Vágólapra másolva!
A szükségből faragtak erényt az olasz sztárklubok azzal, hogy egyre több lehetőséget adnak a fiatal tehetségeknek. Az ifjú titánok pedig nem okoznak csalódást, pedig korábban szinte reménytelen volt a helyzetük a Serie A-ban.

Az olasz labdarúgással kapcsolatban az elmúlt évek leggyakrabban hangoztatott kifejezése a krízis volt. A visszaesés szimptómáját a bundabotrány, a nézőszám folyamatos csökkenése, egy Bajnokok Ligája-hely elvesztése és a sztárok folyamatos elvándorlása adta, az okok között pedig elsősorban az anyagi gondokat emlegették. A pénzhiánynak ugyanakkor pozitív hatása is volt, hiszen a sztárok szerződtetése helyett a klubok így rákényszerültek arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az utánpótlás-nevelésre. Korábban ugyanis Olaszországban a rutin sokkal nagyobb erénynek számított, mint a tehetség, a fiatalok szinte labdába sem rúghattak az idősebbek mellett.

A szükségben rejlő esélyt az Olasz Labdarúgó-szövetség már a 2010-es világbajnokság után észlelte, nem véletlenül jelentette ki a szervezet elnöke, Giancarlo Abate: "Az ország anyagi problémáit, amelyek a labdarúgásban is megmutatkoznak, új lehetőségként fogjuk fel, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fiatal játékosokból".

Az Inter történetének legfiatalabb csapata

A góllövőlistát 14 góllal vezető Stephan El Shaarawyt már évekkel ezelőtt is hatalmas tehetségnek tartották, de az előző idényben csak ötödik számú támadó volt a Milannál, és ha Zlatan Ibrahimovic maradt volna a klubnál, akkor a fiatal csatár valószínűleg ebben a szezonban sem jutott volna sokkal több lehetőséghez. Ibrát azonban eladták a PSG-nek, Robinho és Pato pedig sérüléssel bajlódott az idény elején, így a húszéves El Shaarawy bizonyíthatott.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

És nem ő az egyetlen fiatal a mostani Milanban: a saját nevelésű jobbhátvéd, Mattia de Sciglio már 12 bajnokin szerepelt, két gólpasszt is adott, az olasz kupában pedig a csupán 17 éves M'Baye Niang volt eredményes (igaz, őt a nyáron igazolták Franciaországból).

A másik milánói klub, az Internazionale még nem tart itt a fiatalításban, bár a nyáron ott is kiszórtak a keretből néhány kiöregedő klasszist, de Javier Zanetti, Estebán Cambiasso vagy Diego Milito azért maradt a csapatban. Pedig az Inter utánpótlása sem rossz, amit a legjobban éppen a vezetőedző, Andrea Stramaccioni tudhat, elvégre az előző idényben az ő irányítása mellett nyerték meg az ifi-BL-nek is nevezett NextGen Seriest. Az Inter ifjoncai egyelőre az Európa Ligában bizonyíthatnak, ahol a legutóbbi, a Rubin Kazany elleni idegenbeli meccsen a klub történetének legfiatalabb átlagéletkorú kezdő tizenegye (22,9 év) futott ki a pályára. A csupán 19 éves horvát csatár, Marko Livaja máris négy gólt szerzett a sorozatban, amivel harmadik helyen áll az EL góllövőlistáján.

Tizenhárom élvonalbeli meccs után a válogatottba

Hasonló a helyzet az AS Románál is, amelynek trénere, Zdenek Zeman korábban is különutasnak számított az olasz futballban, részben azért, mert mindig is előszeretettel játszatta a fiatalokat. Ebben a szezonban a saját nevelésű középpályás, Alessandro Florenzi a nagy felfedezettje (előtte kölcsönben a másodosztályú Crotonéban futballozott), aki nemcsak a Romában számít alapembernek, de a válogatottban is bemutatkozhatott, mindössze 13 élvonalbeli után. Ő mindössze 21 éves, akárcsak Mattia Destro vagy a görög Panajotisz Tahtszidisz, az argentin Erik Lamela pedig még náluk is fiatalabb egy évvel, és mindannyian rendszeresen játszanak. A Fiorentina ellen a Roma kezdő tizenegyének átlagéletkora csak 24,36 év volt, ami a klub történetének harmadik legfiatalabb csapatát jelentette a Serie A-ban.

A felsoroltakon kívül is szinte mindegyik élcsapatban van legalább egy olyan, legfeljebb a húszas éveinek elején járó focista, aki rendszeresen megkapja a lehetőséget. A Napoliban például a 21 éves Lorenzo Insigne, aki ebben az idényben minden bajnokin szerepelt, és már ő is nagyválogatott. A Juventus francia középpályása, Paul Pogba is már tíz Serie A-s találkozót tudhat maga mögött, pedig még csak 19 éves, játékát pedig Patrick Vieiráéhoz szokták hasonlítani.