Vágólapra másolva!
A Bundesligában remek formában futballozó Szalai Ádám állítólag felkeltette a BL-lel kacérkodó Lazio érdeklődését. A rómaiak alighanem Miroslav Klose leendő utódját keresik, és ha Szalai el tudná fogadni, hogy eleinte csak kispadon jut neki hely, akkor ideális a Lazio ideális választás lenne a számára, és még spirituális nevelésben is részesülhetne.

Jelenleg Tőzsér Dániel személyében csak egy magyar játékos szerepel a Serie A-ban, ám ha hinni lehet a lalaziosiamonoi.it értesülésének, akkor már januárban Szalai Ádám is csatlakozhat az olasz élvonalhoz. Lazio-szintű olasz klubban azóta nem játszott magyar futballista, hogy Nyers István ontotta a gólokat az AS Romában (1954-56).

A jótékony edző

A Lazio az 1990-es évek második felében, illetve a 2000-es évek elején élte fénykorát. 2000-ben megnyerte a bajnokságot, és az idő tájt egyértelműen Európa élvonalába tartozott. Az akkori tulajdonosnak, Sergio Cragnottinak azonban elfogyott a pénze, ő börtönbe, a klub pedig csődközeli helyzetbe került, és 2003 óta egyszer sem tudott dobogón végezni.

Az elmúlt években azonban megint egyre közelebb került az élmezőnyhöz, hiszen két éve ötödik, az előző szezonban pedig negyedik volt, és jelenleg is ezen a helyen áll. Pedig a nyári edzőcsere után még a legelfogultabb drukkerek is aggódtak egy kicsit, Edoardo Reja ugyanis kifejezetten népszerű és elismert volt a szurkolók körében, de elege lett abból, hogy az elnök és tulajdonos, Claudio Lotito rendszeresen beleszól a szakmai munkába.

Reja utódja egy szinte ismeretlen edző lett, a bosnyák Vladimir Petkovic legjobb eredménye két második hely volt a svájci élvonalból. Sokak szerint Lotito az olcsósága miatt választotta Petkovicot, ő beérte az évi 600 ezer eurós fizetéssel, és elfogadta, hogy a klub nem költ sokat az átigazolási szezonban sem. Az elnök szerint azonban ennél fontosabb szempont volt a személyisége: Petkovic 2003 és 2008 között a Carias nevű jótékonysági szervezet teljes munkaidős alkalmazottja volt, és emellett dolgozott a svájci másodosztályban. "Úgy hiszem, hogy a játékosokat nemcsak focistaként kell kezelni, hanem spirituálisan is nevelni kell őket. Ezért választottam Petkovicot" - jelentette ki Lotito.

Forrás: AFP/Andreas Solaro
A spirituális tanító

Klose nélkül nem megy

Nem tudni, hogy a trénernek mennyit sikerült átadnia ebből a szellemiségből a focistáknak, de annyi biztos, hogy munkája eddig kifogástalan. A klub a nyáron mindössze másfélmillió eurót költött, ennyiért vette meg Mickael Cianit a Bordeaux-tól, rajta kívül még az Olympique Lyontól ingyen érkezett Éderson volt komoly erősítés. A keret tehát alig változott, de a csapat az első három bajnokiját egyaránt megnyerte, amivel a legjobb rajtját produkálta az 1974-75-ös idény óta. Azóta persze becsúszott pár vereség, de a Lazio továbbra is ott van az élmezőnyben, az Európa Ligában pedig magabiztosan vette a csoportkört.

A klubnál immár nem is titkolják, hogy a cél a Bajnokok Ligája, amihez dobogón kell végezni, és a középcsatár Miroslav Klose szerint ez egyáltalán nem lehetetlen. "A csapatunkban rengeteg kiváló focista van, és bárkit képesek vagyunk legyőzni" - jelentette ki a német támadó, akinek hatalmas szerepe van a remek szereplésben. Klose eddig kilenc gólt szerzett a bajnokságban, és gyakorlatilag pótolhatatlan: egyetlen mérkőzést hagyott ki eltiltás miatt, és akkor a Lazio 4-0-ra kikapott a Cataniától, kétszer pedig csak csere volt - a Genoa ellen 1-0-s vereség volt a végeredmény, a Bologna ellen pedig gól nélküli döntetlent játszott a csapat. Vagyis amikor a német hiányzott a kezdő tizenegyből, a Lazio képtelen volt gólt szerezni.

Forrás: AFP/Andreas Solaro
Klose nélkülözhetetlen

A sportigazgató a német piacot ismeri

A rómaiak keretében még három olyan futballista van, aki a Petkovic által preferált 4-1-4-1-es játékrendszerben betöltheti Klose szerepkörét, vagyis előretolt ékként szerepelhet: Tommaso Rocchi, Sergio Floccari és Libor Kozák. Előző kettő egyaránt karrierje végéhez közelít (Rocchi 35, Floccari pedig 31 éves), ráadásul jelenleg mindketten sérültek, és hosszú távon egyikükre sem érdemes építeni. Kozákkal más a helyzet, a 23 éves cseh játékost nagy tehetségnek tartják, és az Európa Ligában már öt gólt szerzett ebben az idényben, a bajnokságban azonban képtelen betalálni, és úgy tűnik, hogy Petkovic nem tartja ideális megoldásnak.

Mindezek alapján a januári csatárigazolásról szóló értesüléseknek lehet alapjuk, főleg, hogy a hírt megszellőztető szurkolói oldal - melynek magyar fordítása: a Lazio mi vagyunk - információi szerint télen a Floccari, Rocchi, Kozák, Mauro Zárate négyesből legalább ketten távoznak. Szalai leigazolása ráadásul már tavaly januárban is téma volt a klubnál, legalábbis ezt írta a Corriere dello Sport. A lalaziosiamonoi.it szerint a rómaiak másik kiszemeltje most a Hannover '96 norvég csatára, Mohammed Abdellaoue.

A Lazio sportigazgatója, az albán Igli Tare futballistaként hét évet töltött Németországban, így elsősorban az ottani piacot ismeri. Az észak-afrikai származású csatár azonban biztosan drágább lenne (a transfermarkt.de 7,5 millió euróra értékeli, míg Szalai piaci értékét hárommillióra becsüli), két évvel idősebb is a magyarnál, ráadásul Szalai jobban illene a Lazio játékába. Mainzban megszokhatta, hogy egyedüli előretolt ékként szerepel, és a fejjátéka is kiváló: ebben az idényben már négy gólt fejelt, míg Abdellaoue két és fél szezon alatt két fejesgólig jutott a Bundesligában.

Forrás: AFP/Andreas Gebert
Ha így folytatja, Szalai akár gólkirály is lehet a Bundesligában

A Szalai leigazolásáról író honlap a csatár képviselőjét, a német Oliver Fischert is megszólaltatja, aki tagadta, hogy megkeresték volna a Laziótól, majd visszakérdezett: "Nincs már a Laziónak egy Kloséja?".

Szalai szempontjából ugyan vonzó lenne egy olasz élklub ajánlata, de az tényleg szinte biztos, hogy egyelőre csak amolyan Klose-helyettesnek igazolnák, vagyis a meccsek többségén a kispadon kapna helyet. A német csatárnak 2014-ig szól a szerződése a Laziónál, és rendkívül elégedettek vele, de hosszú távon már nem nagyon lehet vele számolni, így az is érhető, ha a rómaiak máris az utódját keresik.

www.globalsoccerapp.com