Vágólapra másolva!
Alex Ferguson hosszú pályafutásának legérthetetlenebb húzása volt, amikor 2010 nyarán leigazolta a teljesen ismeretlen Bebét, akiért a Manchester Uited 7,4 millió fontot fizetett a Vitória Guimaraesnek. A portugál klubnál a napokban rendőrségi nyomozás kezdődött, mert az összegből mintegy hárommillió nem szerepel a könyvelésben. A Vitória szerint a pénzt a Bebét pár nappal az eladása előtt becserkésző menedzsernél, a többek között Cristiano Ronaldót és José Mourinhót is képviselő Jorge Mendesnél kell keresni.

A Bebe-üzlet több szempontból is furcsa volt. A Manchester Unitednél nagyon ügyelnek arra, hogy a kiszemelt játékost többször is élőben lássák, és általában nemcsak a klub kiterjedt megfigyelőhálózata, hanem maga Ferguson is szemügyre szokta venni azokat a focistákat, akiket az egyesület meg akar szerezni. Ferguson is elismerte, hogy Bebe az egyetlen, akit úgy vett meg, hogy sohasem látott játszani. A MU a csapat korábbi pályaedzője, Carlos Queiroz javaslatára szerződtette az akkor 19 éves portugált, aki mindössze egy éve volt profi.

Tiago Manuel Dias Correia, azaz Bebe ugyanis 18 éves koráig csak amatőr szinten futballozott, így a Premier League hatalmas ugrást jelentett a számára, hiszen korábban csak a portugál másodosztályban lépett pályára, egyetlen idényben az Estrela Amadorában. 2010 nyarán innen vette meg a Vitória Guimaraes 125 ezer fontért, hogy pár hónappal később a hatvanszorosáért adja el a manchesterieknek a nélkül, hogy Bebe egyetlen tétmeccsen is szerepelt volna.

Hová tűnt hárommillió?

Ferguson szerint mindössze annyi történt, hogy megérezte Bebében a potenciált, és ösztönösen döntött, a jelek szerint azonban a szimata ezúttal megcsalta őt. A portugál az első idényében ugyanis mindössze két bajnokin játszott a MU-ban, az összes tétmérkőzést figyelembe véve pedig hétszer küldték pályára (két gólt szerzett). Tavaly nyáron kölcsönadták a török Besiktasnak, de a mostani idényben is mindössze három meccse van, igaz, a portugál U21-es válogatottban térdszalagszakadást szenvedett, amiből csak márciusban épült fel.

Bár a Manchester számára Bebe leigazolása nem volt jó üzlet, azonban menedzsere, Jorge Mendes, illetve az ő ügynöksége, a Gestifute nagyon jól járt. Az átigazolási díj közel fele állítólag Mendesnél landolt, és hogy valami nem volt tiszta a dologban, azt mutatja, hogy a napokban a portugál rendőrség nyomozást indított, mert a 7,4 millió fontos átigazolási díjból mintegy hárommillió eltűnt, legalábbis a Vitória könyvelésében nincs nyoma. Az angol sajtó rögtön lecsapott a témára, de a manchesteriek szóvivője mindössze ennyit mondott az ügyről: "Senki sem vádol minket semmivel, így nem kommentáljuk a történteket".

Érdemes menedzsert váltani

A menedzseri karrierje előtt videókölcsönzőt üzemeltető Mendes 1996-ban hozta létre a Gestifutét, és az első transzfer, amit nyélbe ütött, az a portugál kapus, Nuno eladása volt a Vitória Guimaraestől a Deportivónak. Szép lassan aztán szinte az egész portugál labdarúgás az ő irányítása alá került: Mendes intézte José Mourinho Chelsea-be szerződését, aki a mai napig az ő ügyfele, akárcsak a fél portugál válogatott Cristiano Ronaldótól kezdve Nanin, Pepén és Miguel Velósón keresztül Fábio Coentraóig, de Mendes védencének számít a brazil Thiago Silva és Anderson, a kolumbiai Radamel Falcao García és az argentin Ángel di María is.

Mint a névsorból is látható, Mendesnek kiváló a kapcsolata a Manchester Uniteddel is, a Bebét a MU-nak beajánló Queiroz is az ő ügyfele, így aztán az sem lehetett véletlen, hogy a manchesteriek ilyen sok pénzt fizettek egy ismeretlenért. Ráadásul egy héttel a szerződés aláírása előtt Bebe még nem is Mendes ügyfélkörébe tartozott, korábban ugyanis egy bizonyos Goncalo Reis volt a menedzsere, akivel Bebe augusztus 5-én levélben közölte, hogy szakít vele, majd augusztus 11-én aláírt a Manchester Unitedhez.

A Vitória korábban azt állította, hogy Mendes ügynöki jutalékként kapott közel hárommillió fontot a transzferből, mert mielőtt eladták volna a focistát a MU-nak, a menedzser 100 ezer euróért megvette Bebe játékjogának 30 százalékát, így aztán a manchesteriektől kapott vételár ugyanakkora hányada is járt neki a 10 százalékos menedzseri jutalék mellett. Ha ez volt a helyzet, akkor a portugál jogszabályok szerint Mendes valóban jogosan zsebelte be a pénzt, az angol szabályok viszont nem engedélyezik, hogy egy futballista játékjoga egy harmadik jogi személynél legyen (ez az úgynevezett third party ownership, amelyet a Tévez-ügy után tiltották be Angliában).

Mendes nem csak Bebével hajtott végre zűrös machinációkat. Korábban Nani is úgy lett az ő kliense, hogy dobta előző menedzserét, Ana Almeidát, ami után rögtön megnyíltak a kapuk a játékos előtt, és nem sokkal később aláírhatott a Manchester Unitedhez.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Az angol iroda, a Formation (amelyet sokáig Wayne Rooney menedzsere, Paul Stretford vezetett) éveken keresztül pereskedett Mendessel, mivel állítása szerint a portugálnak három átigazolás (Ricardo Carvalho, Paulo Ferreria és Tiago Mendes Chelsea-be szerződése) után is jutalékot kellett volna fizetnie neki egy korábbi megállapodás alapján. Mendes szerint azonban a fenti három esetben a megállapodás nem lépett érvénybe, mivel őket nem a portói Gestifute adta el a londoniaknak, hanem egy másik cég: A Dublinban bejegyzett Gestifute International.

www.global-soccer.eu