Vágólapra másolva!
Josep Guardiola első barcelonai szezonjában rögtön BL-t nyert, amit egy évre rá José Mourinho az Interrel elhódított tőle. A Barca tavaly ismét BL-győztes lett, kedden azonban a Chelsea kiejtette, így Mourinho Real Madridja előtt megnyílt az út, hogy a spanyol bajnokság után - ahol vélhetően madridi trónfosztásra kerül sor - Európában is lenullázza Guardiolát és csapatát.

Idén ismét José Mourinho lehet az, aki Josep Guardiola helyét elfoglalva nyer Bajnokok Ligája-trófeát. A spanyol szakember 2008-ban ült le az FC Barcelona kispadjára, és első szezonjában rögtön öt címet nyert a csapattal: a spanyol bajnokságot, a Király-kupát, a Bajnokok Ligáját, illetve a spanyol és az európai Szuperkupát.

A Portóval 2003-ban UEFA-kupát, egy évre rá BL-t nyerő Mourinho a 2008-2009-es idényben az olasz Interrel megnyerte a Serie A-t és az olasz Szuperkupát, a BL-ben ugyanakkor a későbbi döntős Manchester United elütötte a legjobb nyolc közé jutástól a milánóiakat. Egy évre rá, 2010-ben viszont sikerrel járt az Inter a BL-ben is, az elődöntőben óriási taktikai csatában épp a Barcelonát búcsúztatta, a döntőben pedig nem okozott számára nehézséget a Bayern München legyőzése - a vége 2-0 lett az olaszok javára.

Pedig a katalánok 2010-ben sem voltak rossz formában, hiszen a spanyol bajnokságban megvédték címüket, és sikerült elhódítaniuk a spanyol Szuperkupát is. Az Inter azonban még szebben fejezte be az idényt, hiszen a BL-cím mellett begyűjtötte az olasz kupát, a Serie A-ban pedig ismét aranyérmes lett.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Mourinho még szaporíthatta volna olaszországi trófeái számát, de az európai és az olasz Szuperkupa döntőjében már nem ő, hanem Rafael Benítez ült a milánói kispadon, a portugál pedig a Realhoz igazolt. (Az Inter a spanyol trénerrel mindkét Szuperkupáról lemaradt, az olaszban a Milan, az európaiban az Atlético Madrid bizonyult jobbnak nála.)

Tavaly újra Guardiola csapata ért fel Európa csúcsára, méghozzá úgy, hogy az elődöntőben Mourinho új klubját, a Real Madridot sikerült két vállra fektetnie 3-1-es összesítéssel. A döntőben a Manchester Unitedet aztán olyan simán verte 3-1-re a Barca, hogy sokan arra számítottak, a katalán csapat - amely ugyanúgy öt trófeát nyert 2011-ben, mint 2009-ban - éveken át verhetetlen lesz.

A Real Mourinhóval 2011-ben még csak spanyol kupát nyert - igaz, arra nagyon büszkék a madridiak, mivel a döntőben épp a Barcát sikerült legyőzni -, idén viszont a két legfontosabb fronton, a BL-ben és a Primera Divisiónban is a portugál szakvezető csapatának áll a zászló.

A Barcát kedden a Chelsea elütötte a döntőtől, a Real viszont szerda este bejuthat a müncheni fináléba, ha ledolgozza a Bayern München elleni egygólos hátrányát.

Jelen állás szerint a spanyol bajnokságban is sikerült Mourinhónak borsot törnie Guardiola orra alá, hiszen megannyi nagy vereség után múlt szombaton 2-1-re nyert a Real a Camp Nouban, így szinte behozhatatlan, hétpontos előnyre tett szert.

Amikor 2010-ben a Real leigazolta Mourinhót, azt várták tőle, hogy Bajnokok Ligáját és spanyol bajnokságot nyerjen a madridiakkal, most ettől két lépésre van, ráadásul a május 19-ei BL-döntőben épp egykori klubjával, a Chelsea-vel találkozhat.

Ez szintén pikáns döntő lenne, hiszen amint a londoniak középpályása, Frank Lampard nyilatkozott: "Tudom, hogy a Chelsea-nél a játékosok és a szurkolók is imádják José Mourinhót, de ha a Reallal játsszuk a döntőt, akkor muszáj legyőznünk őt is."