Vágólapra másolva!
A labdarúgás statisztikai szempontból való vizsgálata ugyan még nem mérhető ahhoz, ahogy az amerikai sportágakban használják a különböző adatokat, de egyre több klub foglalkozik ezzel nagyon komolyan. A Manchester Citynél tíz alkalmazott feladata, hogy elemezze a játékosok teljesítményét. Amerikában ez régóta működik, sőt, már filmet is készítettek róla.

Tízen csak a számokat nézik

A Manchester City előző szezonban begyűjtött bajnoki címét nagyon sokan a pénz diadalának tartják, ami részben érhető: a klub azt követően jutott a Premier League élmezőnyébe, hogy arab tulajdonosok kezébe került, akik csillagászati összegeket költöttek a megerősítésére. Mindez azonban kevés lett volna ahhoz, hogy a csapat a legtöbb szerzett és a legkevesebb kapott góllal megnyerje az aranyérmet Angliában, és a szakmai munkából nem csak az edzők vagy az orvosi stáb vette ki a részét. A klubnál ugyanis külön teljesítményelemző részleg dolgozik annak érdekében, hogy levonják a megfelelő következtetéseket a pályán látottakból.

A City tíz szakembert alkalmaz teljes munkaidőben, akiknek nincsen más feladatuk, mint hogy az egyesület összes játékosának (a kilencévesektől kezdve egészen a felnőttekig mintegy 250 labdarúgóról van szó) játékát a lehető legalaposabban kielemezzék és lefordítsák a számok nyelvére. Négyen csak az első csapat meccseit figyelik, és 24 órával minden egyes meccs után a játékosoknak rendelkezésére áll a teljesítményükre vonatkozó valamennyi adat. A focisták pedig nagyon komolyan veszik a dolgot, főleg a hátvédek használják a részleg munkáját: a csapatkapitány Vincent Kompany kezdeményezésére az aktuális mérkőzések előtt a kezdő tizenegybe jelölt négy védő mindig legalább negyedórát tölt azzal, hogy kielemezze az előző találkozó labdavesztéseit, labdakihozatalait, a tolódást és a helyezkedést.

Forrás: AFP/Paul Ellis

Mi a fontos, és mi nem?

A teljesítményelemző részleg vezetője, Gavin Fleig szerint azonban a labdarúgás statisztikai vizsgálata még mindig gyermekcipőben jár ahhoz képest, ahogy az Egyesült Államokban foglalkoznak vele. A sport statisztikai szemlélete és feldolgozása ugyanis elsősorban az amerikai profi sportágakra jellemző. Az amerikaifutball vagy a baseball már csak jellege miatt is jóval alkalmasabb arra, hogy a játékosok teljesítményét számokkal írják le, az európai fociban azonban ez a szemlélet egy-két kivételtől eltekintve nem különösebben népszerű.

A szakemberek általában azzal érvelnek, hogy a labdarúgás túlságosan összetett sport ahhoz, hogy a statisztikai adatok tökéletesen leírják. A Chelsea teljesítményigazgatója, Mike Forde például így fogalmazott: "Egy átlagos futballmeccsen körülbelül 196 változót kell figyelembe venni több mint 2500 esemény kapcsán, vagyis félmilliónál is több adat áll a rendelkezésünkre. Azt kell eldönteni, hogy ezek közül melyik a releváns, és melyik nem".

A futball Bill Jamesét keresik

Annak érdekében, hogy ez utóbbi minél jobban menjen, a Citynél meglepő lépésre szánták el magukat. A bajnokcsapat az egyik legnagyobb futballstatisztikával foglalkozó céggel, az Optával közösen ugyanis nyilvánosságra hozta a Premier League előző idényének összes adatát. A City hivatalos honlapján történő regisztrációt követően az érdeklődők két lehetőség közül választhatnak: a "light" változatban az előző szezon mindegyik mérkőzésének a statisztikái megtalálhatóak, ami közel kétmillió számot jelent, a haladó verzióban pedig csak a Cityre vonatkozó statisztikák találhatók, de még részletesebben.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

Fleig elmondása szerint ennek a lépésnek elsősorban az a célja, hogy a sportág statisztikai elemzése még magasabb szintre léphessen. Véleménye szerint elsősorban nem a City, hanem maga a labdarúgás profitálhat abból, ha minél többen hozzáférnek ezekhez az adatokhoz, minél többen foglalkoznak az elemzésével. Így ugyanis nagyobb az esélye annak, hogy sikerül egy jól működő matematikai modellt kidolgozni - olyat, ami a baseballban már működik.

A baseballban egy bizonyos Bill James volt az, aki forradalmasította a sportágat, amelyben az edzők manapság már meccs közben is gyakran az adott mérkőzés statisztikái alapján hoznak döntéseket. "Bill James nem valamelyik klub alkalmazottja volt, hanem egy statisztikus egy átlagos állással, de mivel a liga minden információt nyilvánossá tett, így hozzáférhetett az adatokhoz. Szerintem valahol a világban létezik a foci Bill Jamese is, aki képes lenne hasonlóra a foci terén, de nincsenek meg a megfelelő statisztikái" - magyarázta Fleig az egyesület és az Opta lépését. A Pénzcsináló (angolul: Moneyball) című film is nagyvonalakban erről szól, Brad Pitt főszereplésével.

www.globalsoccerapp.com