Vágólapra másolva!
Lionel Messi Real Betis elleni két gólja, illetve rekorddöntése kissé elhomályosított egy szenzációs egyéni teljesítményt a hétvégi spanyol bajnoki fordulóban. Közvetlenül a Barca-meccs előtt az Atlético Madrid 6-0-ra nyert a Deportivo ellen, és a hazaiak góljai közül ötöt Radamel Falcao szerzett. Márpedig mesterötösre a Primera Divisiónban eddig még olyan klasszisok sem voltak képesek, mint Messi vagy bármelyik Ronaldo.

Falcao Morientes nyomában

Falcao a bajnokság első kilenc fordulójában tíz gólt lőtt, a legutóbbi öt meccsen viszont csak egyszer volt eredményes, és az előző játéknapon a Real Madrid ellen sem villogott. A Deportivo ellen viszont minden bejött neki, és ezzel olyan teljesítményt produkált, amire a spanyol élvonalban több mint tíz éve nem volt példa. Az utolsó mesterötöst Fernando Morientes szerezte még 2002 februárjában a Las Palmas ellen - a találkozón egyébként a Real Madrid támadója még egy tizenegyest is kihagyott.

Falcaóé a 38. mesterötös a spanyol bajnokság történetében. Hárman jutottak el hat találatig, ketten pedig hétig egy mérkőzésen: a bilbaói Bata még 1931-ben, illetve Kubala László 1952-ben. Az ilyen kiemelkedő egyéni teljesítmények azonban az 1980-as évek óta megfogyatkoztak, hiszen Morientesen és Falcaón kívül csak ketten lőttek mesterötöst ebben az időszakban: a brazil Bebeto, illetve a horvát Alen Peternac.

Falcao mesterötöse:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hnXA807vzlWETXHZ

Peternac Raúl és Ronaldo előtt

Utóbbi példája is mutatja, hogy nem csak világklasszis focistának jöhet be minden egy meccsen. Peternacnak ráadásul nem is kellett túlságosan megerőltetnie magát, hiszen karrierje legemlékezetesebb mérkőzésén, 1996. május 19-én a Real Oviedo ellen négy gólt is tizenegyesből szerzett. A kétszeres horvát válogatottnak viszont így összejött az, ami például a spanyol élvonalban eddig sem Messinek, sem pedig Cristiano Ronaldónak nem sikerült, de korábban nem jutott el mesterötösig Raúl vagy a brazil Ronaldo sem.

Peternac mesterötöse:

A Primera Divisiónhoz hasonlóan a Premier League-ben sem született túl sok mesterötös az elmúlt két évtizedben: amióta így nevezik az angol első osztályt, mindössze négyen voltak képesek erre a bravúrra. Andy Cole, Alan Shearer, Jermaine Defoe és Dimitar Berbatov meg tudta csinálni azt, amit például Thierry Henry, Michael Owen, Jürgen Klinsmann vagy éppen Wayne Rooney (legalábbis eddig) nem - utóbbiak "csak" mesternégyesig jutottak.

Több mint két évtized mesterötös nélkül

Az angol bajnokság azonban még mindig jobb e tekintetben, mint a Bundesliga vagy a Serie A: Németországban és Olaszországban több mint húsz éve volt példa mesterötösre. Az olasz élvonalban az AS Roma csatára, Roberto Pruzzo volt az utolsó futballista, aki öt gólt szerzett - még az 1985-86-os szezonban az Avellino ellen.

Hiába focizott azóta a Serie A-ban Ronaldótól kezdve Roberto Baggión, Gabriel Batistután, Alessandro del Pierón, Andrij Sevcsenkón és Filippo Inzaghin át egészen Francesco Tottiig számtalan világklasszis csatár, a mesterötös nem jött össze nekik. Mint ahogyan a Bundesligában sem sikerült ez senkinek 1991 óta, amikor a duisburgi Michael Tönnies vágott ötöt a Karlsruhénak, amelynek a kapujában egy bizonyos Oliver Kahn állt. Mesternégyese volt azóta Tony Yeboah-nak, Giovane Élbernek, Kevin Kuranyinak és Mario Gomeznek is.

Tönnies mesterötöse:

A legendák elmaradnak Szalenkótól

Nemcsak a legrangosabb európai bajnokságokban ritkaság a mesterötös, hanem az európai kupákban is, a Bajnokok Ligájában például eddig csak egy született: az elkövető Lionel Messi volt idén márciusban a Bayer Leverkusen ellen. A BL jogelődjében, a BEK-ben is csak kétszer volt rá példa: Sören Lerby 1979-ben az Ajax Amsterdam színeiben az Omonia Nicosia ellen, illetve a svájci Claudio Sulser a Grasshopper-Club támadójaként a máltai Valletta FC ellen 1978-ban. Ami az Európa Ligát, illetve jogelődjét, az UEFA-kupát illeti, itt két mesterötöst lehetett feljegyezni: 1992-ben a nápolyi Daniel Fonseca a Valenciának, két évvel később a Juventus csatára, Fabrizio Ravanelli a CSZKA Szófiának vágott egy ötöst.

Ravanelli mesterötöse:

Az Európa-bajnokságok történetében még soha nem volt arra példa, hogy valaki öt gólt szerezzen egy meccsen, és világbajnokságon is csak egyszer fordult elő. Az orosz válogatott támadója, Oleg Szalenko az 1994-es világbajnokságon talált be ötször Kamerun ellen. Szalenko karrierje során összesen hat gólt szerzett a nemzeti csapatban, és a vébé után soha többé nem talált be a válogatottban.

Szalenko mesterötöse:

www.globalsoccerapp.com