Vágólapra másolva!
Bravúrral mindkét magyar kupacsapat továbbjuthat a labdarúgó Európa Ligából, ehhez a Debrecennek a belga Bruges, a Videotonnak a török Trabzonspor ellen kellene jól teljesítenie. A belgáknak nyolc év után visszavághat a Loki, a fehérváriaknak a fanatikus közönség mellett egy istenként tisztelt trénerrel is fel kell venniük a harcot.

A belga Bruges számára nem újdonság a magyar ellenfél, hiszen a klub története során negyedszer találkozik magyar csapattal az európai kupasorozatokban, és háromból kétszer tovább is ment. Egyedül az Újpesti Dózsa tudta kiverni még 1969-ben a VVK-ból, a belgák azonban 29 évvel később visszavágtak a lila-fehéreknek, majd 2004-ben a Debrecent ütötték el az UEFA-kupa-továbbjutástól.

Az a párviadal több dolog miatt is emlékezetes maradt a Loki-drukkerek számára: ez volt az utolsó alkalom, hogy egy magyar gárda megérte a kupatavaszt, és a debreceniek nem álltak messze az újabb bravúrtól, hiszen az idegenben elszenvedett 1-0-s vereség után otthon úgy játszottak gól nélküli döntetlent, és estek ki, hogy a hajrában nem kaptak meg egy jogos tizenegyest.

A Debrecentől most is nagy bravúrra lenne szükség a továbbjutásra, hiszen a bruges-i egyesület az elmúlt négy szezonban mindig ott volt az Európa Liga, illetve az UEFA-kupa csoportkörében, és kétszer tovább is jutott.

Az előző idényben a Maribor, a Sporting Braga és a Birmingham City előtt nyerte meg csoportját, igaz, a következő körben rögtön kiesett a Hannoverrel szemben. A bajnokságban a csapat ezüstérmes lett az Anderlecht mögött, és így a mostani évadban a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhatott, ahol azonban kiesett az FC Köbenhavn ellen, méghozzá kissé kínos módon: az idegenbeli 0-0 után otthon kapott ki 3-2-re.

Forrás: AFP/Bruno Fahy

Három csatárral támad a Bruges

Ilyen előzmények után az Európa Ligában szinte kötelező a csoportkörbe jutás az FC Bruges számára, már csak azért is, mert a bajnokságban kifejezetten jól áll: négy forduló után veretlenül vezet tíz ponttal.

A Bruges csak a Mechelen ellen játszott döntetlent, a másik három meccsét viszont megnyerte, ráadásul látványos támadójátékkal, hiszen a Charleroi elleni 1-0-s diadalt leszámítva mindig háromszor talált be, még a Mechelen ellen is, az a meccs 3-3-ra végződött.

A nyáron kinevezett edző, Georges Leekens (az egykori szövetségi kapitány több mint 20 év után került ismét a klubhoz) rendre 4-3-3-as felállásban küldi pályára együttesét, igaz, a középpályán általában két védekező felfogású játékos is szerepel a dán Niki Zimling és a belga Vadis Odidja-Ofoe személyében.

Ami a csatársort illeti, a klub a napokban adta el nigériai középcsatárt, Joseph Akpalát a Werder Bremennek, de így is kifejezetten jól áll támadók tekintetében.

Forrás: AFP/Bruno Fahy

A hét végén a kolumbiai Carlos Bacca játszott centert, és gólt is szerzett, és a keretben ott van még a nyáron a Standard Liege-től megvett Mohamed Tchité is (képünkön). De a Bruges-nek a szélsői az igazán veszélyesek: a baloldalon az izraeli Lior Rafaelov, a jobb szélen pedig a belga Thomas Meunier egyaránt négyszer volt eredményes a bajnokságban. Előbbi emellett még két gólpasszt is adott, vagyis ő az előkészítésben is nagyon hatékony. A nyári igazolások közül eddig egyedül a Rosenborgtól 2,5 millió euróért megvett középhátvéd, Jim Larsen épült be a csapatba.

Trabzonspor: a török nagycsapat, amely 28 éve nem volt bajnok

A Videoton ellenfele a négy tradicionális török nagycsapat közül az egyetlen, amelyik nem isztambuli. A Trabzonspor 1967 augusztusában alakult, miután Trabzon városának több egyesülete (az Idmanocagi, az Idmangücü, a Martaspor és Karadenizgücü) fuzionált, és az új klub rögtön a másodosztályba kapott besorolást.

Hét évbe tellett, amíg felkerült az élvonalba, de azóta egyszer sem esett ki, és az első évei egészen káprázatosra sikerültek. Az újoncként megszerzett kilencedik hely után 1976-ban a csapat aranyérmes lett, és 1984-ig összesen hat bajnoki címet gyűjtött be. A Trabzonspor azóta egyszer sem lett bajnok, de ennek ellenére folyamatosan a sztárklubok közé tartozik.

Az 1970-es évek sikercsapatának egyik legjobb játékosa és éveken keresztül csapatkapitánya az a Senol Günes volt, aki jelenleg a klub szakvezetője, de már korábban is ült a csapat kispadján. A 60 éves szakember legnagyobb sikerét a válogatottal érte el, amellyel 2002-ben hatalmas meglepetésre bronzérmes lett a világbajnokságon, a Trabzonnal pedig két török kupát nyert, valamint négyszer is második lett a bajnokságban.

A klubnál istenként tisztelt tréner az előző idényben a harmadik helyen végzett a Süperligben: a csapat az alapszakaszt ebben a pozícióban fejezte be, és a rájátszásban sem tudott javítani.

Túlélte a bundabotrányt a klub

Az egyesület egy évvel korábban, 2011-ben ezüstérmes lett, majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében kiesett a Benfica ellen, végül mégis ott volt a csoportkörben a BL-ben. Az aranyérmes Fenerbahcét ugyanis a bundabotrányban való érintettsége miatt nem engedték indulni.

A Trabzon is érintett volt a bundabotrányban, első körben még a klub elnökét, Sadri Senert is letartóztatták, de végül az egyesület vezetőségéből bizonyíték hiányában mindenkit felmentettek. A csapat a BL-t egy szenzációs eredménnyel kezdte, hiszen idegenben legyőzte az Internazionalét 1-0-ra, azonban a hátralévő öt mérkőzésből egyszer sem tudott nyerni, igaz, vereséget is csak egyszer szenvedett, így az Inter és a CSZKA Moszkva mögött, de a Lille OSC előtt harmadik lett, és az Európa Ligában folytathatta, ahol azonban rögtön kiesett PSV Eindhoven ellen.

A nyári átigazolási szezon eddig nem sok jót hozott a Trabzonspor hívei számára, mert a klub eladta a gólkirály Burak Yilmazt a Galatasaraynak. A csatár az előző idényben 33 gólt ért el, a Galata pedig ötmillió eurót fizetett érte, ezzel Yilmaz lett a második focista Sergen Yalcin után, aki mind a négy tradicionális török sztárklubban megfordult.

A helyére viszont még senkit sem igazoltak: a klub megvette a Leicester City elefántcsontparti középhátvédjét, Sol Bambát, valamint a Genclerbirligi középpályását, Soner Aydogdut, utóbbi 2,25 millió euróba került. A török sajtó szinte naponta más csatárral hozza kapcsolatba a klubot, szóba került már Milan Baros és Ryan Babel is, de a bajnoki rajtig senki nem érkezett.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

A hét végén az első fordulóban a Trabzonspor idegenben játszott 1-1-es döntetlent Karabüksporral, a 4-3-3-as játékrendszerben a középcsatár a szlovák Robert Vittek volt. A gólt azonban nem ő, hanem a jobbszélső Volkan Sen szerezte, aki most a kispadra szorulhat, hiszen Halil Altintop (képünkön) kisebb sérülése miatt a Karabükspor ellen még nem vállalta a játékot, a Vidi azonban már valószínűleg pályára lép.

Az együttes első számú kapusa és csapatkapitánya, a válogatott Tolga Zengin viszont az első meccsről eltiltás miatt biztosan hiányozni fog, helyettese, Onur Kivrak az előző szezonban mindössze egy Európa Liga-meccsen (Tolga kiállítása után), illetve két kupameccsen védett.

www.globalsoccerapp.com