Vágólapra másolva!
Piermario Morosini szombati halála hatalmas vihart kavart Olaszországban, ahol kifejezetten magas színvonalú színvonalú a profi futballisták egészségügyi ellenőrzése, és az elmúlt 35 évben nem is történt hasonló tragédia.

A Bolton Wanderers középpályása, Fabrice Muamba két nappal azt követően hagyhatta el a kórházat, hogy az olasz másodosztályú Pescara-Livorno bajnokin a 25 éves Piermario Morosini a mérkőzés közben összeesett. Muambának március 16-án megállt a szíve a Tottenham elleni kupameccsen, de a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően csodával határos módon életben maradt. Morosininek nem volt szerencséje.

Pedig Olaszországban sokkal szigorúbbak a játékosok rendszeres orvosi vizsgálatára vonatkozó szabályok, mint Angliában. Mindez azóta van így, hogy még 1977 októberében a Perugia 24 éves focistája, Renato Curi a Juventus elleni mérkőzés 50. percében a pályán összeesett, és meghalt. Azóta egyetlen hasonló tragédia sem történt az olasz profi bajnokságokban, pedig az elmúlt években világszerte egyre gyakrabban fordultak elő ilyen esetek. A neves olasz kardiológus, Eugenio Martuscelli a La Repubblicának elmondta: az olasz rendszer a legszigorúbb a világon, és kijelentette, hogy a meglévőnél szigorúbb ellenőrzés szinte elképzelhetetlen.

Az mindenesetre biztos, hogy Olaszországban olyan játékosoknál is észrevették a szívproblémát, akiknél máshol nem észlelték a rendellenességet. Az Internazionale orvosai Nwankwo Kanu és Khalilou Fadiga esetében is jelezték a kockázatot, igaz, mind a ketten folytatták pályafutásukat, Fadiga azonban az Interben egyszer sem léphetett pályára.

A tavaly visszavonult középpályás, Roberto Baronio pedig azt mondta: "Meglep, hogy profi futballistákkal is megeshet ilyen tragédia, de az biztos, hogy nem az ellenőrzés hiánya miatt van így, hiszen kéthavonta megvizsgálnak. Azt hiszem, egyszerűen a végzet akarta, hogy Piermario távozzon közülünk".

Más kérdés, hogy a mentőautó perceken keresztül nem tudott behajtani a gyepre, mert egy rendőrautó elzárta a bejáratot. Az olasz szövetség, valamint a sportminisztérium vizsgálatot indított az ügyben, azonban a Morosinit ellátó orvosok egyike, Ernesto Sabatini szerint a hiányzó három percnek nem volt jelentősége, mindent megtettek, ami lehetséges volt a defribrillátor használatától kezdve a szívmasszázsig.

Forrás: AFP/Luciano Pieranunzi

A fiatalon elhunyt középpályás életpályája kifejezetten tragikus volt, hiszen mindössze 15 évesen elveszítette édesanyját; egy évvel később a bátyja, aki fogyatékos volt, öngyilkos lett; a következő évben pedig az édesapja is elhunyt. Egyetlen közeli rokona a nővére volt, aki mozgássérült, és állandó felügyeletet igényel. Ennek ellenére Morosini vidám személyiség volt, akit mindegyik csapatánál nagyon kedveltek a társai. Még 2005-ben így nyilatkozott a Guerin Sportivónak: "Amik velem történtek, megváltoztatták az életem, és ráébresztettek, hogy meg kell valósítanom az álmomat, ami a szüleimé is volt, vagyis hogy jó focista legyek, mert tudom, hogy ennek ők is nagyon örültek volna".

Ez részben sikerült is, hiszen Morosini majd mindegyik korosztályos válogatottban játszott, 2009-ben tagja volt az U21-es Európa-bajnokságon elődöntős csapatnak. A Serie A-ban ugyan csak öt meccsen szerepelt, de a másodosztályban több mint 140 találkozón lépett pályára. Hivatalosan ugyan az Udinese játékosa maradt, de klub rendszeresen kölcsönadta, így megfordult a Bolognában, a Vicenzában, a Regginában, a Padovában és a Livornóban is. Nagyon sok csapattársa volt tehát, és ebből a szempontból tökéletesen érthető, hogy a liga úgy döntött: a teljes hétvégi fordulót elhalasztja.

Forrás: AFP

Az elhalasztott fordulóra viszont nem volt sok szabad időpont. Az UEFA direktívái szerint a bajnokságoknak egy héttel a Bajnokok Ligája döntője előtt véget kell érnie, vagyis az utolsó játéknapra május 13-án kerül sor. Egy hétközi fordulót már így is beterveztek május 1-2.-re, így kézenfekvő volt, hogy április 25-én is játszanak a csapatok, már csak azért is, mert ez a nap Olaszországban nemzeti ünnep. Viszont ugyanezen a napon BL-elődöntőt is rendeznek, ami azt jelenti, hogy este 20.45-re véget kell érniük a találkozóknak. A kérdés már csak az volt, hogy az egész programot eltolják-e, vagyis most hét végén játsszák le az elmaradt 33. fordulót, majd azt követő szerdán a 34.-et, vagy pedig az eredeti menetrend szerint április 21-22.-én a 34. játéknap következzen, és szerdán pótolják az elmaradt fordulót.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy csúsztassanak, vagyis az elmaradt forduló következzen, és utána a 34., azonban ebbe öt egyesület (az Internazionale, a Chievo Verona, a Genoa, a Napoli és az Udinese) nem ment bele. Azzal érveltek, hogy azok a drukkerek, akik már előre leszervezték a jövő heti sorsolás szerint az utazást, megvették a jegyet, jobban járnak, ha marad az eredeti menetrend. Sikerült is meggyőzniük a többi egyesületet, illetve a ligát, így végül ezt a változatot fogadták el. Az április 25-re betoldott fordulóval az is eldőlt, hogy az olasz válogatott tervezett összetartása is elmaradt, de a szövetségi kapitány, Cesare Prandelli szerint helyes döntés született.

www.global-soccer.eu