Vágólapra másolva!
Négy klub pontlevonással kezdi a szezont, a bajnokcsapat edzőjét eltiltották, a legnagyobb sztárok távoztak - nem éppen bíztatóak az előjelek a Serie A hét végi rajtja előtt. Az olasz labdarúgás jelentős átalakuláson megy keresztül napjainkban, miközben sokat veszített renoméjából, ám a bajnokság így is izgalmas lehet, bár nagy meglepetés lenne, ha nem a Juventus végezne az élen.

A válogatott Eb-ezüstérmén kívül az olasz labdarúgás hívei nem sok jó hírt hallottak a nyáron. A sztárklubok a Juventus kivételével egytől egyig igyekeztek megszabadulni nagynevű és jól kereső játékosaiktól, a torinóiak pedig a trenddel ellenkezve megpróbáltak erősíteni, azonban a bajnokcsapat edzője, Antonio Conte a tovább gyűrűző bundabotrány egyik főszereplője lett. A szakembert tíz hónapra eltiltották a kispadtól, és a hét végén kezdődő bajnokságot négy csapat is pontlevonással kezdi majd.

Csak a Juve erősített

A legrosszabbul a Siena járt, amely mínusz hat pontról rajtol, az Atalanta kétpontos büntetést kapott, míg az újonc Torino és Sampdoria egyaránt mínusz egyről kezd. Az olasz futballt csak felületesen ismerő átlagszurkoló számára mindez további bizonyíték arra, hogy a Serie A-ban állandóak a bundák, és a történések rendkívül rossz fényt vetnek az ország labdarúgására, nem is beszélve a Juventusról - amelynek pedig egyesületként ezúttal semmi köze nincsen a történtekhez.

A torinóiakat az előző idényben veretlenül bajnoki címre vezető szakember, Antonio Conte azonban két éve még a Siena mestere volt, és bár azt a szövetség is elismerte, hogy maga nem vett részt a meccsek befolyásolásában, de jelentési kötelezettség elmulasztása miatt kemény büntetést kapott.
Hogy ebben mekkora szerepe van a Juventus és az Olasz Labdarúgó Szövetség közötti háborúnak, az a végeredmény szempontjából mellékes, egyelőre annyi biztos, hogy Conte a mérkőzéseken nem ülhet le a kispadra.

Forrás: AFP/Controluce
Vucinicék mezén már ott a scudetto, és a papírforma alapján ott is marad

Az edzéseket azonban továbbra is ő tartja, és bár biztos, hogy negatív hatással lesz a csapatra, hogy nem ő meccsel majd, a Juve így is a scudetto első számú favoritja. Míg a többi sztárklub, főleg a két milánói együttes szinte teljesen kicserélte keretét, addig a bajnokcsapat a legjobbjait megtartotta, és még leigazolta Sebastian Giovincót, Paul Pogbát, Mauricio Islát és Kwadwo Asamoah-t, ráadásul nincs kizárva, hogy a hátralévő egy hétben egy klasszis középcsatár (mondjuk Fernando Llorente) is érkezik. A Juve immár nem csak a bajnokságban, hanem a BL-ben is érdekelt lesz, azonban még így sem nagyon látni olyan együttest a bajnoki mezőnyben, amely méltó vetélytársa lehet.

Generációváltás a Milannál

A két milánói klub ugyanis gyökeres változáson ment át a nyáron, elsősorban anyagi okok miatt. Az AC Milan és az Internazionale is igyekezett megválni a sokat kereső, ám kiöregedőben lévő játékosaitól, és a generációváltás főleg a piros-feketéknél volt egészen drasztikus. Valószínűleg még nem volt a sportág történetében olyan klub, amelyik egyszerre vált volna meg annyi korábbi alapembertől, mint most a Milan, ahonnan egyetlen nyár alatt távozott Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta, Mark van Bommel, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Gianluca Zambrotta, Alberto Aquilani, Antonio Cassano, Thiago Silva és Zlatan Ibrahimovic.

Főleg utóbbi három játékos távozása érte váratlanul a drukkereket. Ibrát és Thiago Silvát a Paris-SG vette meg, míg Cassano ezek után maga akart távozni. A zseniális képességekkel megáldott támadó esetében ráadásul az új csapat még nagyobb meglepetést jelentett, hiszen Cassano a városi rivális Interbe ment, ahonnan cserébe Giampaolo Pazzini érkezett. A Milan rajta kívül megszerezte még Cristián Zapatát, Kevin Constantot, Francesco Acerbit, Bakaye Traorét és Riccardo Montolivót, és egyelőre több mint 50 millió eurós plusszal áll az átigazolási szezonban.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Pazzini Milánón belül váltott csapatot

Pénzügyileg tehát kétségtelenül jól jártak, de hogy az eredmények miként alakulnak, az egyelőre óriási kérdés - a drukkereket mindenesetre Kaká esetleges visszacsábítása sem nagyon vigasztalja majd, ha a csapat nem lesz versenyben az aranyéremért.

Az Internél legalább volt szakmai koncepció

Az Internazionalénál bizonyos szempontból kevésbé radikális volt a változás, de azért olyan sztárok távoztak, mint Diego Forlán, Lúcio, Pazzini, Iván Córdoba és Mauro Zárate, viszont az erősítések azt jelzik, hogy legalább részben szakmai szempontok is közrejátszottak a keret átalakításában. Az előző szezon közben az utánpótláscsapat éléről a felnőttekhez felhívott, és némi meglepetésre ott is maradt edző, Andrea Stramaccioni a jelek szerint tervszerűen dolgozik, és az elképzeléseinek megfelelően két védekező középpályás (Gaby Mudingayi és Walter Gargano), illetve két mozgékony, kreatív csatár (Cassano és Rodrigo Palacio) is érkezett, és még mindig az Inter lehet az a csapat, amely leginkább versenyre kelhet a Juventusszal.

Az előző szezon bronzérmese, az Udinese szokásához híven eladta legjobbjait (Asamoah és Isla a Juventusba, a kapus Samir Handanovic az Interbe igazolt), más kérdés, hogy a klub a legutóbbi két idény előtt ugyanígy tett, mégis kiharcolta a BL-indulást. Ennél többre azonban alighanem még a legelvakultabb udinei fanatikusak sem számítanak, mint ahogyan a rómaiak is maximálisan elégedettek lennének valami hasonlóval. Mindkét fővárosi csapatnál edzőcsere történt: a Lazio új mestere Vladimir Petkovic lett, a keret viszont a lyoni Éderson érkezését leszámítva egyáltalán nem változott, vagyis a klub továbbra is Miroslav Klose góljaiban és Hernanes gólpasszaiban bízik.

Római iskola Firenzében is

Ami az AS Romát illeti, Zdenek Zeman újbóli szerepvállalása nem csak a Farkasok híveit töltötte el nagy örömmel, hanem azokat is, akik a látványos támadófutballt szeretik, mert a cseh származású mester ennek az elkötelezett híve. A keretben itt is sok változás volt, a kommentátorok "legnagyobb örömére" például a már itt szerepelt brazil szélső, Marquinhos mellé érkezett honfitársa, a középhátvéd Marquinho, de ennél sokkal fontosabb az olasz válogatott Federico Balzaretti és Mattia Destro szerződtetése.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Balzaretti az Eb-n remek teljesítményt nyújtott, ami római szerződést ért neki

Ha egy AS Roma-drukker második csapatot akar keresni magának, akkor alighanem a Fiorentinára voksolna, ahol a rómaiak egykori klubigazgatója, Daniele Prade segíti a Roma volt játékosának és trénerének, Vincenzo Montellának az edzői munkáját, a csapatban pedig olyan ex-Farkasok vannak, mint Alberto Aquilani vagy Davide Pizarro. A Fiorentina lehet a szezon egyik meglepetéscsapata: Montella az előző idényben a Cataniánál is felülmúlta a várakozásokat, a violáknál pedig még jobb keret áll a rendelkezésére - főleg, ha a csapat képes lesz megtartani a montenegrói támadót, Stevan Joveticet.

A magyarok egyelőre kispadosak

Edzőváltásokban egyébként nem volt hiány a nyáron, összesen nyolc gárda vág neki más szakemberrel az idénynek, mint akivel befejezte. Új tréner irányítja a Cataniát, a Sienát, a Palermót, valamint az újoncok közül a Pescarát és a Sampdoriát is. Utóbbi csapatnál Ciro Ferrera lett a vezetőedző, aki a felkészülési mérkőzések alapján csak a kispadon számít Laczkó Zsoltra.

A magyar balhátvéd a legutóbbi három összecsapás egyikén sem lépett pályára (pedig az egyik már tétmeccs volt, és az olasz kupában a Samp tizenegyekkel ki is esett a Juve Stabia ellen), és a védelem bal oldalán a rutinos Paolo Castellini és Andrea Costa is előtte van a sorban. Jelenleg a Serie A másik magyar focistája, Tőzsér Dániel is csak csere a Genoában, amely szintén tizenegyesekkel esett ki az olasz kupából, mégpedig a Hellas Verona ellen.

A magyar középpályás a kispadról nézte végig a meccset, más kérdés, hogy az akkor kezdő Davide Biondinit máris kölcsönadták az Atalantának. Tőzsér posztján, középső középpályásként még mindig ott van a német Alexander Merkel, a chilei Felipe Seymour, a szlovák Juraj Kucka és az olasz Andrea Bertolacci, márpedig a Luigi de Canio által elképzelt 4-3-3-as szisztémában közülük egyszerre csak hárman lehetnek a pályán.

www.globalsoccerapp.com