Vágólapra másolva!
Visszavonulásra készül Guus Hiddink, az Anzsi Mahacskala focicsapatának edzője, aki három válogatottal is történelmi sikert aratott, a PSV Eindhovent a nagy klubok közé emelte, a Realnál viszont megbukott. Davids számon kérte rajta a seggbebújást, a törökök a túlzott szigort, Lampardot az egyszerűsége ragadta meg, ő maga pedig annyit mondott a túl kemény munkára panaszkodó játékosainak: szerintem megérte.

Öregnek érzi magát, az idény végén visszavonul a 66 éves Guus Hiddink, napjaink egyik legnagyobb edzője. A BEK-győztes, Eb-bronzérmes holland még akkor sem gondolja meg magát, ha jelenlegi klubját, az Anzsi Mahacskalát sikerül a Bajnokok Ligájába vezetnie.

Forrás: AFP/Bas Czerwinski

Hiddink a mindössze hatezer lakosú Varsseveldben született, amelynek mára a legnagyobb nevezetessége lett: a rokonai létrehoztak egy Guuseumot, amely mára ugyan bezárt, de fénykorában a világ számos pontjáról vonzotta a látogatókat.

Játékosként korántsem volt akkora sztár, mint később edzőként, az első profi klubja, a De Graafscap mégis meghatározó lett a számára. A Szuper Farmerek becenevű csapatnál 21 éves korától annak a Piet de Vissernek az irányítása alatt fejlődhetett, aki felfedezte Európának Romariót és Ronaldót, és aki később Roman Abramovics tanácsadójaként kulcsszerepet játszott Hiddink orosz szövetségi kapitánnyá avatásában. Addigra azonban az egykori tanítvány messze sikeresebbé vált egykori mesterénél.

Guardiola elődje

Középpályásként mindössze két évet töltött a PSV-nél, ám mivel nem tudott alapemberré válni, kisebb kluboknál fejezte be a pályafutását, a válogatottságnak a közelébe sem jutott.

Vezetőedzőként Eindhovenben debütált, 1987-ben, üstökösszerűen. Az idény végén megszerezte a klub történetének első európai trófeáját, a BEK-döntőben büntetőkkel legyűrve a Benficát, mellette holland bajnok és kupagyőztes is lett. (Újonc edzőként csak Josep Guardiola ért el ilyen bravúrt, ám az 1988-as PSV jóval szerényebb erőt képviselt, mint a Guardiola idejére már kétszeres BL-győztes Barca.) Összesen háromszor nyert zsinórban bajnokságot, ekkoriban nőtt fel a PSV a másik két holland óriáshoz, az Ajaxhoz és a Feyenoordhoz.

"Hiddink sosem egymaga aratja le a babérokat, a stábot is bevonja, ezzel egységbe kovácsolja a csapatot. Bár a felelősséget megosztja a körülötte lévő csapattal, a végső felelőség az övé" - emlékezett az egyik játékosa, Van Aerle.

Egy kis probléma Davidsszal

A diadalmas edzői bemutatkozást világlátásra használta fel, a következő két évtizedben hat országban is dolgozott, többször is történelmi sikert aratva csapataival. A kaland ugyanakkor nem indult könnyen: a Fenerbahcénál és a Valenciánál összesen két és fél szezont töltött el, hogy aztán megkapja addigi legnagyobb feladatát, a holland szövetségi kapitányi posztot.

Forrás: Hrvoje Polan

Itt sem engedte megbontani a csapategységet, ezúttal azonban keményebb módszerek kellettek ehhez. A 2006-os Eb-ről hazazavarta Edgar Davidsot, amiért egy rádióban azt mondta rá: "Nem kellene a fejét bizonyos játékosok seggébe dugnia." Egy ideig úgy tűnt, Davids válogatottbeli karrierjének vége, egy évvel a 98-as vb előtt hosszú heteket kihagyott lábtörés miatt, ám új klubjában, a Juventusban annyira elkapta a fonalat, hogy Hiddink egyszerűen nem hagyhatta figyelmen kívül.

Az edző leült beszélgetni Davidsszal, elmondta neki, mik a szabályok, és mit vár tőle pontosan. Az eredmény: Davids kulcsemberré vált a torna egyik legszebben focizó csapatában, a Jugoszlávia elleni nyolcaddöntő 92. percében pedig győztes gólt lőtt. Hollandia végül elődöntőig jutott, ahol büntetőkkel kapott ki a braziloktól. A torna végén az edző új állást keresett.

Bukás a Realnál, csoda Koreában

Ekkor juthatott volna a csúcsra edzőként, 98 nyarán átvette a friss BL-győztes Real Madridot, amellyel ugyan lendületből megnyerte a Világkupát, de a bajnokságban nem szerepelt kiemelkedően, és miután a klub igazgatótanácsával sem jött ki, februárban mennie kellett. Egy évvel később a Betisnél vállalt tűzoltómunkát, de ezúttal sem töltötte ki a szerződését.

Világkupa-győzelem a brazil Vasco ellen

Ezen a ponton könnyen lejtőre kerülhetett volna a karrierje, ám ekkor jött a java. A 2002-es japán, dél-koreai vb előtt leült a dél-koreai kispadra. Bár a csapat ellenfelei erős ellenszélben játszottak (az olaszok elleni nyolcad-, majd a spanyolok elleni negyeddöntő is botrányosan alakult a házigazdának kedvező bírói hibák miatt), Korea elődöntős szerepléséhez egy rendkívül fegyelmezett, megalkuvást nem ismerő csapat is kellett.

"Ez nem csak egy torna, olyasmi, amit eddig nem tapasztaltak az emberek Koreában és Ázsiában, és ez szép. Ez a csapat nem dől hátra, és nem elégszik meg azzal, hogy félidőnként végigvisz egy vagy két kontrát."

Pedig a vb előtt folyamatosan támadta a helyi sajtó, azzal vádolták, hogy nem veszi komolyan a munkáját, túl sokat törődik a barátnőjével, és túl keveset a csapattal. A vb-elődöntős szereplés - noha a bronzmeccset elvesztette a csapat Törökország ellen - messze felülmúlt minden várakozást. Hiddink Dél-Korea történetének első díszpolgára lett, a szurkolók "I love Hiddink" pólókat vásároltak, ő viszont kicsit aggódott értük: "Néhányuk válla biztosan kiugrott a nagy zászlólengetésben."

Forrás: Jacques Demarthon

A varsseveldi edző immár élete végéig ingyen repülhet a Korean Air és az Asiana Airlines járatain, villát kapott egy szigeten, és taxira sem kell költenie a távol-keleti országban.

Fél év felfüggesztett

Következett négy szezon a PSV-vel, ismét három bajnoki címmel, egy kupagyőzelemmel. A 2005-ös BL-elődöntőben a hollandok nagyon megszorongatták a Milant, szét is kapták nyáron a csapatot, amelyből öt alapember távozott. A következő idényben nem is alkottak maradandót a BL-ben, a bajnokságot viszont behúzták, ezzel Rinus Michelst megelőzve Hiddink lett minden idők legsikeresebb hollandiai edzője, hat bajnoki címmel és négy kupagyőzelemmel.

Közben, 2005 júliusától, az ausztrál válogatottat is elvállalta, az eindhoveni munkával párhuzamosan. Félig-meddig hobbinak tűnt a munka, ám Ausztrália megszerezte az első vb-góljait és győzelmét az első csoportmeccsen, Japán ellen, majd tovább is verekedte magát a nyolcaddöntőbe, ahol egy utolsó pillanatokban befújt büntetővel kapott ki a későbbi világbajnok olaszoktól.

Forrás: AFP/John Thys

Ausztrália imádta Hiddinket, a szurkolók számos szójátékot faragtak a nevéből (In Guus We Trust, Guus your Daddy?, No Guus, No Glory), egy sydneyi lap pedig "Guus-adót" javasolt, melynek segítségével többet tudnak neki fizetni, mint az oroszok. A terv nem jött be, a vb után Hiddink orosz kapitány lett.

Előbb azonban akadt egy komolyabb adóügye is: a holland adóhatóság fél év felfüggesztett börtönre ítélte, és 45 ezer euróra megbüntette. Hiddink 2002 és 2003 közt Belgiumban lakott, ám a vád szerint nem töltött elég éjszakát a belgiumi lakásában ahhoz, hogy a lakhelyének nevezhesse azt. A vád alapján az edző 1,4 millió euróval rövidítette meg így Hollandiát.

A 2008-as Eb-n a pályán vágott vissza a szülőhazájának. A tornán Oroszország a legjobb eredményét hozta a Szovjetunió felbomlása óta. A negyeddöntőben éppen Hollandiát verte 3-1-re egy elképesztően izgalmas, hosszabbításos meccsen. A később győztes spanyolok az elődöntőben simán legyőzték Arsavinékat, ám az orosz bronz így is a torna nagy meglepetése lett.

FA-kupa-győzelem, egyszerűen

Hasonló meglepetést okozott, hogy bár az orosz foci egyre gazdagodott és erősödött, a válogatott nem jutott ki a 2010-es vébére. Talán szerepet kaphatott ebben az is, hogy Hiddink ismét párhuzamos munkát vállalt, a 2008/09-es idény utolsó hónapjaira beugrott kisegíteni a Chelsea-t.

Londonban remekelt: a BL-ben kiejtették a Juventust és a Liverpoolt, az elődöntő visszavágóján pedig csak idegenben lőtt góllal búcsúztatta el őket a Barcelona, Iniesta a 93. percben talált be. Megnyerték az FA-kupát, Hiddinkkel a Chelsea 21 meccsből csak egyet vesztett el, a Tottenham elleni bajnokit.


A szurkolók kórusban követelték a maradását, a játékosok pedig egy pólót ajándékoztak neki, amit mindannyian aláírtak.

"Sosem láttam senkit, aki ennyire egyszerűen közelíti meg a dolgokat" - mondta róla Frank Lampard. "Jól ismeri a csapatát. Nem beszél sokat, nem próbál százféle taktikát a fejünkbe tömni, csak arról beszél, ami fontos. Nincs varázspálcája, és nem is különbözik nagyon másoktól. Ez benne a klassz."

Minden dicséret ellenére azonban a következő hónapokban lényegében megbukott az orosz válogatottnál a fent említett vb-selejtezőkön, 2010 nyara után pedig a török nemzeti csapattal élt át hasonló kudarcot.

Isztambulban hasonló vádak érték, mint Dél-Koreában, a sajtó kifogásolta, hogy nem költözik Törökországba, csak a válogatott meccsek környékén utazik oda. A lapok szerint nem találta meg a hangot a heves vérmérsékletű játékosokkal, a fejéhez vágták, hogy "hideg, racionális mentalitásra és túlságosan szervezett játékra" kényszeríti őket.

Hiddink a pályafutását is összegző ars poeticával válaszolt: "Időnként panaszkodtak a játékosaim, hogy túl keményen dolgozunk. De szerintem megérte."

Finálé Dagesztánban

Az idén februárban elvállalta az Anzsi Mahacskala irányítását, 18 hónapra szerződött Dzsudzsák Balázs korábbi klubjához, ahol 14 év után ismét együtt dolgozhat Roberto Carlosszal, aki még a Realnál volt a játékosa. Az Anzsinál egyből alelnök is lett, Szulejman Kerimov tulajdonossal pedig az egész régió futballjának fejlesztését tűzték ki célul.

Forrás: AFP/Sergei Rasulov
Hiddink és Roberto Carlos

A Mahacskala eddigi rekorderedménye egy bajnoki negyedik hely, jelenleg viszont második a táblázaton, az Európa Ligában pedig az utolsó forduló előtt három ponttal vezet a Liverpool és a Young Boys, hattal az Udinese előtt. A bajnoki második hely megőrzésével a BL-be vezethetné a klubot, ám a hét elején váratlanul úgy döntött, elég volt: "Mindennap úgy kelek fel, hogy teli vagyok energiával, de óvatosnak kell lennem, nem szabad rutinná válnia a munkának. Így hát az Anzsi az utolsó csapat, amelynél edzősködöm."