Vágólapra másolva!
Ashley Cole-t nem zavarta a nyilvánosság előtt zajló válóper, Thierry Henry viszont sokáig szenvedett a válás miatt, a a procedúra végeztével azonban megtáltosodott a Barcelonában. Rafael Van der Vaart csodaszép feleségét a focista szilveszteri ütéséig sokan irigyelték, míg Paul Gascoigne volt neje a sok verés után megírta, hogyan élte túl részeges férjét.

Az év legszexisebb futballistafeleségei

A holland középpályásról, Rafael van der Vaartról eddig mindenki azt hitte, hogy mintaházasságban él feleségével, a modellként és televíziós műsorvezetőként dolgozó Sylvie-vel. A pár 2005-ben házasodott össze, egy évvel később megszületett gyermekük, Damian Rafael, és amikor Sylvie-nél 2009-ben mellrákot diagnosztizáltak, akkor férje csak azért nem igazolt el a Real Madridtól, hogy neje mellett lehessen, a nyáron pedig többek között azért szerződött a Tottenhamből Hamburgba, hogy közelebb legyen a főleg Németországban dolgozó feleségéhez.

Forrás: AFP
Sylvie és Rafael van der Vaart

Ilyen előzmények után a közvéleményt valósággal sokkolta, hogy egy szilveszteri partin Van der Vaart megütötte feleségét, ahogyan egy szemtanú elmesélte a Stern újságírójának: "Úgy arcon ütötte, hogy Sylvie a földre esett, és monoklija lett." Két nappal később a pár bejelentette, hogy válnak.

Ashley Cole-t nem zavarta meg a válás

Az elmúlt évtizedben a futballistafeleség önálló fogalom lett, még tévésorozat is indult ilyen címmel, az angol nyelvben pedig külön kifejezést alkottak: a "wives and girlfriends" azaz a feleségek és barátnők kezdőbetűiből jött létre a WAG szó, amivel a sztárjátékosok hasonlóan híres párját jelölték. Optimális esetben a futballistafeleségek csak azért szerepelnek a hírekben, mert megjelentek valamilyen társadalmi eseményen akár egyedül, akár férjükkel vagy gyermekükkel, és persze olyan eset is előfordul, amikor a futballistafeleség a saját jogán is hírességnek számít. Van der Vaarték példája is mutatja azonban, hogy minden családban előfordulhatnak konfliktusok, amelyek adott esetben váláshoz vezethetnek.

A focisták esetében az egyik leggyakoribb válóok a hűtlenség. Egy híres játékosnál nagy a csábítás, sokan nem tudnak ellenállni annak, hogy kihasználják az ismertség okozta előnyüket. Az angol válogatott és a Chelsea balhátvédje, Ashley Cole 2006-ban vette feleségül a Girls Aloud nevű angol popcsapat énekesnőjét, Cheryl Tweedyt. A házasság már két évvel később válságba került, miután a bulvárlapok megszellőztették, hogy Cole három ízben is megcsalta nejét, aki egy időre el is költözött, de Cheryl akkor még megbocsátott.


Újabb két évvel később viszont már nem, és 2010 februárjában megint elköltözött a családi házból, hivatalosan pedig 2010 szeptemberében váltak el. A magánéleti válság ugyanakkor Cole teljesítményén egyáltalán nem érződött: amikor a felesége elköltözött, akkor sérülés miatt nem játszott, a 2010-2011-es idényben viszont egyetlen bajnokit sem hagyott ki, és a szurkolók a szezon legjobbjának választották. Az pedig, hogy az ellenfél szurkolói rendszeresen őt gyalázó rigmusokat skandálnak, egyáltalán nem zavarja.

Henry megtáltosodott a válóper befejeztével

Thierry Henry számára a válás már sokkal nehezebb volt, és a teljesítményét is befolyásolta. A francia csatár 2003-ban vette feleségül Nicole Merry angol modellt, és két évvel később született kislányuk, Tea. Újabb két év elteltével azonban a neje egy másik nőtől származó pikáns SMS-eket talált párja telefonján, a megcsalásnak válás lett a vége, ami éppen egybeesett Henry klubcseréjével.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
Thierry Henry a volt feleségével (jobbra Jacques Chirac volt francia elnök, balra a felesége)

A csatár akkor igazolt Barcelonába, ahol első szezonjában a teljesítménye elmaradt a várakozástól, és ezt nagyon sokan a magánéleti válsággal magyarázták. Később Henry így nyilatkozott erről az időszakról: "Nem volt könnyű, egy válás kellős közepén érkeztem a Barcához. Nyolc hónap alatt mindössze öt alkalommal láttam a kislányomat, így nem voltam nagyon boldog." A válóper végül csak 2008 decemberében ért véget - a következő napon Henry mesterhármast vágott a Valencia ellen, és a hátralévő bő fél év alatt összesen 15 gólt szerzett a spanyol bajnokságban, míg előtte másfél év alatt csak 16-ig jutott.

Van, akit viszont a házasság sem tud megváltoztatni, Paul Gascoigne-nyal legalábbis ez volt a helyzet. Az angol középpályás 1990-ben ismerkedett meg feleségével, Sheryllel, 1996-ban házasodtak össze, a neje viszont már 1997-ben benyújtotta a válópert, miután Gazza részegen megverte.

Forrás: AFP/Paul Gascoigne
Paul Gascoigne és volt neje

Ez már nem az első eset volt: már a házasság előtt is többször előfordult, hogy megütötte, de Sheryl abban bízott, hogy képes lesz változtatni a focistát. Ez nem sikerült, és hivatalosan 1998 augusztusában váltak el egymástól, viszont a házasságnak köszönhetően belőle is celeb lett. Szerepelt tévéműsorokban (például a nálunk Celeb vagyok... ments ki innen! című valóságshow angol verziójában), 2009-ben pedig könyvet adott ki Erősebben! Hogyan éltem túl Gazzát címmel.

www.globalsoccerapp.com