Vágólapra másolva!
Josep Guardiola négy elképesztően sikeres szezon után elhagyja a Barcelona futballcsapatát. A Barca első csapatához tapasztalatlan edzőként érkező Guardiola nem félt elküldeni sztárokat és reformálni a játékstílust, irányításával a Barcelonából olyan korszakos csapat lett, amely sorra döntötte a rekordokat. A sajtótájékoztatón kiderült, az eddigi másodedző, Tito Vilanova lesz Guardiola utódja.

"Srácok, elhagyom a Barcát" - a Marca szerint Guardiola ezekkel a szavakkal jelentette be játékosainak, hogy a nyáron távozik. A péntek délutáni sajtótájékoztatón kiderült, az eddigi másodedző, Tito Vilanova lesz Guardiola utódja. Vilanova volt az, akinek José Mourinho, a Real Madrid edzője egy affér során belenyúlt a szemébe a Szuperkupa-döntő visszavágóján. "Azért választottuk Titót, mert ő a klub ideológiáját képviseli" - mondta Andoni Zubizarreta sportigazgató Vilanováról.

"Nehéz volt meghoznom ezt a döntést, de remélem, megértik majd az emberek. Elnézést kérek az elmúlt hetek bizonytalansága miatt, hiba volt halogatni a dolgot, korábban be kellett volna jelentenem. Mindig rövidtávú szerződéseket kötöttem, mert a Barcelonánál hatalmasak az elvárások. Négy év egy örökkévalósággal ér fel egy edző számára. Már az ősszel elmondtam az elnöknek, hogy ez az utolsó évem a csapatnál, de ekkor ezt még nem jelenthettem be a játékosoknak, most viszont, hogy két sorozatban is elvesztettük az esélyt a győzelemre, itt volt a megfelelő alkalom. Nem lett volna jó döntés folytatni, az új edző biztosan változást fog hozni, erre én már nem lettem volna képes" - mondta Guardiola, akinek szavait szomorúan hallgatták jelenlévő játékosai.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
A tavalyi BL-döntő utáni ünneplés

Guardiola a Barcelona híres akadémiáján, a La Masián nevelkedett, és már játékosként is a klub nagyjai közé emelkedett azzal, hogy tagja volt az 1992-ben a Sampdoria ellen BEK-et nyerő klubnak, és a dicsőséglistájára többek között hat bajnoki cím, valamint egy KEK-győzelem is felkerült.

Mivel a 2007/2008-as idényben a Barcelona B csapatát feljutatta a harmadosztályba, így kéznél volt, amikor Frank Rijkaard 2008 nyarán elhagyta a csapatot, de így is sokakat meglepett, hogy komoly tapasztalat nélkül leülhetett a felnőttcsapat kispadjára.

Guardiola mindenesetre nem volt szívbajos, bejelentette, hogy Eto'óra, Decóra és Ronaldinhóra nincs szüksége, de végül csak az utóbbi kettő távozott, a kameruni csatár maradt, sőt gólt is szerzett a 2009-es BL-döntőben a Manchester United ellen.

Mourinho így mutatkozott be az akkor még másodedző Vilanovának (2:42-nél látható az affér a videón):


Guardiola nemcsak a kereten, a játékstíluson is nagy változtatást hajtott végre, a Barca játéka nála a rengeteg labdajáratáson és az agresszív letámadáson alapult, miközben a védekezést feltolta, és a szélső védőkre a támadások építésében is komoly szerepet osztott (a legfontosabb újításairól itt olvashat bővebben). A Guardiola által meghonosított stílus már az első évben meghozta az eredményét, a csapat mindent - bajnokságot, BL-t, Király-kupát, európai és spanyol Szuperkupát, klubvébét - megnyert, amit lehetett.

A folytatásban sem maradtak el a sikerek, amit további két-két bajnoki cím és spanyol Szuperkupa, valamint egy európai Szuperkupa, egy BL- és egy klubvébé-győzelem jelzett, távozásával a Barcelona történetének legsikeresebb korszaka ér véget.

Forrás: AFP/Javier Soriano
A nagy ellenféllel, Mourinhóval

Ebben a szezonban sem a bajnokságban, sem a BL-ben nem tud ismételni a Barca, előbbiben a Real Madrid négy körrel a vége előtt hét ponttal vezet Messiék előtt, míg a BL-ből a Chelsea ejtette ki a címvédésre ácsingózó katalánokat. Guardiola korábban is meglebegtette, hogy távozik, és többször is elmondta, azért köt egyéves szerződést, hogy ki tudjon szállni, ha úgy érzi, valami új kihívásra vágyik.

Sokan vallják azt, amit egy szurkolói fórumon az egyik Barcelona-drukker megfogalmazott, ő a Michael Jordan-féle Chicago Bullshoz hasonlította Guardiola Barcáját, amelyet ugyan néha legyőztek csapatok, mégis érezte mindenki, hogy ők a legjobbak.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Nehezen elképzelhető, hogy Guardiola állás nélkül marad, mivel az angol válogatottal, a Chelsea-vel, a Milannal és az Interrel is kapcsolatba hozták. A szép búcsúra még megvan az esélye a klub történetének legnagyobb edzői közé emelkedő Guardiolának, a Barca ugyanis május 25-én a Bilbao ellen lép pályára a Király-kupa döntőjében.