Vágólapra másolva!
Aczél Zoltán a munkahelyét feladva ment el pályaedzőnek a Szigetszentmiklóshoz, a klubot érő támadásokra hivatkozva azonban két nap után meggondolta magát. A bundázással gyanúsított edző úgy érzi, ennél jobban már nem lehet sárba tiporni egy embert, ezért vagy az országot kell elhagynia, vagy a szakmáját kell elfelejtenie. Szerinte megmosolyogtató, hogy 42 gyanúsítottja van a bundaügynek.  

A közelmúlt eseményei alapján nem teljesen világos, hogy az eltiltása majd a felmentése után milyen feltételekkel dolgozhat a magyar fociban?

Tavaly megszűnt ellenem a fegyelmi eljárás, visszakaptam az edzői licencemet, viszont nem ülhetek le a kispadra az MLSZ rendezvényein. Egyébként ez jog- és alkotmányellenes, miután egy magyar állampolgárt kizárólag a bíróság tilthat el attól, hogy dolgozzon.

Szigetszentmiklósról két nappal a kinevezése után távozott a csapatot ért támadásokra hivatkozva. Mi történt pontosan?

Nem szívesen beszélek erről az ügyről, azzal együtt, hogy továbbra is minden elismerésem az ügyvezető Potoczki Tamásé, aki, ismerve a múltamat, maximálisan bízott bennem. Sokáig beszélgettem vele, mire úgy döntöttem, hogy elvállalom.

Forrás: MTI/Földi Imre

Várhidi Péter szakmai igazgató remek szakembernek nevezte, de azt mondta, megkönnyebbült az ön felelős döntése után.

A nyilatkozat első fele jólesik, de a második felét is megértem, bár nem tudom, konkrétan milyen támadások érték a klubot. Az biztos, hogy azonnal megindult ellenem egy véresszájú hadjárat a sajtó részéről, két napon át gyaláztak olyan emberek, akik próbálnak újságot írni. Bár volt ellenpélda is, Petur András reakciója a sporttelevízióban nagyon emberi volt.

Mindenképp el kellett jönnie?

Tudomásul vettem a véleményüket, és mivel nem akartam, hogy hátrányba kerüljön a klub, meghoztam a döntést. Persze, mielőtt odahívtak, talán át lehetett volna gondolni, mennyire fog működni ez a dolog. Mert nem én mentem oda egy hirdetőtáblával a hátamon, sőt a munkámat is otthagytam miatta. Mindenesetre arra jutottam, hogy jobb volt nekem az a csönd, ami a szerepvállalás előtt volt, és persze az egyéb konzekvenciákat is le kellett vonnom.

Aczél Zoltánt 2011. november 30-án vették őrizetbe, a kötelességszegéssel és vesztegetéssel gyanúsított edzőt bilincsben vitték el egy székesfehérvári kupamérkőzésről. A gyanú szerint Aczél három meccs megbundázásában vett részt a Siófok, illetve a REAC edzőjeként. Kilenc napot töltött őrizetben, klubja, a Haladás felbontotta a szerződését, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig eltiltotta a sportszakmai tevékenység gyakorlásától, később azonban visszaadta az edzői engedélyét. A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly decemberben zárta le a nyomozást a bundaügyben, az iratok ismertetését januárra ígérte. Összesen 42 embert gyanúsítanak, köztük labdarúgókat, bírókat, egy edzőt és egy FIFA-engedéllyel rendelkező játékosügynököt. A gyanú szerint 33 hazai és nemzetközi futballmérkőzés eredményét manipulálták, amivel több millió eurós kárt okoztak a nemzetközi fogadóirodáknak.


Mihez kezd most, van másik szakmája?


Aki ártatlannak érzi magát, az dolgozni akar a szakmájában, nem akar elmenni hegesztőnek. Ha valaki 9 éves korától 46 éves koráig benne van a fociban, erre tette fel az életét, ebből vannak a diplomái, az nyilván nem is tud egykönnyen váltani. De ne tűnjön ez panaszkodásnak, maradjunk annyiban, hogy keresem a lehetőségeket.

Milyen esélyeket lát maga előtt?

Minden pozitív ember előrefele gondolkodik, vannak ilyen periódusaim, de sajnos ez nem jellemző jelenleg. Vagyok annyira intelligens, hogy lássam, mire számíthatok. Őszintén szólva nekem az a megoldás kínálkozik, hogy amikor lezáródik ez az ügy, akkor el kell elfelejtem, hogy magyar vagyok, és el kell hagynom az országot. A másik pedig az, hogy elfelejtem ezt a szakmát, és ez a döntés is egyre közelebb áll hozzám.

Már nem is bízik egy pozitív fordulatban?

Az biztos, hogy ha két héttel ezelőtt hívott volna fel, akkor sokkal bizakodóbb nyilatkozatot adok, egész jó hangulatban voltam. Két hete nem volt csömöröm a focitól, most viszont már nem álmodozom róla. Ennél lejjebb nincs, nem tudom, hogyan lehet még jobban sárba tiporni egy embert. Ha nagyon negatív vagyok is, azért van, aki felé pozitívnak kell maradnom, például a négyéves fiam és a két nagyobb gyermekem felé, akik ugyan már önállóbbak, de róluk is gondoskodnom kell.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A környezete hogyan reagált a meggyanúsítására, vannak, akik kitartottak ön mellett?

Páran maradtak mellettem, de felnőtt fejjel szerintem mindenki tudja, hogy működik ez. A család még erősebben kötődött hozzám a bajban, és pár barát is kiállt mellettem, de a többség, ha bajban vagy, csak még lejjebb taszít. Igaz, az utca emberétől sose kaptam semmi rosszat, ők ugyanis nem hülyék.

A mindennapjait mennyire befolyásolja a bundaügy, amelyben január végén várható az iratismertetés?

Az utóbbi időben már nem visz el sok időt, a nyomozást lezárták 42 gyanúsítottal és a 33 meccsel, ami eleve megmosolyogtató. Nyolc-tíz hónapja hozzám se szólnak. De van nekem mivel foglalkoznom, hiszen a családot fenn kell tartani. Egyszerű lett volna hátramenni a kertbe, és kiásni az elrejtett pénzt, de amikor hátramentem, nem volt mihez nyúlni. A tartalékok csak egy darabig tartottak, és mivel ártatlan vagyok, nem is nagyon lehettek rejtegetett tartalékaim.