Vágólapra másolva!
A Videoton hazai pályán egygólos előnyt szerzett a labdarúgó Európa Liga harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén, miután egy szerencsés, megpattanó lövéssel 1-0-ra legyőzte a belga Gent csapatát.

A mérkőzés élő közvetítése

Európa Liga-selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:
Videoton FC - KAA Gent (belga) 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 6800 néző, v.: Mazzoleni (olasz)
Videoton: Bozovic - Brachi (Szolnoki, 75.), Caneira, Vinicius, Stopira - Mitrovic, Tóth B. (Renato Neto, 87.) - Gyurcsó, Sándor (Kovács I., 61.), Oliveira - Nikolics
Gent: Padt - Rafinha, Alvarado, Arzo César, Mareval - N'Diaye - Messoudi (Remacle, 71.), Conté, Van Der Bruggen, Brüls (Soumahoro Yaya, 82.) - Arbeitman
gólszerző: Nikolics (78.)
sárga lap: Caneira (43.), Gyurcsó (63.), Tóth B. (67.), Kovács I. (91.), illetve Arzo (33.)

Még az a tény, hogy a Videoton a 2012-13-as szezon három tétmérkőzésén még nem tudott nyerni, sem vetítette előre, hogy az Európa Liga-selejtező 3. fordulójában hazai pályán ennyire nehéz meccsre kényszerül a belga Gent ellen.

A fehérváriak az előző szezon tavaszi évadában nagyon jól futballoztak, majdnem utolérték a tabellán a mérföldes előnnyel is vezető Debrecent, így aztán Paulo Sousa a kialakult kerethez nem igazolt fejetlenül, csupán megerősítette néhány helyen az együttest. Ennek ellenére a portugál szakember negyedóra után csípőre tett kézzel, komoran bámulta a pályát, mert megdöbbentette, amit látott.

Forrás: MTI/Beliczay László

A belga együttes változtatott az előre beharangozott 4-3-3-as játékrendszerén, ezen az estén azonban úgy tűnt, az izraeli válogatott Arbeitman maradt az egyetlen előretolt ék, így a megerősített középpálya pedig több labdaszerzést és labdabirtoklást ígért (az első 45 percben ez az arány 53:47 volt a Gent javára.)

A belgák jól használták ki a pályát mélységben és szélességben is, egy akción belül többször is átkerült egyik oldalról a másikra a labda, akadt olyan öt perce a mérkőzésnek, amikor a Videoton ki se tudott jönni saját tizenhatosáról.

Ennek ellenére az első komoly helyzetet a magyar csapat hagyta ki, köszönhetően a villámléptű Gyurcsónak, aki saját térfeléről száguldott végig a pályán, ha utolsó lendületből nem tolja meg túlzottan a labdát, akkor a védőjéről leváló Nikolics ziccerben érkezhetett volna, így azonban a fiatal támadó cipője orrával elemelt a kapus és a kapu mellett is.

A játék képe ettől mit sem változott, Van der Bruggen és Brüls nagyon jól osztogatott középen, előbbi a játékrész utolsó percében még a lécet is eltalálta. Az Uefa.com statisztikájaa árulkodó volt, az ellenfél hat szögletet rúghatott (a Videoton egyet sem), a Gent huszonkettő veszélyes támadást vezetett, a hazaiak mindössze tizenegyet.

A félidőben az m2-nek nyilatkozó mesteredző Kovács Ferenc azt mondta, nagyobb kockázatot kell vállalni a siker érdekében, és akad olyan játékos a kispadon, aki alkalmas lehet a támadójáték hatékonyabbá tételében.

Félidőben azonban egyik szakvezető sem cserélt, a 47. percben Gyurcsó passzát Oliveira lőhette volna a jobb felső sarokba, de kicsivel elvétette a célt, majd Sándor lapos lövését szedte fel Padt kapus.

Forrás: MTI/Beliczay László

Hatvan perc után Sousa pályára küldte azt a Kovács Istvánt, aki Kovács Ferenc minden bizonnyal célzott, ezzel eleinte csak annyi változott, hogy a fürge lábú játékost apríthatták a vendégek, szabályosan ritkán tudták megállítani.

A 71. percben Caneira csúsztatása suhant el a kapu előtt keresztben, majd a bátrabb játék tényleg eredményre vezetett, a 78. percben Kovács passzát Nikolics lőtte kapura, César Arzón megpattant a labda, és behullott az ötösön kint álló kapus felett (1-0).

A 87. percben még bemutatkozhatott a közönségnek a héten szerződtetett Sporting-játékos, Renato Neto is, az eredmény azonban már nem változott: az 1-0-s győzelem nehéz belgiumi visszavágót ígér a székesfehérvári együttesnek.