Vágólapra másolva!
Jubileumi idény kezdődött Németországban, hiszen a Bundesliga 50. szezonjára kerül sor, amelyben azonban az elsőségre csak két csapatnak van reális esélye. A Borussia Dortmund és a Bayern München versenyfutása alighanem a mostani szezont is meghatározza majd.

A Bundesliga 50 éves történetében mindössze két csapat akadt, amely egymás után három aranyérmet tudott nyerni: a Borussia Mönchengladbach egyszer az 1970-es években, illetve a Bayern München háromszor is. A Borussia Dortmund a hét végén startoló szezon végén ehhez az exkluzív klubhoz csatlakozhat, ha megint az élen végez, és ebben alighanem csak a bajorok akadályozhatják meg.

A prioritások megfordulnak

A dortmundiak 2011-es bajnoki címe még meglepetésnek számított, hiszen a BVB ezt megelőzően éveken át anyagi problémákkal küzdött, csak középcsapatnak számított. Jürgen Klopp-pal a kispadon a csapat valósággal végigviharzott a mezőnyön, de amikor az előző szezon első hat bajnokijából hármat is elveszített, akkor sokan azt gondolták, hogy kipukkadt a lufi.

Klopp azonban nagyon tudhat valamit, mert innentől kezdve a csapat már nem kapott ki, oda-vissza verte a Bayernt, és így megint aranyérmes lett, sőt, duplázni tudott - és a német kupa fináléjában ötöt rúgott a münchenieknek.

A Bayern rendkívül arrogáns, de a munkáját remekül végző vezetőjének, Uli Hoenessnek persze erre is volt válasza: kijelentette, hogy a Dortmundnak ugyan sikeréhesebbek a játékosai, de nincs igazi világklasszisa, és csak akkor ismeri el a riválist, ha a nemzetközi porondon is kimagasló eredményt ér el. Kloppék ugyanis a Bajnokok Ligájában már a csoportkörben elvéreztek, így tavasszal csak a bajnokságra kellett koncentrálniuk, miközben a Bayern döntőbe jutott a BL-ben.

A 2012-2013-as idényben tehát alighanem fordul a kocka: ezúttal inkább a Dortmundnak lesz fontos az európai kupaküzdelem, bizonyítandó, hogy ott is képes jól szerepelni, a müncheniek pedig szeretnék megszakítani a BVB hazai sikersorozatát - és mivel a BL-döntő nem Münchenben lesz, mint legutóbb, így ez a sorozat valószínűleg a Bundesliga mögé szorul a számukra.

Vége a "Robbery-taktikának"

Főleg, hogy a bajorok nem csak a játékoskeretüket frissítették fel jelentősen (érkezett Xherdan Shaqiri, Mario Mandzukic és Dante, ráadásul a hírek szerint a bilbaói Javi Martínezért is hajlandóak Bundesliga-rekordnak számító 40 millió eurót fizetni), hanem a szakmai stábot is, mert a klub új sportigazgatója Matthias Sammer lett. Ez egyrészt egy oldalvágás a Dortmundnak (Sammer ugyanis korábban volt a BVB trénere), másrészt az egykori Aranylabdás személyisége garancia arra, hogy a csapatban nem lesz olyan játékos, aki nem tesz meg mindent a győzelemért.

Az elmúlt időszakban a bajoroknál sokaknak szinte bérelt helyük volt, de az edzőnek, Jupp Heynckesnek most megvan a lehetősége, hogy szakítson a gyakran kiszámítható "Robbery" taktikával, vagyis hogy a két szélsőtől, Arjen Robbentől és Franck Ribérytől várják minden támadás megoldását.

Mindeközben a dortmundiak szokásukhoz híven másról sem nyilatkoztak, mint hogy nem ők a favoritok, ami a Bayernnél szinte kiverte a biztosítékot - és valóban kicsit furcsának tűnik, hogy a legutóbbi két szezon aranyérmese így vélekedik saját helyzetéről.

Forrás: AFP/Andreas Gebert
Mandzukic három gólig jutott az Eb-n, most a Bayernben kell bizonyítania

Klopp azonban a pszichológiai hadviselés nagymestere, aki egyrészt így próbálja levenni a terhet futballistáiról, másrészt kiválóan képes motiválni fiatal csapatát. A Dortmund a tavalyi nyárhoz hasonlóan egyetlen kulcsemberét adta el: akkor Nuri Sahin, most Kagava Sindzsi távozott, ezúttal azonban vettek is valakit a távozó helyére, és Marco Reus remek erősítésnek tűnik. Ráadásul a legutóbbi évadban sokat sérült Mario Götze is teljesen felépült, vagyis a BVB továbbra is rendkívül erős.

Sose lesznek bajnokok?

Jelen pillanatban nehéz elképzelni, hogy a Bayernen és a Dortmundon kívül más nyerje a bajnokságot, de a Bundesliga egyik nagy vonzereje, hogy viszonylag gyakran születik meglepetés. 2007-ben a Stuttgart, 2009-ben a Wolfsburg, 2011-ben pedig a Dortmund lett váratlanul bajnok, de hogy most melyik együttes lehet képes hasonló bravúrra, az nagy talány.

A legutóbbi bronzérmes Schalkétól elméletileg ez nem is lenne olyan váratlan, ám mivel a gelsenkircheniek még sohasem voltak bajnokok a Bundesligában, elsőségük szenzációszámba menne. Pedig a nyáron Katarba távozó Raúl nélkül is jó csapatuk van, amely ráadásul kifejezetten fiatal, de a spanyol klasszis helyére senki sem érkezett, Klaas-Jan Huntelaar pedig lehet bármilyen gólerős, partner nélkül nem lesz képes az topon tartani a csapatot.

A Bundesliga másik bajnoki cím nélküli, örök második élcsapata a Bayer Leverkusen, amelynek a tavalyi edzőváltás nem jött be, viszont némileg váratlanul a klub hosszabb távon is megbízik a Robin Dutt menesztése után ideiglenesen kinevezett trénerduóban, azaz Sami Hyypiäben és Sascha Lewandowskiban. A Leverkusentől olyan alapemberek mentek el, mint Eren Derdiyok és Tranquillo Barnetta, az új igazolások pedig kifejezetten bátornak és kockázatosnak tűnnek: a Real Madrid tartalékcsapatától megvett Daniel Carvajal, illetve a chilei középcsatár, Júnior Fernandes teljesen ismeretlenek, kettejükre mégis több mint nyolcmillió eurót adtak ki. A cél az első négybe jutás, és a potenciál meg is van a gárdában.

Sokat várnak a magyaroktól

Két magyar érdekeltségű együttes is az európai kupaszereplésért küzd majd, sőt, a Hajnal Tamással felálló stuttgartiak titokban talán még ennél is magasabbra vágynak. A svábok kerete a nyáron nem nagyon változott (bár a védelem mintha egy kicsit gyengült volna Matthieu Delpierre és Khalid Boulahrouz távozásával, miközben ebbe a csapatrészbe csak Tim Hoogland érkezett), ami akár jót is jelenthet: Bruno Labbadia keze alatt egy összeszokott, jól muzsikáló csapat alakult ki, amelyben a magyar középpályásnak is kulcsszerepe van.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle
Hajnal meghatározó embere lett a Stuttgartnak is

Huszti Szabolcstól is sokat várnak a Hannovernél, amely az előző két idényben egyaránt a várakozásokat felülmúlva szerepelt, így immár elvárás lett a csapattól, hogy megint kilépjen a nemzetközi porondra. Huszti megkapta a tízes mezt régi-új klubjánál, és egyelőre maximálisan élvezi a bizalmat a középpálya bal oldalán.

Ugyanez elmondható a Mainz középcsatáráról, Szalai Ádámról is, ám az ő csapatának kicsit más a célja: a mainziak alighanem maximálisain elégedettek lennének, ha a középmezőnyben végeznének, és nem kellene a kieséssel foglalkozniuk. Szalai ezért kifejezetten sokat tehet, hiszen ő számít a klub első számú középcsatárának, és a 4-2-3-1-es szisztémában ez a pozíció rendkívül fontos. A liga negyedik magyarja, Stieber Zoltán éppen a Mainzot hagyta el az újonc Greuther Fürth kedvéért, kérdés, a Fürth mire lesz képes, remélhetőleg Stieber több lehetőséghez jut majd, mint korábbi csapatánál.

www.globalsoccerapp.com