Vágólapra másolva!
Hétfőn a szezonban negyedszer csap össze a Manchester City és a Manchester United. A bosszúszomjas Tévez vagy a fegyelmezett Rooney is dönthet a PL-történet legnagyobb derbijén, amelyen mindkét edző szerint a másik csapata az esélyes.

Angliában hagyományosan a bajnok és a kupagyőztes meccse nyitja az idényt, ebben az idényben a ManUnited az utolsó pillanatokban szerzett góllal verte el a Cityt. Már akkor sejteni lehetett, hogy ez a két csapat versenyben lesz a bajnoki címért. Három fordulóval a szezon vége előtt a városi rangadó az aranyéremről dönthet: a MU három ponttal vezet a City előtt, amelynek azonban a saját kezében van a sorsa, azaz, ha megnyeri mindegyik hátralévő meccsét, köztük a hétfői derbit, akkor biztosan bajnok.

Mindkét edző a másik csapatára szavaz

"Ha a City nyer, akkor alighanem bajnok lesz. Ugyan még játszik a Newcastle Uniteddal is, de ha minket legyőznek, akkor ők az esélyesek, és szerintem már nem fognak hibázni. A döntetlennel persze mi kerülnénk előnybe, és örülnénk is a pontszerzésnek, de nem azért játszunk majd, hogy ne kapjunk ki" - mondta a MU edzője, Alex Ferguson.

A skót már egyfajta pszichikai hadviselést folytat, megpróbál még nagyobb terhet rakni a City játékosaira, de kollégája, Roberto Mancini is ugyanezt csinálja, azt szajkózza, hogy mindenképp a MU a favorit: "Három ponttal vezetnek, és a derbi után könnyű meccseik lesznek. A United a Swansea és a Sunderland ellen játszik még, mi viszont a Newcastle és a Queens Park Rangers ellen lépünk pályára, szóval ha meg is nyerjük a városi rangadót, akkor is a MU a favorit."

Forrás: AFP
Manciniéknak még Newcastle-ba is el kell menniük

Azért is rendkívül izgalmas az idény, mert mindkét csapat váratlanul hibázni kezdett, amikor úgy tűnt, hogy magabiztosan menetel. A szezon elején sokáig úgy tűnt, hogy a Manchester City magabiztosan szerezheti meg a bajnoki címet. A csapat 14 fordulón keresztül veretlen maradt, a MU ellen idegenben nyert 6-1-re, és öt ponttal vezette a tabellát, márciusban azonban öt meccséből csak egyet nyert meg, így elúszni látszott az aranyérem.

A City kikapott a Swansea-től, és ikszelt a Stoke-kal és a Sunderlanddel, az utóbbi találkozón ráadásul hazai pályán az utolsó öt percben mentett pontot. A Vörös Ördögök ekkor már hat ponttal vezettek a City előtt, azonban jött az újabb fordulat: a United nyolc egymást követő győzelem után kikapott a Wigantól, majd legutóbb otthon játszott 4-4-es döntetlent az Evertonnal, pedig a 80. percben még 4-2-re vezetett.

A különbség így három pontra csökkent a derbi előtt. Angliában pontazonosság esetén a gólkülönbség dönt, ami jelenleg a Citynek hattal jobb, így Mario Balotelliék egy győzelemmel megelőznék riválisukat. Roberto Mancini csapata a legutóbbi 22 otthoni találkozójából 21-et megnyert, és 2010 decembere óta nem kapott ki. A United ellen viszont évek óta nem megy a csapatnak otthon, a legutóbbi három hazai találkozón még csak gólt sem sikerült szereznie.

Sok gól és kiállítás várható

A szezonbeli három derbi közül első kettőt 3-2-re nyerte a United, előbb a Community Shielden, majd az FA-kupában. Októberben viszont a City az Old Traffordon nyert 6-1-re, ezen a mérkőzésen Jonny Evans kapott piros lapot, míg az FA-kupában a Cityből Vincent Kompanyt állították ki, ami jelzi, hogy nemcsak a játéktudás, hanem a fegyelmezettség és az idegállapot is döntő lehet.

Forrás: AFP
Az idegek harca is lesz

Utóbbi szempontból a United lehet a jobb, Ferguson csapata jobban hozzászokhatott a kiélezett, sorsdöntő meccsekhez, ráadásul Mancini néhány játékosa, mint Carlos Tévez vagy Balotelli, nem a fegyelmével szerzett hírnevet.

Utóbbinak lejárt az eltiltása, így akár pályára is léphet, de valószínűbb, hogy csak a kispadon kap helyet, és Tévez kezd, akiben buzog a bizonyítási vágy egykori csapata ellen. Az argentin csatár a legutóbbi három bajnokin négy gólt szerzett, és adott két gólpasszt, láthatóan remekül megérti magát honfitársával, Sergio Agüeróval.

www.global-soccer.eu