Vágólapra másolva!
A nyáron újabb szupersztárok hagyták el a Serie A-t, és az olasz futball rajongói egyre inkább attól tartanak, hogy az olasz klubok anyagilag nem bírják a versenyt a tehetősebb spanyol és angol csapatokkal. A két élcsapat most, úgy tűnik, elmozdul a holtpontról, a Milan zsebét a Gazprom tömheti tele, az Intert pedig a kínai stadiondiplomácia érheti utol.

A neves könyvvizsgáló cég, a Deloitte legutóbbi, európai futballklubok bevételeiről szóló elemzése szerint a 2010-2011-es szezonban a két spanyol sztárcsapatnak, a Real Madridnak és a Barcelonának volt a legnagyobb a bevétele. Előbbi kasszájába 479,5 millió, utóbbiéba 450,7 millió euró folyt be, majd a spanyolok után a Manchester United, a Bayern München, az Arsenal és a Chelsea jött, az olasz foci zászlóshajói, az Inter és a Milan csak utánuk következett. Utóbbi 235,1 millió euró bevételt könyvelhetett el, míg utóbbi 211,4 millió euróhoz jutott hozzá, vagyis feleannyihoz, mint a Real és a Barca.

A különbség óriási, meg is látszik mindez a játékosmozgáson, az elmúlt időszakban olyan futballisták igazoltak el az olasz élvonalból, mint Kaká, Mario Balotelli, Alexis Sánchez, Javier Pastore és Samuel Eto'o, az idén nyáron pedig követte őket Zlatan Ibrahimovic, Ezequiel Lavezzi és Thiago Silva.

Ráadásul az olaszok helyzetét nemcsak az előttük álló csapatok veszélyeztetik, hanem az olyan újgazdag klubok is, mint a Manchester City vagy a Paris Saint-Germain, amelyek jellemzően arab befektetők pénzét költik szinte határtalan módon. Nem véletlen, hogy a Serie A-t elhagyó sztárok többsége éppen ilyen csapatba távozott: a fő elszipkázó a PSG (a párizsiak szerezték meg Pastorét, Lavezzit, Ibrahimovicot és Thiago Silvát), míg Balotelli a Manchester Citybe, Eto'o pedig az orosz Anzsi Mahacskalába távozott.

Berlusconi Putyinnál egyengette a Milan jövőjét

Eddig az olasz csapatok számára ez a bevételi forrás nem volt járható út, Olaszországban a külföldi tulajdonosok nem tudtak befektetni. Az egyedüli kivétel az AS Roma, amely amerikai kézbe került, de nagy költekezésbe a fővárosiak sem kezdtek.

Könnyen lehet, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik, mert a napokban mind a két milánói klubnál felmerült egy külföldi befektető szerepvállalása. Az AC Milan tulajdonosa, Silvio Berlusconi a klub hivatalos tévécsatornáján jelentette ki: "Az ajtó nyitott mindenki számára, aki segíteni akar a csapaton. Csak azzal foglalkozunk, ami a Milannak a legjobb."

Forrás: AFP
Berlusconi Moszkváig is elment, hogy a Milan egyensúlyba kerüljön

A volt olasz miniszterelnök a hét végén Oroszországban járt, hogy az ottani elnökkel, Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon, a hivatalos közlemény szerint nem politikai témában. Az olasz sportsajtónak több sem kellett, a La Gazzetta dello Sport rögtön megszellőztette, hogy a legnagyobb orosz vállalat, az állami irányítás alatt álló Gazprom és az AC Milan lehetséges üzleti kapcsolata lehet a téma.

A cég jelenleg is több futballcsapatot szponzorál, a nevét olvashatjuk a Schalke 04 és a Zenit Szankt-Petyerszburg mezén, de támogatja a szerb Crvena Zvezdát és a Chelsea-t is, ráadásul hivatalos partnere a Bajnokok Ligájának is. A Gazzetta szerint a Gazprom a Milan részvényeinek negyedéért összesen 180 millió eurót fizethet, ami helyrebillentené a klub anyagi helyzetét, így a jövőben nem kellene eladnia legjobbjait.

A kínai stadionoffenzíva az Intert is meghódítja

Az Internazionale a jelek szerint nem ilyen direkt módon szeretne javítani financiális helyzetén, ám ha a terve beválik, az a Milant is érinti. A két egyesület jelenleg osztozik a Giuseppe Meazza stadion használatán, amely az olasz modellnek megfelelően önkormányzati tulajdonban van. Utóbbi jelentős probléma, azt jelenti, hogy a bevételeken osztozni kell, ráadásul az önkormányzatok nem nagyon költenek a létesítményekre. A legtöbb olasz stadion az 1990-es világbajnokság előtt esett át utoljára komoly felújításon, azóta állaguk folyamatosan romlik. Mindez együtt azt eredményezi, hogy a meccsnapokon szerzett bevételeket tekintve az olaszok messze elmaradnak a többi topliga csapataitól.

A Juventus a saját stadionja felépítésével javított helyzetén, és ezt az Inter is nagyon régóta tervezi, már 2008 októberében felmerült ennek a lehetősége. Pénz hiányában azonban eddig a tervekből semmi nem lett, de Massimo Moratti a jelek szerint új partnert talált, mégpedig Kínában.

Forrás: AFP/Giuseppe Cache
A 38 éves Zanetti már aligha játszhat az új stadionban

Az Inter a múlt héten hivatalos közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy egy kínai befektetői csoport részesedést vásárolt az egyesületben, és a klub második legnagyobb részvényese lett. Sem a részesedés mértékét, sem a befektetői csoport nevét nem hozták nyilvánosságra, azonban a közlemény második felében kijelentették, hogy az Inter a Kínai Vasútépítő Vállalattal (China Railway Construction Corp - CRCC) együttműködve 2017-re szeretne egy új, saját tulajdonban lévő stadiont építeni.

A CRCC a második legnagyobb állami építőipari cég Kínában, nevének megfelelően elsősorban vasutak és metróvonalak építésével foglalkozott, például a mekkai metróvonal kivitelezése is az ő projektjük volt. Kínára viszont az elmúlt években jellemző, hogy sportlétesítmények, leginkább futballstadionok építésével igyekszik megvetni a lábát mind gazdasági, mind diplomáciai szempontból. A stadiondiplomáciának nevezett folyamat leginkább a fejlődő országokban, elsősorban Afrikában jellemző, de úgy tűnik, hogy az ázsiai állam Európában is ilyen módon szeretné megvetni a lábát.

www.globalsoccerapp.com