Vágólapra másolva!
Tito Vilanova lett Josep Guardiola utóda az FC Barcelona labdarúgócsapatának kispadján. Az eddigi másodedző játékosként a Barcelona B csapatáig jutott, edzőként még nem irányított felnőttcsapatot, mégis nagy koponyának tartják, és Guardiola is jó döntésnek tartja a kinevezését. De mit kell tudni a Barcelona új edzőjéről?

Francesc Tito Vilanova 1969. szeptember 17-én született, elődjéhez, Josep Guardiolához hasonlóan szintén Barcelonában nevelkedett, és középső középpályást játszott, ám ő csupán a B csapatig jutott, itt is csak három évet szerepelt. Ezután 1990 és 2002 között hét kisebb spanyol csapatban játszott, majd a nem túl fényes profi pályafutás után elvégezte az edzői tanfolyamokat. Közben a Terrassa FC-nél technikai igazgatóként dolgozott, 2007-ben a spanyol negyedosztályban szereplő Barcelona B csapatának másodedzője lett, majd egy évvel később máris felkerült az első csapathoz Guardiola mellé.

Vilanova első szezonja mindjárt a Barcelona történetének legeredményesebb idénye lett, összesen hat trófeát nyert a csapat, a következő években pedig újabb hét kupát zsebeltek be Guardiolával.

"Azért választottuk Titót, mert ő a klub ideológiáját képviseli" - mondta Andoni Zubizarreta sportigazgató az új edzőről.

Guardiola szerint a klub vezetősége jól döntött, amikor a 42 éves Vilanovát választotta. "Ugyanazt a szintet fogja hozni vele a csapat, amit az elmúlt években megszoktak a szurkolók. Nagyon tehetséges, ismeri a játékosokat, akik felnéznek rá. Zubizzareta megkérdezett engem is, hogy szerintem elég érett-e Tito a feladatra, és egyértelműen igen volt a válaszom. Tito is kikérte a véleményemet, elmondtam neki, hogy ha érez magában elég erőt és akaratot, akkor mindenképp vállalja el a posztot, hiszen ma minden edző a Barcelona kispadját akarja, neki pedig ezt tálcán kínálják fel."

Frank Rijkaard barcelonai idejében sokat cikkeztek arról, hogy az akkori másodedző, Henk Ten Cate volt "az ész". Vilanovát szintén remek szakembernek tartják, ezt támasztja alá a Barcelona internetes oldalának fórumában található egyik hozzászólás.

"Nagy koponya ő is. Szemmel láthatóan pocsékul játszott a csapat, amikor Tito a műtétje miatt néhány hétig nem volt Guardiola mellett. Egyébként sem véletlenül voltak állandóan telefonkapcsolatban, amikor idegenben játszottak, és Tito nem ült ott a kispadon" - utalt a fórumozó arra, hogy Vilanova közel egy hónapig hiányzott a csapat mellől tavaly novemberben, amikor daganatot kellett eltávolítani a fültőmirigyéből.

A szurkolók egyébként felemásan fogadták a másodedző kinevezését, de összességében egyetértettek abban, hogy az Európa-bajnokság után nem sok ideje lenne egy új edzőnek a saját stílusát ráerőltetni a csapatra, míg Vilanova viheti tovább az eddig megszokott taktikát.

A Barcelona szurkolói lehetséges problémaként felvetik, hogy az új edző mennyire tudja majd elviselni a rá nehezedő nyomást, hiszen eddig nem irányított felnőttcsapatot, csak csendestársként húzódott meg a háttérben, most pedig egy csapásra a kirakatba kerül. Emlékeztetnek ugyanakkor arra is, hogy négy évvel ezelőtt az akkor szintén zöldfülű Guardiolában sem bízott senki, ma pedig már a világ egyik legjobb edzőjeként tartják számon.

Vilanova eddig valóban keveset szerepelt a sajtóban, akkor viszont címlapra került, amikor a Real Madrid elleni Szuperkupa-döntőben az ellenfél edzője, José Mourinho belenyúlt a szemébe, ezt a jelenetet ide kattintva nézheti meg.