak a szakma nagyjai közé, de  azért a német ötödosztályban vagy az olasz hatodik vonalban szerzett tudás még nálunk is kevés szokott lenni. Most a Vasas próbálkozik egy amatőr német edzővel, de nem Dirk Berger az első, aki gyakorlatilag szakmai múlt nélkül jut kispadhoz Magyarországon.   

Furcsa döntést hozott a másodosztályban szereplő Vasas német tulajdonosa, hiszen annak ellenére leváltotta Szapor Gábor edzőt, hogy a csapat a második helyen áll az NB II-ben, a Magyar Kupában pedig bejutott a legjobb nyolc közé. Az angyalföldiek új edzője Dirk Berger, aki a német negyedik osztálynál magasabb szinten sohasem dolgozott - és ott sem volt túl sikeres.

A 46 éves Berger 2004 és 2008 között az Union Berlin utánpótlását irányította, majd az ötödosztályú Germania Schöneiche nevű egyesület vezetőedzője lett. A Berlinhez közeli településen viszonylag eredményesen dolgozott, folyamatosan benntartotta a csapatot az ötödik vonalban, és két olyan játékosa is volt, akik megjárták a Bundesligát: rövid ideig Steffen Baumgart és Marco Gebhardt is megfordult a klubnál.

Tavaly nyáron Berger az egy osztállyal feljebb szereplő VfL Plauen szakvezetője lett, ott azonban már nem jöttek az eredmények: az ősszel 13 bajnokiból csak kettőt nyert meg, így a csapat a kiesést jelentő 14. helyen áll a téli szünetben.

Berger nem az első külföldi edző, aki úgy került Magyarországra, hogy még ez is szakmai ugrást jelentett a számára.

Öt meccs, győzelem nélkül

Amikor 1998 nyarán a III. Kerületi TVE feljutott az élvonalba, nagy meglepetést okozott, hogy az óbudai klubvezetés az ismeretlen Ralf Wilhelmsre bízta a csapat irányítását. A német edző az 1980-as évek végén a San Diego Sockers teremcsapatában együtt futballozott Tóth Zoltánnal és Visnyei Gyulával, azaz Juli Veee-vel, az edzői diplomáját is az Egyesült Államokban szerezte meg, majd rövid ideig dolgozott a San Diego Flash nevű csapatnál. Óbudán csak egy fél szezont töltött, 17 mérkőzésből három győzelem, három döntetlen és 11 vereség volt a mérlege - de a csapatot utódja, Schróth Lajos sem tudta megmenteni a kieséstől.

Wilhelms eredménysora nem túl meggyőző, de ahhoz képes, amit Vincenzo Cosco nyújtott a magyar élvonalban, valósággal lenyűgöző volt. Az olasz 2007 októberében érkezett, amikor az FC Sopron olasz tulajdonosai elküldték Détári Lajost. Cosco számára ez hatalmas előrelépést jelentett, hiszen korábban olyan együtteseknél dolgozott, mint az FC Turris, az US Bojano, az US Termoli, a Pro Vasto, az Atessa Val di Sangro és a Paganese. Ezek a klubok valószínűleg még az olasz labdarúgás legnagyobb rajongói számára is ismeretlenek, hiszen az ötödosztálynál egyik sem játszott feljebb. A magyar élvonal túl erős volt Coscónak: öt meccsből négyet elveszített, az ötödiken döntetlent ért el csapata, így aztán villámgyorsan menesztették. Később azért előbbre tudott lépni, jelenleg az olasz harmadosztályú Andria kispadján ül.

A kispesti olasz vonal működik

Persze arra is van példa, hogy egy magyar klubvezető jó érzékkel választott egy olyan külföldi szakembert, aki megállta a helyét az NB I-ben anélkül, hogy komolyabb rutinja lett volna. Ebben főleg a Kispest jeleskedik, amelynek egykori olasz tulajdonosa, Piero Pini 2005-ban hozta Magyarországra Aldo Dolcettit, aki futballistaként játszott az olasz élvonalban, visszavonulása után pedig pályaedző volt a Fiorentinánál, illetve a Bresciánál. A csapat ugyan csak a 13. helyen végzett a 2005-2006-os szezonban, de az anyagi problémák miatt ez jó eredménynek számított, és a szurkolók kifejezetten szerették Dolcettit, aki azonban a következő idény elején lemondott. Később megfordult még Siófokon is, jelenleg pedig az AC Milan tartalékcsapatának trénere.

A kispestiek jelenlegi szakvezetője, Marco Rossi is úgy érkezett Magyarországra, hogy edzőként soha nem dolgozott a harmadosztálynál feljebb. Játékosként szerepelt Mexikóban és Németországban is, visszavonulását követően pedig a Lumezzane, a Pro Patria, a Spezia, a Cafatese és a Cavese csapatait irányította. Nem túl veretes névsor, Kispesten viszont elégedettek vele, elvégre a csapat még versenyben van a Magyar Kupában, a bajnokságban pedig az ötödik helyen áll.

www.globalsoccerapp.com