Vágólapra másolva!
Michel Platini a BL-selejtezők átszervezése és a Pénzügyi Fair Play bevezetése után újabb történelmi döntéssel szembesítette Európát. A 13 városban rendezett Európa-bajnokság csökkentheti a költségeket, növelheti hirdetők bevételeit, és az UEFA tagállamai is egyöntetűen támogatják, ám a szurkolók körében óriási az elutasítottsága. Sokan a rendező ország varázsát, karakterét és a fesztiválhangulatot féltik.

Amikor az UEFA még 2008-ban eldöntötte, hogy a 2016-os Európa-bajnokságtól kezdve a mezőnyt nem 16, hanem 24 válogatott alkotja majd, sejteni lehetett, hogy a rendezés innentől kezdve még nagyobb feladat. Elvégre csak kevés olyan ország van Európában, amely képes minden szempontból kiszolgálni ennyi résztvevőt: a 2016-os viadalt Franciaország kapta meg, a 2020-as tornára viszont Törökország kivételével csupa közös pályázat érkezett. Az azeri-grúz, illetve a skót-ír-walesi jelentkezés azonban nem feltétlenül nyerte el az UEFA elnökének tetszését, így Michel Platini egyedi ötlettel állt elő.

Az egykori világklasszis futballista először egy nappal az idei Európa-bajnokság döntője előtt utalt arra, hogy a 2020-as Eb-t esetleg a kontinens 12-13 városában szétszórva lehetne rendezni, és hogy nem levegőbe beszélt, azt mutatja, hogy december 6-án az európai szövetség főtitkára, Gianni Infantino hivatalosan is bejelentette, hogy ez így is lesz.

Forrás: AFP
Platini ötlete általános sikert aratott a tagországok között

"Pénzügyi szempontból ez sokkal könnyebb lesz minden érintett országnak. Így nem kell sok új stadiont építeni, hanem csak egyet a rendező városban" - mondta Infantino. Más kérdés, hogy a tényleges lebonyolítási terv még kidolgozásra vár, a végrehajtó bizottság várhatóan a következő, 2013 márciusában sorra kerülő ülésén hozza meg az erre vonatkozó határozatot.

Nem szeretnék körbekergetni a szurkolókat

Elképzelések persze jelenleg is vannak, illetve Platini egyes nyilatkozataiból is sok minden kiderült. "Meg kell hoznunk néhány politikai és földrajzi döntést, hiszen például nem várhatjuk el az angol drukkerektől, hogy egymás után Lisszabonba, Kazahsztánba és Svédországba utazzanak. Intelligens megoldást kell találnunk, nem kergethetjük végig a szurkolókat egész Európán" - jelentette ki az UEFA elnöke, és ez alapján elképzelhető, hogy a csoportbeosztásnál földrajzi szempontokat alkalmaznak majd.

Ha úgy vesszük, hasonló lesz a helyzet, mint az U17-es vagy az U19-es Európa-bajnokságoknál, ahol csak az úgynevezett elit kört rendezik egy országban, és az egyes selejtezőcsoportok meccseit is egy helyen játsszák.

Sajtóértesülések szerint a terv az, hogy a két elődöntő és a finálé egy városban, de lehetőleg három különböző stadionban legyen, és az angol labdarúgó-szövetség, az FA állítólag formálisan már be is jelentkezett a végső fázisért. Londonban a stadionok számával nem lenne probléma. ""Azt hiszem, ott lehetünk a jelöltek között, de erős ellenfelekre számítunk" - mondta még szeptemberben az FA elnöke, David Bernstein.

Csak a törökök ellenezték

Az Európa nagyobb városaiban rendezett kontinensviadal ötlete egyelőre elég megosztó, bár Platini szerint az UEFA-n belül majdnem egyhangú volt a támogatottsága. "Én csak felvetettem az ötletet, és az 53 tagállam közül 52 igent mondott" - jelentette ki az elnök. Az sem titok, hogy ki mondott nemet, a végrehajtó bizottság török tagja, Senes Erzik, Törökország ugyanis abban bízott, hogy övé lehet a torna.

Isztambul ott van a 2020-as olimpiára jelölt három város között, nem csoda, hogy Platini bejelentését követően az Aksam című török újság így fogalmazott: "Platini megígérte nekünk a 2020-as Eb-t, de most inkább szétosztotta Európában, így nekünk csak a döntő maradhat az olimpia mellett".

Az UEFA okoskodását lesöpörték a drukkerek

Az UEFA egyik fő érve az, hogy így nem a szurkolók mennek majd az Eb-re, hanem az Eb jön hozzájuk: "A kisebb nemzeteknek is lesz lehetőségük arra, hogy házigazdák legyenek, még ha csak pár mérkőzésen is."

Platini szerint a drukkerek véleményét is kikérték, ennek viszont ellentmond az a tény, hogy a Football Supporters Europe (FSE) nevű szervezet felmérése szerint a szurkolók többségének nem tetszik az ötlet. Az FSE állítása szerint több mint hárommillió futballrajongót képvisel, és több mint 1200 drukkert kérdezett meg, akiknek 82 százaléka nemet mondott a felvetésre.

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto
Nagyon kevés szurkolónak tetszik az Eb szétszórása

Az angol szurkolói csoportok közös szóvivője, Mark Perryman szerint utazás szempontjából valóban előnyös lehet az újfajta Eb, de nem ez az egyetlen tényező, amit figyelembe kell venni. "Ha mondjuk Anglia kijut az Eb-re, és mondjuk Párizsban, Brüsszelben és Amszterdamban kellene játszania, akkor az jóval olcsóbb, mint átutazni fél Ukrajnán. Viszont az ilyen tornák azért különlegesek, mert arra a két-három hétre az ember részese lett a rendező országnak. Minden viadalnak volt egy nemzeti karaktere, ami most eltűnik. Azt hiszem, az újfajta lebonyolítási rendszerrel többet veszítünk, mint amennyit nyerünk".

Nem az ő egyetlen, aki így vélekedik, az orosz sportnapilap, a Szport Ekszpressz így fogalmazott: "Az egy országban rendezett tornának megvolt a maga hangulata, olyan volt, mint egy fesztivál, és ez fog eltűnni".

A jelenlegi és a potenciális szponzorok azonban alighanem kapva kapnak az ötleten. Az UEFA egyik régi partnerének, az Adidasnak a szóvivője kijelentette: "Nagy lehetőséget látunk az UEFA elképzeléseiben. Az, hogy a meccseket több helyen rendezik, lehetőséget ad, hogy az egész kontinensen bemutassuk a termékeinket." Egy másik támogató, a Carlsberg képviselője így fogalmazott: "Még nem gondolkodtunk azon, hogy mi lesz 2020-ban, de az biztos, hogy érdekesnek tűnik az ötlet."

www.globalsoccerapp.com