Vágólapra másolva!
Demba Ba térde bármikor tönkremehet, még a gólörömnél is terheli, pedig egykor majdnem koldusbotra jutott, hogy focizhasson.

Az angol sztárklubok közül eddig csak a Chelsea erősített a téli átigazolási szezonban, a Newcastle United gólerős támadóját, Demba Bát szerződtette. A csatár két év alatt alig hagyott ki meccset Angliában, pedig a térde évek óta nem tökéletes.

Jobban nem is sikerülhetett volna Ba bemutatkozása, hiszen a Southampton elleni FA-kupa-mérkőzésen két gólt szerzett. Ugyan Rafa Benítez váltig állítja, hogy a szenegáli képes együtt játszani Fernando Torresszel, úgy tűnik, hogy a spanyol megint csak a második számú csatár lesz a Chelsea-nél, viszont nagy szükség lehet rá, ha Ba térde felmondja a szolgálatot. Ez ugyanis elvileg bármikor megtörténhet.

Húszévesen sehol sem kellett

A 27 éves éves Demba 2011 januárjában igazolt Angliába, azóta mindössze egyetlen találkozót hagyott ki, vagyis abszolút nem sérülékeny. Hanem annál gólerősebb, a Premier League-ben az eddigi mérlege 66 mérkőzésen 36 találat. Mindezek alapján remek üzlet volt a Chelsea számára, hogy mindössze 8,5 millió euróért leigazolhatta Bát, köszönhetően a szerződésében lévő kivásárlási záradéknak. Abramovicsék valószínűleg arra gondoltak, hogy ha eddig nem volt probléma a csatárral, akkor ezután sem lesz, pedig Ba térde nincs tökéletes állapotban, korábban két klubcseréje is az orvosi vizsgálaton bukott meg.

A Párizs egyik külvárosában, Sevres-ben (ugyanott, mint a világhírű zenész, Manu Chao) született Ba gyerekként csak amatőr klubokban futballozott, és bár 19 évesen próbajátékon járt a Lyonnál és az Auxerre-nél is, nem kellett. Ba azonban mindenképpen profi játékos akart lenni, ezért autóba szállt, és meg sem állt Angliáig.

Forrás: AFP/Olly Greenwood

Konkrét elképzelése nem volt, hogy ott mihez kezd, ám egy jó barátja, Gauthier Diafutua akkoriban a Watford utánpótlásánál szerepelt (ő jelenleg a francia harmadosztályú Quevilly játékosa), és beajánlotta a klubnál. Végül ott sem kapott szerződést, mint ahogyan a Barnsley sem igazolta le egyhetes tesztelést követően, és ugyanígy elutasító válaszban volt része a Swansea Citynél és a Gillinghamnél is.

Időközben viszont vészesen fogyott a pénze, és mint később a The Sunnak adott interjúban elmondta, ebben az időben chipsen és ásványvízen élt, mert csak ezt engedhette meg magának. A Watford például egy hétig fizette helyette a szállodát, de csak a távozáskor derült ki, hogy az étkezést a klub már nem állta: Bának úgy kellett kölcsönkérnie egy ismerősétől.

Rosszul vették ki a csavarokat

Későbbi karrierjét ismerve persze nem meglepő, hogy egyik angol egyesület sem csapott le rá, Ba akkor ugyanis védekező középpályásként próbálta eladni magát, ezen a poszton tényleg nem volt jó. Visszatérve Franciaországba végül a negyedosztályú Rouen igazolta le, és edzője, Alain Michel egy váratlan ötlettől vezérelve a csatársorban küldte pályára.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

A húzás bejött, Ba egy szezon alatt 22 gólt ért el, és ez éppen elég volt a francia alacsonyabb osztályokból előszeretettel igazoló belga Excelsior Mouscronnak, hogy szerződtesse. Rögtön a második meccsén gólt szerzett a belga első osztályban, de úgy tűnt, hogy továbbra sincsen szerencséje: a harmadik találkozón súlyos sérülést, szárkapocs- és sípcsonttörést szenvedett, így közel nyolc hónapig nem játszott.

Ba lábát egy csavarral erősítették meg, a műtét remekül sikerült: 2007 áprilisában tért vissza, és a szezon hátralévő részében hét meccsen hét gólt lőtt. A következő szezont Mouscronban kezdte, de az akkor még a német másodosztályban szereplő TSG Hoffenheim két nappal az átigazolási időszak vége előtt lecsapott rá, és hárommillió euróért megvette.

A Bundesliga 2-ben is remekelt, góljainak is köszönhetően a csapat feljutott az élvonalba, ő pedig bemutatkozhatott a szenegáli válogatottban. A német első osztályban is megállta a helyét, és 2009 nyarán a VfB Stuttgart vitte volna, azonban az orvosi vizsgálat után végül elállt a szerződtetésétől. Mint kiderült, amikor Ba lábából kivették a csavarokat, akkor az operáció során megsértették a térdszalagját, és ezt a stuttgartiak túl nagy rizikónak tartották. Hasonló okokból hiúsult meg angliai szerződése is: 2011 januárjában a Stoke már mindenben megegyezett a Hoffenheimmel, 7,1 millió fontot fizetett volna, ám az orvosi vizsgálat után visszalépett. A csapat trénere, Tony Pulis kijelentette: Ba térde olyan, mint egy időzített bomba, bármelyik pillanatban felmondhatja a szolgálatot.

Jól tud szerződést kötni

A kiesés ellen küzdő West Ham United ellenben kockáztatott: leigazolta, viszont arra ügyelt, hogy ne bukjon túl nagyot, ha Ba mégis megsérül: a szerződés értelmében fizetését a lejátszott mérkőzésének számától függően kapta. Nos, Bára nem lehetett panasz, hiszen egyetlen bajnokit sem hagyott ki, és hét gólt szerzett fél szezon alatt, de ez is kevés volt ahhoz, hogy megmentse a klubot a kieséstől, ami viszont azt jelentette, hogy ingyen távozhatott.

Szerették volna maradásra bírni, és heti garantált 50 ezer fontos bért, illetve félmillió fontos aláírási pénzt kínáltak neki, de a csatár úgy érezte, hogy a Premier League-ben van a helye, és a Newcastle Unitedhez szerződött.


A Szarkáknak tehát nem kellett fizetniük érte, csak azért izgulhattak, hogy Ba térde bírja a gyűrődést, de ezzel nem volt semmi probléma. Az előző idényben csak négy bajnokiról hiányzott, de nem sérülés miatt, hanem azért, mert a szenegáli válogatottal ott volt az Afrika-kupán. Házi gólkirály is lett 16 találattal, és a jelenlegi szezonban hasonló formában folytatta: 13 gólt szerzett, és egyetlen bajnokit sem hagyott ki. A jelek szerint viszont a szerződéskötésben is profi volt, mert belevett egy olyan záradékot a kontraktusába, amelynek értelmében meghatározott összegért, hétmillió fontért klubot válthat - a Chelsea ezt ki is használta. A térdével egyelőre semmi probléma, pedig a gólörömnél is igénybe van véve: Ba ugyanis hithű muszlimként a góljai után letérdel, és megcsókolja a földet.

www.globalsoccerapp.com