Vágólapra másolva!
A foci Olaszországban szinte szent, az alacsonyabb osztályokban azonban már nem tombol a futballőrület. Húsz év alatt 35-tel csökkent a professzionális egyesületek száma az országban, olyan patinás klubok tűntek el a futballtérképről, mint a Piacenza vagy a Foggia.

Az 1990-es évek közepén a Serie A klubjai közül a Piacenza különlegesnek számított, a csapat ugyanis egyedülálló igazolási politikát folytatott: csak olasz játékosokat alkalmazott. Közülük olyan klasszisok szerepeltek a piros-fehér mezben, mint Pietro Vierchowod vagy Dario Hübner, aki még gólkirályi címet is szerzett a Piacenza színeiben. Az egyesület végül 2003-ban esett ki az élvonalból, kilenc év múlva pedig megszűnt.

Egy kis ligatörténet

Az olasz futballpiramisban az első négy osztályban szerepelnek profi klubok, de a Serie B mögött az elmúlt évtizedekben rengetegszer szervezték át a ligát. A harmadosztályt sokáig Serie C-nek, a negyedik vonalat pedig Serie D-nek nevezték, majd 1978-től utóbbi már az ötödosztályt jelölte, mivel létrejött a Serie C1 és a Serie C2. 2008-tól kezdve pedig ezek elnevezése is megváltozott, a másodosztály alatti bajnokságokat lebonyolító szervezet ugyanis felvette a Lega Pro nevet, a két ligából pedig Lega Pro Prima Divisione és Seconda Divisione lett.

Forrás: AFP/Paco Serinelli
Campagnaro küzd Trezeguet-vel egy Serie B-s Piacenza-Juvén

De nem csak az elnevezés, hanem az ezekben szereplő együttesek száma is mindig változott. Az 1990-91-es idényben a Serie C1-ben 36, a Serie C2-ben pedig 72 együttes szerepelt, ami azt jelentette, hogy Olaszországban akkor összesen 146 professzionális klub létezett. A jelenlegi szezonban ez a szám már csak 115, pedig az első két osztály együtteseinek száma nőtt, hiszen 20 éve az élvonalban 18, a másodosztályban pedig 20 gárda volt, míg jelenleg 20, illetve 22. Alattuk viszont fogynak a csapatok: a 2012-2013-as évadban a Prima Divisionéban 33-an, a Secondában pedig 36-an indulnak.

Nem csak a totószelvényről tűntek el

Mindez azt jelenti, hogy az aktuális idényben már csak 111 profi klub működik, ráadásul számuk a tervek szerint a közeljövőben tovább csökken. Az alacsonyabb osztályokat ugyanis megint át akarják szervezni, az elképzelések szerint a 2014-2015-ös szezontól a Lega Próban már csak egyetlen divízió lenne, háromszor 20 együttessel. Ráadásul a Serie B mezőnyét is szeretnék 20 csapatra csökkenteni, így Olaszországban 2014-től kezdve pontosan 100 professzionális egyesület működne.

Forrás: AFP/Paco Serinelli
Olivi és Nedved csatája már végképp a múlté

Mindez természetesen azt jelenti, hogy évről évre tűnnek el a térképről olyan egyesületek, amelyeknek a neve a magyar szurkolók számára is jól cseng, ha máshonnan nem, akkor a totószelvényekről. A Piacenza idén nyáron szűnt meg: a szebb napokat megélt klub az előző idényben a Lega Pro Prima Divisionéban, vagyis a harmadosztályban a 17. helyen végzett, kiesett, de a negyedik vonalban folytathatta volna, ha anyagi problémák miatt nem vonták volna meg tőle a profi licencet. A Piacenza nevet az Emilia Romagna tartományi bajnokságban szereplő amatőr együttes, a Libertaspes viszi tovább, amely a következő évadtól már Lupa Piacenzaként játszik.

De hiába keresnénk az első négy vonalban, vagyis a profi együttesek között a Foggia nevét is. A klub, amely az 1990-es évek elején Zdenek Zemannal a kispadon kétszer is kilencedik lett az élvonalban, és olyan sztárjai voltak, mint Giuseppe Signori, Brian Roy, Igor Salimov vagy Dan Petrescu, az előző idényben a 11. helyen végzett a harmadosztályban, de szintén nem kapta meg a profi licencet, így Foggia Calcio néven a Serie D-ben, vagyis az ötödik vonalban folytathatja szereplését. Hasonló utat járt be a Triestina is, azzal a különbséggel, hogy a triesztiek az idén már másodszor jelentettek csődöt, és nem az ötödik, hanem a hatodik osztályban kezdik elölről.

Anglia az ellenpélda

Míg Olaszországban szinte állandó az alacsonyabb, de még professzionális divíziók átszervezése, addig Angliára az állandóság a jellemző. A Premier League 1992-es alapítása óta az első négy osztályban (amelyeknek az elnevezése azért időnként változott) pontosan 92 csapat játszik - hivatalosan ennyi professzionális klub létezik. Más kérdés, hogy az ötödik vonalnak számító Conference-ben is rengeteg olyan klub van, amely profiként működik.



www.globalsoccerapp.com