Vágólapra másolva!
Iker Casillas színre lépése óta nem tud mit kezdeni a Reallal az Atlético, a 23 meccs óta tartó átkot a szombat esti derbin van a legnagyobb esélye megszüntetni. Falcaóék győzelme teljesen leszakítaná a városi riválist, legutóbb ez a húzás bajnoki címet és kupagyőzelmet hozott az Atléticónak. Bár a meccs véglegesen átrendezheti az idei aranycsata erőviszonyait, a Barcelonát irtányító Tito Vilanova előre bejelentette, hogy vacsorázni fog a rangadó nézése helyett.

Mourinho megrendelte a füttykoncertet a Real-szurkolóktól

Az elmúlt 13 évben az Atlético Madrid drukkerei egyvalamiben szinte mindig biztosak lehettek, bárhogyan is szerepelt csapatuk, a városi rivális ellen sosem jött ki neki a lépés. A klub utoljára 1999-ben nyert a Real ellen, és az azóta lejátszott 23 mérkőzésből 17-et elveszített.

Az utolsó Atlético-játékos, aki győztes találatot szerzett a Real ellen, a holland Jimmy Floyd Hasselbaink, aki 1999 októberében kétszer is eredményes volt. Mindez Iker Casillas első madridi derbijén történt, az akkor 18 éves kapus az 51. percben állt be Albano Bizzarri kiállítása után, és gólt ugyan nem kapott, de vesztesen vonult le a pályáról.

Ezt követően viszont 23 derbin keresztül nem kapott ki, azóta a Real is veretlen az Atléticóval szemben. Sőt, a legutóbbi nyolc tétmeccsük mindegyikét Casillasék nyerték, vagyis José Mourinho mérlege százszázalékos a városi rangadón.

Falcao kétszer hatékonyabb Ronaldónál

Ha valamikor, akkor most érhet véget a sorozat, miután a címvédő a harmadik, az Atlético a második, és már nyolc ponttal többet szerzett riválisánál. Hasonló helyzet utoljára éppen az utolsó Atlético-sikernél volt 1999-ben. Ekkora pontszámbeli különbség Falcaóék javára a városi rangadó előtt az 1995-96-os szezon óta nem volt, akkor az Atlético a meccs után a bajnokságot és a Spanyol Kupát is megnyerte, soraiban többek között Diego Simeonéval.

Forrás: AFP
Korábban Simeone fanatizmusa hiányzott az Atlético sztárjaiból

Az egykori argentin középpályás jelenleg az Atlético edzője, és hatalmas szerepet tulajdonítanak neki csapata menetelésében. Klasszisokban ugyanis az előző években sem volt hiány a klubnál (Fernando Torres, Diego Forlán, Sergio Agüero), azonban Simeone képes volt pszichésen is erősíteni a csapaton, irányítása alatt a játékosok harapnak a pályán. Természetesen az sem hátrány, hogy van egy olyan csatára, mint Radamel Falcao García, aki már 11 találatnál jár, és góljait 44 próbálkozásból érte el. Összehasonlításul Cristiano Ronaldónak a maga 12 találatához 92 kapura lövésre vagy fejesre volt szüksége.

Az Atlético-vezetés dupla előnyt hozhat

Falcaóék szempontjából komoly tétje van a meccsnek, hiszen 11 pontosra növelhetik az előnyüket, ráadásul végérvényesen bebizonyosodna, hogy ebben a szezonban a Barcelona fő ellenfele nem a Real, hanem az Atlético. Simeone ezzel együtt igyekezett levenni a terhet focistái válláról. "A derbi mindig fantasztikus, különleges mérkőzés, és mindenki másként éli meg. De itt is csak három pontot osztanak, nem kilencet. Nem pazaroljuk az időnket azzal, hogy statisztikákkal foglalkozunk. Csak arra koncentrálunk, hogy egy kiváló, nagyon erős, globálisan meghatározó csapat ellen játszunk, és a saját erőforrásainkat kihasználva, csapatként megpróbálunk nyerni."

Forrás: AFP/Dominique Faget
Falcao gólérzékenysége győzelmet érhet a rangadón

A találkozó kulcskérdése, hogy melyik együttes képes ráerőltetni akaratát a másikra. Az Atlético alighanem megpróbálja majd ugyanazt játszani, amit a Real korábban a Barcelona ellen, vagyis igyekszik hamar letámadni az ellenfelet, megakadályozni, hogy a labda eljusson a támadókhoz, elsősorban Cristiano Ronaldóhoz. Ha a vendégek megszerzik a vezetést a Bernabéuban, onnantól kezdve arra is építhetnek, hogy a hazai közönség csapata és Mourinho ellen fordulhat. A szurkolók egy része már a keddi Alcoyano elleni kupameccsen is füttyszóval tiltakozott a Real 3-0-s győzelme és sima továbbjutása ellenére.

A listavezető Barcelona közvetlenül a madridi derbi előtt lép pályára a Camp Nouban az Athletic Bilbao ellen, a katalánok trénere, Tito Vilanova nem foglalkozik azzal, hogy mit játszik a két rivális. "Meg kell jelennem a sajtótájékoztatón a mi meccsünk után, aztán vacsorázom, nem áll szándékomban megnézni a madridi derbit" - jelentette ki.

www.globaloccerapp.com