Vágólapra másolva!
Együtt maradt a Bolton labdarúgócsapatának kerete, így az előző szezonban kiesett együttes - kapujában Bogdán Ádámmal - komoly reményekkel várhatja az angol másodosztály hétvégi rajtját. A Championship másik magyarja, Futács Márkó is reménykedhet, a nyáron ugyanis eddig a Leicester költötte a legtöbbet. Megvett többek között egy ligán kívüli labdarúgót is rekordnak számító egymillió fontért.

Nézettségi és financiális szempontból az angol másodosztály felveszi a versenyt a közvetlenül a topligák mögé sorolt európai bajnokságokkal is, sőt a Championshipet gyakran emlegetik a portugál, a holland vagy a török ligával azonos szinten.

A nézőszámot tekintve az angol második vonal a hatodik legjobb Európában, hiszen csak az angol, a német, a spanyol, az olasz, a francia és a holland bajnokság előzi meg. Mérkőzéseire az előző szezonban átlagban 17 729-en látogattak ki, ez alig ezerrel kevesebb, mint például a francia Ligue 1 átlagnézőszáma, de majd hétezerrel veri a portugál, és közel ötezerrel az orosz ligát.

A Transfermarkt adatai alapján idén nyáron összesen 46,6 millió euróért igazoltak, míg Portugáliában ugyanez a szám 38 millió, Hollandiában pedig valamivel több, mint 32 millió volt.

A Championship egyik nagy vonzereje a kiszámíthatatlanságában rejlik. Az első két helyezett közvetlenül feljut a Premier League-be, de még a hatodik helyezett is osztályozót játszhat. Az előző két idényben olyan klubok is kiharcolták a feljutást - tavaly a Norwich City, idén pedig Southampton -, amelyek újoncok voltak a másodosztályban.

Bogdánék együtt maradtak

A 2012-2013-as idény nyitómérkőzését augusztus 17-én, pénteken Cardiffban rendezik, az újonc Huddersfield Town lesz a Cardiff City vendége. A walesi együttes célja egyértelműen a feljutás, de ez már évek óta így van - a cardiffiak a legutóbbi három szezonban egyaránt ott voltak a playoffban, de egyszer sem tudták megnyerni.

Az idei nyár rendkívül eseménydús volt a klub számára, hiszen a tradicionális kékről pirosra változtatta színét, és a keretét is jelentősen megerősítette: a hazatérő Craig Bellamy mellett érkezett az olimpián is látott dél-koreai Kim Bo Kjung, a Queens Park Rangers izlandi csatára, Heidar Helguson, valamint a szlovén Maribor játékosa, Etien Velikonja.

A feljutásra természetesen a három, Premier League-ből kiesett csapatot tartják a legesélyesebbnek, bár a Wolverhampton és a Blackburn Rovers esetében nagyon úgy tűnik, hogy a legjobb játékosok nem maradnak a másodosztályra. A Wanderersből máris elment Michael Knightly, Adléne Guédioura és Sam Vokes, de alighanem Steven Fletcher és Matt Jarvis is követi őket, vagyis a nyáron érkezett új edzőnek, a norvég Stale Solbakkennek nehéz dolga lesz, ha meg akar felelni a magas elvárásoknak.

A Blackburnnél némi meglepetésre maradt a régi edző, Steve Kean, akit pedig még a szurkolók nagy része is legszívesebben elzavarna, viszont a klub eladta Yakubu Aiyegbenit és David Hoilettet. Igaz, a Rovers legalább megpróbált erősíteni is, érkezett például Danny Murphy, Dickson Etuhu és Colim Kazim-Richards, ami elég lehet minimum a playoffra.

Forrás: Europress/Getty/Paul Gilham

A Boltonnál viszont alighanem csak az első két hely valamelyikével lennének elégedettek: a keret többé-kevésbé együtt maradt, a hosszú ideje sérültek is felépültek, vagyis Bogdán Ádáméknak az azonnali feljutás a célja.

Futács és az egymilliós amatőr

A Bolton egyik fő riválisa a Leicester City lehet, amelyet már az előző szezonban is esélyesnek tartottak a feljutásra, de hiába érkezett a kispadra Sven-Göran Eriksson, a rajt pocsékul sikerült, és így a csapat végül csak kilencedik lett.

A klub ázsiai tulajdonosai igyekeznek mindent megtenni a siker érdekében, hiszen a nyáron eddig a Leicester költötte a legtöbbet, és az új szerzemények között ott van a magyar csatár, Futács Márkó is.

Nem ő az egyetlen új támadó: a klub megvette az amatőr Fletwood Townból Jamie Vardyt, akiért egymillió fontot fizettek, ez angol rekord ligán kívüli játékosért. De a vezetőedző, Nigel Pearson a csatársorban számíthat még Jermaine Beckfordra és az egyszeres válogatott David Nugentre is, vagyis Futácsnak nem lesz könnyű rendszeres játéklehetőséghez jutnia.

Érdekes színfolt lehet a mezőnyben a Watford, amelynél a nyáron tulajdonosváltás volt. A klub az olasz Pozzo család kezébe került, amely már magáénak tudhatja az Udinesét és a spanyol Granadát is, azaz feljutás esetén a famíliának három topligában is lenne csapata.

A Watford mindenesetre máris kölcsönvett négy játékost az Udinesétől és kettőt a Granadától, ezen kívül megszerezte az Arsenal kapusát, Manuel Almuniát, a kispadra pedig Gianfranco Zola érkezett. De nem csak a Watfordnak van új tulajdonosa, a patinás Nottingham Forestnél is ez a helyzet, és az egykori kétszeres BEK-győztes is ázsiai kézbe került. A Forestet a katari Al-Haszavi család vette meg.

Az angol másodosztály első fordulójának programja:
augusztus 17., péntek:
20.45: Cardiff City - Huddersfield Town

augusztus 18., szombat:
13.45: Leeds United - Wolverhampton
16.00: Burnley - Bolton
16.00: Ipswich Town - Blackburn
16.00: Crystal Palace - Watford
16.00: Derby County - Sheffield Wednesday
16.00: Barnsley - Middlesbrough
16.00: Birmingham City - Charlton Athletic
16.00: Leicester - Peterborough
16.00: Millwall - Blackpool
16.00: Nottingham - Bristol City
16.00: Hull City - Brighton