Vágólapra másolva!
Ugyan már két góllal is vezetett a Barcelona, a John Terry kiállítása miatt 55 percet emberhátrányban játszó Chelsea 2-2-t ért el a Camp Nouban, és 3-2-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A Messit csodáló kisfiú még megnevettette a barcásokat a sírás előtt - videó

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
FC Barcelona (spanyol) - Chelsea (angol) 2-2 (2-1)
Camp Nou, 90 ezer néző
v.: Cüneyt Cakir (török)
Barcelona: Víctor Valdés - Piqué (Dani Alves, 26.), Mascherano, Puyol - Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas (Keita, 74.) - Alexis Sánchez, Cuenca (Tello, 68.), Messi
Chelsea: Cech - Ivanovic, Terry, Cahill (Bosingwa, 12.), A. Cole - Mikel, Meireles, Lampard - Mata (Kalou, 57.), Ramires, Drogba (Torres, 80.)
gól: Busquets (35.), Iniesta (43.), illetve Ramires (45+1.), F. Torres (91.)
piros lap: Terry (37.)
összesítésben: 3-2 a Chelsea javára

Ahogyan az várhatóvolt, a Barcelona kezdettől fogva játszotta a maga domináns futballját, és bár a Chelsea állta a sarat, a türelem és a labdabirtoklás a 35. percben meghozta gyümölcsét, a hazaiak kipasszolták a londoni védelmet, és Busquets a hálóba gurított.

Látszólag minden úgy alakult, ahogy a Barca meccsein általában szokott, főleg, miután Terry két perc múlva megint eljátszotta a tragikus hős szerepét, és kiállíttatta magát, amit kisvártatva büntetett is a Messi passzából a bal sarokba helyező Iniesta. A Chelsea sérülés miatt már az elején elveszítette másik kezdő középhátvédjét, Cahillt is, úgy tűnt, csak idő kérdése, hogy a Barca végleg eldöntse az elődöntőt. Ehelyett azonban a félidő végén egyszer csak feltűnt a tizenhatosuknál Ramires, és egy szemtelenül pazar mozdulattal Valdés fölött a hálóba pörgetett.

Így aztán az angolok a szünetben elfelejthették, hogy a csapatban posztok is vannak, az egyetlen lehetséges utat választva nekidurálták magukat, hogy kibekkeljék a félidőt a maradék tíz emberükkel, akik sokszor valamennyien a saját tizenhatosokon belül védelmezték a kaput. A szerencse sem hagyta el őket, ahogy az utóbbi meccseiken többször megesett, Messi tizenegyesénél is kisegítette őket a kapufa.

A Barca tovább passzírozta ellenfelét, volt még egy-két helyzete és egy lesgólja, de ennél többre nem futotta tőle, a ráadásban pedig 90 ezer néző dermedten nézhette végig, ahogy hajrára beállt Torres a saját térdeléről indulva végigszalad a pályát, és megpecsételi a címvédő sorsát.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Chelsea nagy bravúrt vitt véghez azzal, hogy több mint egy félidőt emberhátrányban játszva harcolta ki a döntőbe jutást, a Barcának pedig a bajnokság után (hacsak a Real nem omlik össze), a BL-ben is meg kellett ízlelnie a vereség ízét. A kérdés már csak az, véget ért-e ezzel a futball egy nagy korszaka, vagy csak egy kisiklás történt?

Percről percre, videók

A hazaiaknál Daniel Alves hiányzott, Pedróval együtt csak a kispadon foglalhatott helyet, Pep Guardiola viszont kezdőcsapatba állította Gerard Piquét és Isaac Cuencát is. A vendégeknél Didier Drogba lett az egyetlen csatár, de ezzel nem okozott meglepetést Roberto Di Matteo.

A Chelsea kezdte a mérkőzést, az első támadást Valdés, az ellencsapást Cech fülelte le jó kimozdulással. Két és fél perc után Messi lőhetett először kapura, de jobbról, éles szögből az oldalhálót zörgette meg. A 6. percben Cahill maradt lent, miután kicsúszott a lába Alexis Sanchez cselét követően, a nézők fütyültek, de nagyon úgy tűnt, az angol bekk bal hátsó combizma megsérült - Bosingwa el is indult melegíteni.

A 10. percben Ashley Cole a gólvonalról mentett, két perc múlva Cahill jelezte, nem bírja a lába, helyére Bosingwa állt be.

A 17. percben egy előreívelt labdára Valdés határozottan jött ki, letarolta Piquét és Drogbát is, utóbbi gyorsan feltápászkodott, Piquét azonban hosszasan ápolni kellett. Két perc múlva elképesztő helyzet maradt ki, egy sakk-mattig játszott akció végén Fabregas sarkazott Messi elé, de lövését Cech lábbal védte, Iniesta ismétlését Terry blokkolta.

Forrás: AFP/Josep Lago

A 22. percben Mascherano távoli lövése fél méterrel szállt el a léc fölött. A nyomasztó hazai fölényt egy villámgyors vendégakció szakította meg, Cech kirúgásával Drogba iramodott meg, lefutotta Piquét, de éles szögből az oldalhálóba bombázott.

Guardiola taktikai váltásra kényszerült, Pique nem folytathatta, helyére Dani Alves érkezett - a védelembe Busquets húzodott vissza, Alves pedig a középpálya jobb oldalán kapott helyet. A labdabirtoklás tekintetében a hazaiak óriási fölényt harcoltak ki, de a betömörülő, tíz emberrel védekező Chelsea csak egy-egy kiszorított lövésre hagyott területet.

De ezt a nyomást nem lehetett bírni, a 35. percben Daniel Alves kerülhetett volna lövő helyzetbe, de középről inkább Cuencát hozta helyzetbe, aki balról okosan centerezett, Puyol és Sánchez mögé jött a labda, Busquets azonban jó helyen állt (1-0).


Két perc múlva jött a szokásos Terry-butaság: a középső védő hátulról rúgott bele Sánchezbe, a török játékvezető azonnal felmutatta a piros lapot.


A kevesebb védő, több terület elvet azonnal kihasználta a Barca, a 43. percben Messi ugratta ki remekül Iniestát, aki jobbal okosan a bal sarokba helyezett (2-0).


Az első félidő hosszabbításában pazar góllal szépített a Chelsea, Lampard ugratta ki tökéletesen Ramirest, aki 15 méterről úgy emelt, hogy Valdés hiába ugrott, a labda tökéletes pontossággal hullott a jobb sarokba (2-1).


Félidőben tehát továbbjutásra állt a Chelsea, a szünet után folytatódott is a Barca-nyomás, az első lehetőségre két percet kellett váni, Iniesta 10 méteres lövését Ivanovic blokkolta. Egy perc múlva Fabregas és Messi játszott ismét össze, előbbi átesett a rosszul becsúszó Drogba lábán, jogos tizenegyes. A büntetőt Messi a lécre vágta.


Az 54. percben Dani Alves jobbról a hosszú oldalra ívelt, Alexis Sánchez fejese azonban elkerülte a kaput. Három perc múlva Mata helyére Kalou állt be. A 62. percben Iniesta játszotta meg jól Cuencát, aki az ötös bal sarkáról a kivetődő Cech kapust találta el.

Továbbra is hatalmas fölényben játszott a hazai csapat, egy váratlan Chelsea-kontra úgy megzavarta Valdést, hogy bár a védők eltakarították az útból Kalout, nem merte megfogni a labdát, inkább kicsúszva rúgta vissza a mezőnybe.

Az utolsó negyedórára érkezett Fabregas helyett Keita, a másik oldalon pedig Drogba helyett Torres. A 82. percben Alexis Sanchez ugyan betalált, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Nem volt szerencséje a Barcának, fél perc múlva Messi lövése megpattant egy lábon, Cech beleért, így a labda a bal kapufáról kifelé vágódott.


A 90. percben Mascherano 20 méteres lövését Cech tolta szögletre. És amikor már minden hazai játékos csak a támadással foglalkozott, egy előre vágott labdára a saját térfeléről induló Torres lecsapott, 30 méteres előnnyel bevezette a 16-oson belülre, kicselezte Valdést, és az üres kapuba gurított (2-2).

Minden eldőlt, a Chelsea 3-2-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.