Vágólapra másolva!
Középpályásból középhátvédet faragni egyre elterjedtebb taktikai trend az utóbbi időben, de a Chelsea edzője, Rafa Benítez ennek éppen az ellenkezőjét húzta meg, amikor David Luizt egy sorral feljebb tolta. Az Angliában korábban gyakran nevetség tárgyának tartott brazil játékos pedig remekel az új poszton.

Amikor a Chelsea 2011 januárjában 30 millió eurót fizetett a Benficának, akkor a londoni klub szurkolói azt gondolták, hogy megszerezték a világ egyik legjobb középhátvédjét. David Luiz fél évvel később azonban nem tűnt többnek, mint egy tehetséges, ám fegyelmezetlen és időnként szeleburdi védőnek, aki hajlamos a hibákra - az elmúlt időszakban viszont már a Chelsea egyik legreményteljesebb védekező középpályása.

Forrás: AFP/Odd Andersen

A vicces brazil

A brazil játékos londoni karrierje jobban nem is kezdődhetett volna, hiszen első bajnokiján nagyon fontos gólt szerzett a Manchester United ellen - más kérdés, hogy már ez is mutatta, nem egy hagyományos középső védő. Az angol centerhalfok többségével ellentétben nem csak kibikázni akarta a labdát a veszélyes zónából, hanem igyekezett azt megjátszani, és ehhez meg is volt a kellő technikai tudása, ugyanakkor éppen emiatt sokkal hajlamosabb a hibázásra.

Tavaly ősszel ráadásul kifejezetten rossz formában volt, és a Liverpool elleni hazai bajnokit követően (amelyen a Chelsea 2-1-re kikapott, és Luis Suárez többször is bolondot csinált belőle) a szakkommentátorként dolgozó Gary Neville ezt mondta róla: "Úgy focizik, mintha egy tízéves gyerek irányítaná Playstationön keresztül".


A Chelsea akkori edzője, André Villas-Boas nevetségesnek nevezte Neville kijelentését, de az angol szurkolók szemében inkább Luiz tűnt annak - főleg, mivel a brazil a klubtévé riportjaiban is gyakran megmutatta, hogy kifejezetten laza személyiség.


Ilyen előzmények után nem kis meglepetést okozott, amikor Rafa Benítez a klubvilágbajnokságon a Monterrey elleni elődöntőben nem a védelemben, hanem a középpályán szerepeltette. Benítez a kispadra ültette Frank Lampardot, hogy a brazilt küldje pályára új szerepkörben, de a húzás remekül bevált, és Luiz azóta rendszeresen ezen a poszton futballozik. Ráadásul nem is rosszul: a Bajnokok Ligájában az FC Nordsjaelland, a Premier League-ben pedig az Aston Villa ellen volt eredményes.

Középpályásból gyakran lesz védő

Korábban sok edző húzta meg azt a lépést, hogy védekező középpályásból középhátvédet faragott. Az FC Barcelonánál Javier Mascheranóra már kizárólag védőként tekintenek, de megfordult a védelem tengelyében Javi Martínez, Daniele de Rossi, sőt, még Estebán Cambiasso és Michael Carrick is. Időnként persze kényszerűségből, de a sportág történetében ez egy természetes fejlődési folyamatnak számít, nagyon sok játékos húzódott vissza a védelembe karrierje végén (Matthias Sammer, Lothar Matthäus). Ellenkező irányba viszont sokkal ritkább a mozgás.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

David Luiz előléptetése tulajdonságai alapján persze nem olyan meglepő: energikus, technikás, jól passzoló futballista, és ezek a tulajdonságok a középpályán még jobban érvényesülhetnek, mint a védelemben. A Chelsea egykori focistája, Pat Nevin a BBC-nek nyilatkozva például azt mondta: "Kicsit csodálkozom is, hogy ez korábban egyik trénernek sem jutott eszébe a klubnál, hiszen középhátvédként is inkább középpályásként játszott".

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Chelsea korábbi edzői (Carlo Ancelotti, Villas-Boas vagy Roberto di Matteo) nem értenek a focihoz: az ő taktikai elképzelésükben kevésbé volt szükség ilyen típusú játékosra a középpályán. Ancelotti alapvetően 4-3-3-ban játszatta a csapatot, Villas-Boas és Di Matteo pedig a Barca-féle letámadásos, rövidpasszos taktikát akarta meghonosítani - Luiz erre kevésbé alkalmas középpályásként.

Pontos labdák hátulról

Beníteznél viszont a 4-2-3-1-es játékrendszer az alap, az előretolt ékként futballozó Fernando Torres pedig elsősorban akkor tudja érvényesíteni erényeit, ha üres terület van előtte, és hosszú indításokat kap. Anno a Liverpoolnál Xabi Alonso és Steven Gerrad is képes volt ilyen tért ölelő passzokra, viszont a Chelsea középső középpályásai közül sem Ramiresnek, sem pedig Mikelnek nem ez az erőssége.

Annál inkább Luiznak: a whoscored.com statisztikái szerint a Chelsea-nél ő adja a legtöbb hosszú indítást, mérkőzésenként hatot, sőt, a Premier League-ben a mezőnyjátékosok közül csak Scholes, Gerrard, Carrick, Ki Sung Yueng, Arteta és Yaya Touré osztogat jobban mélységből.

De nem ez az egyetlen pozitív tulajdonság, ami miatt David Luiz remekül megállja a helyét a középpályán. "Gyors, sok labdát tud szerezni, és azokat képes pontosan megjátszani" - mondta a brazilról Benítez, és azt már Nevin tette hozzá, hogy ezek a passzok nem csak oldalra vagy hátra mennek, hanem nagyon sokszor előre, sőt, sokszor maga is megindul a labdával. Ráadásul, ha ott van a pályán, akkor a pontrúgásoknál az ellenfélnek még egy remekül fejelő játékosra is figyelnie kell.

www.globalsoccerapp.com