Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az amerikai tulajdonos belátta, hogy a baseballcsapatánál sikeres átigazolási módszer a Liverpoolnál nem működik, aminek az általa kinevezett sportigazgató, Damien Comolli lett az áldozata. A bajnokságban csak bukdácsoló klubnál most már inkább a Barcelona példáját követnék.

A bajnokságban csak bukdácsol a Liverpool, viszont megnyerte a ligakupát, és az FA-kupában is bejutott a döntőbe. Az amerikai tulajdonosok számára azonban mindez kevés, és a gyenge eredmények áldozata a sportigazgató, Damien Comolli lett, akinek leváltása egyben a játékospolitika változását is hozhatja.

A Liverpool egy trófeát már nyert ebben az idényben, és közel áll ahhoz, hogy még egyet begyűjtsön, miután szombaton az Everton elleni győzelemmel bejutott az FA-kupa döntőjébe. A városi rivális ellen a két gólt két olyan támadó szerezte, akik tavaly januárban összesen 67 millió euróért érkeztek, és a nem sokkal korábban kinevezett sportigazgató, Damien Comolli első igazolásai voltak. Comollit két nappal a kupa elődöntője előtt menesztették, állítólag a csapat gyengébb szereplése és a rosszul sikerült igazolások miatt.

Brad Pitt a szakmai stábban

Amikor az amerikai Fenway Sports Gruop (FSG) 2010 októberében megvásárolta a Liverpoolt, a szurkolók abban bíztak, hogy a klub végre megint elfoglalja azt a helyet a bajnokságban, ahová a korábbi eredményei predesztinálják. Akkor még a Liverpool számított az angol futball legeredményesebb klubjának 18 bajnoki címmel (azóta a Manchester United előzött, már 19 aranya van), de 1990 óta nem végzett az élen, és a 2006-os FA-kupa-győzelem óta semmilyen trófeát nem nyert. Az FSG szerepvállalása már csak azért is reményt keltő volt, mert az új tulaj, John Henry számára a sportsikerek nem voltak ismeretlenek, a Boston Red Sox baseballcsapatával kétszer is megnyerte a World Seriest. Mégpedig egy azóta világhírűvé vált módszer, a statisztikai elemzést alapul vevő sabermetrics segítségével.

Az elméletről, illetve az elsőként alkalmazó Billy Beanről filmet is forgattak Brad Pitt főszereplésével Moneyball címen, és hogy az FSG ezt szeretné alkalmazni a futballban is, azt jelezte, hogy egyik első lépésként a francia Damien Comollit nevezte ki sportigazgatónak. A korábban a Tottenham Hotspurnél és a Saint-Étienne-nél is sportigazgatóként dolgozó Comolli jó barátja Billy Beane-nek, és elmondása szerint az elmúlt években sokszor beszélt vele arról, miként lehetne a baseballban mára általánossá vált módszert a labdarúgásra alkalmazni. Alapvetően úgy vélte, hogy a statisztikai elemzés az igazolásoknál jöhet nagyon jól, olyan futballistákat lehet találni a módszerrel, akiknek a piaci értékük jóval kisebb a bennük rejlő lehetőségnél.

Megint nem lesz BL

Az első átigazolási időszakban, amelyben már Comolli is döntéshozó volt, a Liverpool meglepő húzásokat hajtott végre: eladta Fernando Torrest a Chelsea-nek, és részben az érte kapott pénzből megvette Luis Suárezt, illetve Andy Carrollt.

Forrás: AFP/lyn Kirk

Utóbbi elképesztően sok pénzbe, 41 millió euróba került, és az ő személye indította el azt a folyamatot - ami a nyáron Jordan Henderson és Stewart Downing leigazolásával folytatódott -, hogy a klub igyekszik fiatal, lehetőleg brit focistákat igazolni.

A cél egyértelműen az volt, hogy a csapat a legjobb négy között végezzen a bajnokságban, azaz bejusson a Bajnokok Ligájába. Egészen február elejéig ez nem tűnt elérhetetlennek, mert bár a Liverpool gyakorlatilag egyszer sem volt az első négyben, még a 25. forduló után sem volt olyan sok a lemaradása, hogy ne lehetett volna egy jó hajrával ledolgozni. Ezt követően azonban hét bajnokiból hatot elveszített, és a kupasorozatokban hiába menetel, mindez a sportigazgató állásába került. Persze a hivatalos indok szerint Comolli családi okok miatt hagyta ott az egyesületet, ugyanakkor a klub elnöke, Tom Werner nem titkolta, hogy a gyenge eredmények is közrejátszottak a döntésben, és az is, hogy más volt az elképzelésük a nyári átigazolási stratégiát illetően. "Van egy stratégiánk, amelynek a megvalósításában nem egyeztünk meg, és úgy éreztük, hogy nem Damien a megfelelő ember, hogy végrehajtsuk a terveinket. A jövőről beszélünk, egy erős szisztémát akarunk felépíteni az első csapat mögé" - jelentette ki Werner.

La Masía az Anfielden

A fenti mondatok arra utalnak, hogy míg természetesen a vezetőség számára nagyon fontosak az aktuális eredmények (Werner szerint a jelenlegi keret is elég erős ahhoz, hogy az első négyben végezzen, így a szereplés csalódást jelent), de a jövőben sokkal jobban próbálnak építeni a saját utánpótlásra. A példa alighanem a Barcelona, amely az akadémiájára alapozva érte el az elmúlt időszak kiemelkedő sikereit, és erre utalnak azok a nevek is, akiket kapcsolatba hoztak a Liverpoollal Comolli utódjaként.

Az angol lapok szerint az FSG elsőként Johan Cruyffot kereste meg, de ő nemet mondott, viszont beajánlotta a maga helyére Aitor Begiristaint, aki korábban a Barcelonánál töltött be hasonló pozíciót. De felmerült a holland Louis van Gaal neve is, aki az Ajax utánpótlásánál szerzett tapasztalatait kamatoztathatná. A folyamat pedig már korábban elkezdődött, hiszen a Liverpool akadémiájának technikai igazgatója az a José Segura, aki 2002 és 2004 között a Barca utánpótlásánál dolgozott.

www.global-soccer.eu