Vágólapra másolva!
Az európai topligákban játszó labdarúgók közül Lionel Messi mellett csak Eden Hazard tudott 15-15 gól és assziszt fölé jutni a 2011-12-es szezonban. A Lille belga válogatott csillagáért a legnagyobb angol klubok versengtek, végül heti 200 ezer fontos fizetésért a Chelsea-hez írt alá. Pedig Ziinedine Zidane évekkel korábban kinézte a Real Madridnak.

A nyár egyik leghosszabbnak ígérkező átigazolási szappanoperája azelőtt véget ért, hogy igazából elkezdődött volna. A játékospiac egyik legkeresettebb portékája, a Lille belga támadója, Eden Hazard ugyanis hétfőn a saját Twitter-oldalán bejelentette, a BL-győztes Chelsea-hez igazol.

A papa és a mama is focizott

La Louviere városa úgy vonulhat be a belga labdarúgás történetébe, mint az a település, ahol az ország két legjobb játékosa Hazard, illetve a 80-90-es évek sztárja, Enzo Scifo is született.

Utóbbi éppen akkor volt a Tubize nagycsapatának edzője, amikor az ifjú Hazard a klub utánpótlásában futballozott, elmondása szerint már akkor kiszúrta az ifisták között a rendkívüli tehetséget. Hazard azonban nem sokáig maradt Belgiumban, ugyanis egy kölyöktornán 14 éves korában felfigyeltek rá a Lille tehetségkutatói, és a család úgy döntött, hogy a jövő szempontjából szerencsésebb, ha Franciaországban folytatja karrierjét.

Persze nem csoda, hogy a kis Edennek volt érzéke a futballhoz, hiszen édesapja és édesanyja is focista volt. A papa, Thierry a belga másodosztályban játszott védekező középpályásként, míg a mama, Carine a belga női bajnokság élvonalában szerepelt még háromhónapos terhesen is. Mindketten úgy érezték, hogy a francia klubnál Edennek sokkal több lehetősége lesz a fejlődésre, és ebben nem tévedtek. A Lille-nél pedig hamar rájöttek, hogy csiszolatlan gyémántot találtak, és Hazard még csak 16 éves volt, amikor megkötötte első profi szerződését.

Lionel Messi nyomában

Nem sokkal később be is mutatkozott a Ligue 1-ben, de a 2007-2008-as idényben még csak négy bajnokin szerepelt, a következőben viszont már harminc találkozón. Első teljes szezonját követően a liga legjobb fiatal focistájának választottak, fejlődése pedig töretlen maradt: évről évre többet játszott, több gólt szerzett és több gólpasszt adott.

2010-ben megint ő lett a Ligue 1 legjobb fiatalja (rajta kívül senki sem mondhatja el, hogy kétszer elhódította ezt a trófeát), a következő két szezonban pedig már az élvonal legjobb futballistája lett. 2011-ben bajnok és kupagyőztes volt a Lille-lel, és 21 éves korára már 27-szeres belga válogatott.

Forrás: AFP/Bruno Fahy

Cselei és játékintelligenciája miatt gyakran Messihez hasonlítják, és stílusa is nagyon hasonlóan alakult az argentin klassziséhoz. Pályafutása kezdetén ő is klasszikus szélső volt, Messivel ellentétben azonban nem a jobb, hanem a baloldalon, azonban mivel abszolút kétlábas, így időnként a jobb szélen is bevetették, a nemrég véget ért évadban pedig Messihez hasonlóan ő is amolyan árnyékéket, "hamis kilencest" játszott, gyakorlatilag ott tűnt fel a támadó harmadban, ahol csak akart.

Ennek meg is lett az eredménye: 20 gólt szerzett a Ligue 1-ben (vagyis többet, mint addig összesen), és 15 gólpasszt adott, így Messin kívül az egyetlen játékos lett a legrangosabb európai bajnokságokban, aki mind a két kategóriában 15 fölé jutott.

A sok pénznél jobb a több

Hazard tehetségére természetesen gyorsan felfigyeltek az európai sztárklubok. Gyakorlatilag 2009-től kezdve szinte naponta hozták kapcsolatba a különböző topligás csapatokkal.

Egy időben azt írták, hogy az Arsenal előszerződést kötött vele, Zinédine Zidane pedig személyesen ajánlotta be a Real Madridnak. "Eden technikailag rendkívül képzett és nagyon gyors. Hatalmas sztár lesz, csukott szemmel elvinném a Realhoz" - mondta az egykori francia klasszis.

A Lille mindenesetre 2011 márciusában meghosszabbította szerződését 2015-ig, a klubnál alighanem tisztában voltak vele, hogy hatalmas összeget akaszthatnak majd le érte. A kérdés nem is az volt, hogy melyik klub fizeti ki a Lille által kért összeget, hanem az, hogy melyik ajánlja a legtöbbet Hazardnak - mert a jelek szerint ezen múlt, hogy hová megy.

Forrás: AFP/Bruno Fahy

A játékos lassan csepegtette az információkat: először azt árulta el, hogy Angliába igazol, majd arra utalt, hogy kék színű mezben fog játszani, végül hétfőn délben a Twitter oldalán annyit írt: eldöntöttem, hová megyek. Azt, hogy a Bajnokok Ligája-győzteshez igazol viszont csak este árulta el, nem titkolva, hogy szereti a rivaldafényt, és megvan a kellő önbizalma.

Ez a fizetési igényén is meglátszott, a Goal.com értesülései szerint végül azért lehetett a Chelsea a befutó az aláírásáért, mert egyedül Roman Abramovics volt hajlandó megadni azt a fizetést, amit Hazard kért. A Manchester United heti 130 ezer fontig, a City pedig 150 ezerig ment el, Chelsea-nél viszont állítólag heti 200 ezret keres.

Ráadásul a londoniak abba is belementek, hogy közel hatmillió font közvetítői díjat fizessenek Hazard menedzserének, John Bicónak. A belga játékosnak most már nincs más hátra, mint hogy igazolja: megérte bankot robbantani érte.

www.globalsoccerapp.com