Vágólapra másolva!
Immár statisztikailag is bizonyított tény, hogy a topligás klubok közül jelenleg az FC Barcelona utánpótlás-nevelése a leghatékonyabb. A dobogón ott van a Real Madrid is, a madridi fiatalok többsége azonban máshol futott be karriert, akárcsak az olasz sztárklubok neveltjei.

Az FC Barcelona sikerei az elmúlt években ismét a ráirányították a figyelmet az utánpótlás-nevelés fontosságára. A katalánoknak volt olyan mérkőzésük ebben a szezonban, amikor mind a tizenegy pályán lévő játékosuk a klub utánpótlás-központjából, a La Masíából került ki. A többi sztárklubnál már korántsem ilyen könnyű saját nevelésűként bekerülni az első csapat keretébe, de a Barca akadémiájáról kikerültek sem csak a Camp Nouban szerepelnek.

Kéttucatnyi játékos a La Masiáról

A Sportingitelligence.com megvizsgálta, hogy az öt legerősebb európai bajnokságban (angol, francia, német, olasz, spanyol) ebben a szezonban pályára lépett labdarúgók mely kluboknál nevelkedtek. Az oldal a teljességre törekedett, így 2285 játékos előéletét böngészte végig. Nevelőegyesületnek azt vették, ahol az adott játékos 15 és 21 éves kora között legalább három évet eltöltött, és a kritérium tág meghatározása miatt 116 olyan játékos is akadt, akinek két nevelőegyesülete lett.

Nem meglepő módon a lista első helyén az FC Barcelona végzett, az akadémiájáról kikerültek közül jelenleg 38-an futballoznak az öt topliga valamelyikében. Közülük 14-en még jelenleg is a Barcában (közülük kettőnek, Isaac Cuencának és Cristian Tellónak a Barcelona csak másodlagos nevelője, hiszen előbbi a CF Reusban, utóbbi pedig az Espanyolban is megfordult ifistaként), további 24-en pedig más egyesületekben játszanak. Bojan Krkic, Giovani vagy José Reina esetében valószínűleg a legtöbb futballdrukker tudja, hogy korábban a Barcelonában játszottak, de például az Arsenal középpályásáról, Mikel Arteráról kevésbé közismert, hogy tinédzserként a Barca futballistája volt.

Forrás: AFP/Ian Kington
Forrás: AFP/Ian Kington

Arteta kulcsember az Arsenalban

Az olasz sztárklubok másoknak nevelnek

A Barcelona fölényesen vezeti a ranglistát, hiszen a második helyezett mindössze 31 futballistával büszkélkedhet. Persze az Olympique Lyontól ez a szám is elismerésre méltó, főleg, hogy tízen még mindig ott játszanak, a többiek pedig (köztük például Hatem Ben Arfa és Karim Benzema) pedig más topligás csapatoknál futballoznak. A harmadik helyre némi meglepetésre a Real Madrid került, igaz, a 29 Real-nevelésből jelenleg csak nyolcan tartoznak kötelékébe - Juan Mata, Roberto Soldado, Borja Valero, Javi García, Esteban Granero vagy Szalai Ádám máshol futottak be karriert.

A Realnál tehát nagyon nehéz dolguk van a fiataloknak, tehetségük nagyon sokszor máshol érik be, de ez nem csak erre a sztárklubra jellemző, akad olyan egyesület, ahol még rosszabb az arány. Főleg Olaszországban ez a helyzet: az AS Roma keretében jelenleg például csak három saját nevelésű focista van (Francesco Totti, Daniele de Rossi és Alessandro Florenzi), miközben 15 római nevelés máshol játszik. Az AC Milannál 16-ból 13-an, a Juventusnál 15-ből 11-en, az Internél 14-ből 13-an játszanak máshol, pedig az adott egyesületnél kezdték karrierjüket.

Forrás: AFP/ Pierre-Philippe Marcou
Forrás: AFP/ Pierre-Philippe Marcou

Matát a Real Madrid nevelte ki, de Valenciából lett válogatott, ma pedig a Chelsea-t erősíti

Ugyanakkor akadnak olyan csapatok is, amelyek a Barcelonához hasonlóan megpróbálnak a saját nevelésűekre építeni, és nem herdálják el az utánpótlásból kikerült focistákat. Mindez elsősorban a két baszk klubra, az Athletic Bilbaóra és a Real Sociedadra igaz: utóbbi aktuális keretében a Barcához hasonlóan 14 saját nevelésű játékos található, ám a Bilbao még ezt is felülmúlja, hiszen az Athleticnél 16-an kerültek ki a klub akadémiájáról, ezzel a bilbaóiak alkalmazzák a legtöbb saját nevelésű focistát. Mindenképpen említésre érdemes még a francia Montpellier és a Sochaux, ahol a saját nevelésű kerettagok száma egyaránt eléri a tucatot.

www.globalsoccerapp.com