Vágólapra másolva!
Hiába világ- és Európa-bajnok, az IFFHS szerint hiába ő 2008 óta a világ legjobb kapusa, José Mourinho ennek ellenére a kispadra ültette a Real Madrid csapatkapitányát. Korábban Gianluigi Buffonnak mindig sikerült a visszatérés, Francesco Toldo viszont öt évig kispadozott.

2004. szeptember 28-a óta nem fordult elő Iker Casilasszal, a Real Madrid labdarúgócsapatának világ- és Európa-bajnok kapusával, hogy kispadon ülve nézzen végig egy mérkőzést.

A világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott első számú kapusa - aki a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint 2008 óta a világ legjobbja posztján - ha nem védett az elmúlt nyolc évben, akkor vagy eltiltás miatt történt, vagy azért, mert pihenőt kapott, így a cserék közé sem nevezték.

A tavalyi utolsó, december 22-i, Málaga elleni bajnokin azonban José Mourinho úgy döntött, Antonio Adánnak szavaz bizalmat. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte a fiatal kapus jobb formában van Casillasnál.

Buffon mindig visszatért

Casillast ősszel ugyan valóban érte némi kritika a (még a rendkívül elfogult Marca is őt tartotta hibásnak egy-két gólért), azonban ezzel együtt sem hiszi el senki, hogy Mourinho szakmai szemponton alapján döntött.

Nem csak képességei és tudása miatt, hanem azért is, mert a kapusposzt a futballban is speciális, általában hatalmas bakik kellenek ahhoz, hogy egy edző a kispadra ültesse azt, aki korábban éveken keresztül első számú volt a csapatnál. Pláne, ha egy világklasszisról van szó.

Mindezt az elmúlt években a Juventus tartalékkapusai is tapasztalhatták. A torinóiaknál 2001 óta Gianluigi Buffon az alapember (Casillas előtt ő volt az egyeduralkodó az IFFHS választásán, szintén négyszer végzett az élen), azonban a 2008-2009-es idénytől kezdve nagyon sokat volt sérült: három szezon alatt a lehetséges 114 bajnokiból mindössze 66-on lépett pályára.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacae

Először az osztrák Alex Manninger pótolta remekül, majd pedig Marco Storari mutatott be bravúrokat, ráadásul amikor Buffon védett, korántsem ment neki olyan jól a játék.

Ennek ellenére bárki is volt az edző, senkinek sem jutott eszébe, hogy ne Buffon védjen, ha egészséges. Alighanem ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy fokozatosan ismét formába lendüljön, és az előző idényben ismét csúcsformáját mutassa.

Toldo öt évig kispadozott

Francesco Toldónak már nem volt ilyen szerencséje. A 2000-ben az IFFHS által a világ legjobb kapusának megválasztott olasz 2001-ben igazolt az Interhez, és négy idényen keresztül volt első számú kapus.

2005 nyarán azonban a nyakára hozták a brazil Júlio Césart, és a csapat akkori edzője, Roberto Mancini inkább neki szavazott bizalmat.

Toldo innentől kezdve a kispadra szorult, és csak César sérülése vagy eltiltása esetén lépett pályára. Ennek ellenére még öt évig maradt, és az sem zavarta, hogy így már a válogatottban sem veszik figyelembe, ott úgyis csak csere volt Buffon mögött.

Forrás: AFP/DDP

A Manchester Unitednek sokáig nem volt szerencséje a kapusokkal Peter Schmeichel távozását követően, és sokan megkérdőjelezték Sir Alex Fergusonnak azt a döntését is, hogy leigazolta a francia Fabien Barthezt. Pedig 2000-ben, amikor leigazolták az IFFHS szerint ő volt a világ legjobbja.

Első szezonjában nem is lehetett rá panasz, a második elején azonban nagyon sokat bakizott, ám ennek ellenére Ferguson nem ültette le a kispadra. Erre még egy évet kellett várni: utolsó meccsét 2003 áprilisában a Real Madrid ellen játszotta a MU-ban, Ronaldo mesterhármasa azonban véget vetett manchesteri karrierjének, és a klub végül 2003 októberében felbontotta szerződését.

Barthez Arsenal elleni kapitális hibája


Canizares 39 évesen vonult vissza

Santiago Canizarest ugyan sohasem díjazták, de például Schmeichel a 2004-es Európa-bajnokság előtt azt mondta, hogy a spanyol kapusnál nincsen jobb a posztján, és egyértelműen a világ elitjébe tartozik.

A Real Madridnál ugyan nem tudott megragadni, de a Valenciánál élő legenda lett: 1998-tól kilenc idényen keresztül ő volt a klub első számú kapusa. Egészen addig, amíg Ronald Koeman munkához nem látott.

Forrás: AFP/Diego Tuson

A holland edző rövid idő alatt kitette az első csapatból a keret három oszlopos tagját: Canizarest, David Albeldát és Miguel Ángel Angulót, akik innentől kezdve csak a tartalékokkal edzhettek.

Koeman pár hónappal későbbi kirúgása után mindannyian visszatértek, és az utolsó meccseken már megint Canizares védett, de az idény végén úgy döntött, hogy inkább visszavonul. Pedig még csak 39 éves volt.

www.globalsoccerapp.com