Vágólapra másolva!
Négy tétmeccs óta nyeretlen a Milan, két hét alatt kiesett a BL-ből és lecsúszott az élről a Serie A-ban. Bár a vezetők olykor joggal mutogattak a játékvezetőkre, a rengeteg sérülés is súlyos gondokat okoz: e tekintetben a Milan a bajnokság sereghajtója. Allegri edző az elődeinél keményebb tréningeket vezényel, ám szerinte erős stresszhelyzetben magasabb a sérülésveszély.

Nagyot fordult két hét alatt a világ a Milan körül. A Barcelona elleni BL-kiesés fájdalmas volt, de tolerálható, a cataniai bajnoki iksz és a Fiorentina elleni hazai vereség már kisebb hullámvölgyet sejtet.

Elfogadhatatlan

A Barcelona elleni idegenbeli vereség után világszerte elemezgette a sajtó, hogy a katalánok második tizenegyese jogos volt-e, vagy sem. Allegri szerint a bíró segített a Barcelonának, ezzel együtt az edző elismerte, hogy ellenfelük megérdemelten jutott tovább. A klub alelnökének, Adriano Gallianinak sem ezzel a döntéssel volt problémája, hanem két bajnoki bakival.

Forrás: AFP/Olivier Morin
Középpontban a bírók

Február végén, a Juventus elleni rangadón 1-0-s milánói vezetésnél Sulley Muntari fejesét Gianluigi Buffon egyértelműen a gólvonal mögül ütötte ki, azonban a játékvezető továbbot intett, a torinóiak pedig később 1-1-re mentették a meccset. Egy hónappal később, a Catania ellen Robinho gurítását mentették a gólvonalról. A milánóiak szerint a labda megint bent volt, a honlapjukra nagy betűkkel azt írták: Elfogadhatatlan. Galliani kijelentette: "Ha a labda átmegy a vonalon, az a szabályok szerint gól, csak nekünk nem. Már másodszor fordul ez elő velünk pár hét alatt. Megértjük és elfogadjuk, hogy a bírók hibázhatnak, de őszintén nem értem, miért nem lehet megadni a góljainkat. Úgy tűnik, rendkívül pechesek vagyunk, de remélem, ez nem kerül majd a bajnoki címünkbe."

Csapatnyinál is több sérült

A klubvezetés típushibát követett el: csak a csapat kárára történt tévedésekkel foglalkozott, pedig nem csak ilyenek voltak. Ám ami fontosabb, úgy tűnik, megfeledkeznek az orvosolható problémákról. A csapat harcban áll a bajnoki címért, a hátránya csupán egy pont a Juventus mögött, a második hely pedig szinte biztosan meglesz, noha elképesztő mennyiségű sérülés sújtotta ebben az idényben.

Forrás: AFP
Pato pár percet bírt a Barca ellen

A 28. fordulóban, a Parma elleni bajnoki előtt 13 játékos nem állt Allegri rendelkezésére, ami a teljes keret 42 százaléka, egy héttel később, az AS Roma ellen pedig kilencen hiányoztak, míg ketten nem teljesen egészségesen ültek le a kispadra. A Gazzetta dello Sport kimutatása szerint a Milan játékosai összesen 218 mérkőzést hagytak ki sérülés miatt ebben a szezonban, ami a legtöbb a bajnokságban - a Serie A átlaga: 108,4. A Barcelona ellen mindkét meccsen hiányzott a védelemből Thiago Silva, a sérüléséből frissen felépült Pato pedig csereként állt be, majd pár perc múlva megint le kellett hozni, és ebben a szezonban már biztosan nem játszhat.

Nem csak a focisták stresszelhetnek

A szinte példátlan sérüléshullámot lehetetlen egyetlen indokra visszavezetni. Akadtak kivédhetetlen esetek, mint Antonio Cassano szívbetegsége, Pato pedig úgy tűnik, jóval sérülékenyebb az átlagnál, elvégre tíz izomsérülést szenvedett 27 hónap alatt. Gyakran előkerül a San Siro rossz talaja, ami valóban hozzájárulhat a gyakori sérülésekhez, csakhogy ezek többségét az edzéseken szedik össze a játékosok, a stadiontól távoli Milanellóban.

Az olasz szaksajtóban egyre gyakrabban kerül szóba Allegri felelőssége. A tréner Thiago Silva esetében maga is elismerte, hogy hibázott, túl hamar pályára küldte. A hátvéd nem sokkal korábban épült fel, a Roma ellen mindössze tíz percet bírt, és újabb egy hónapra kidőlt.

Forrás: AFP
Allegri keményebb Ancelottinál

A Football-italia.net szakírója, Rob Paton szerint Allegri sokkal keményebb edzéseket vezényel elődjénél, Carlo Ancelottinál, részben erre vezethető vissza a sok izomhúzódás. A tréner természetesen más magyarázattal szolgál, szerinte egyrészt a sérülések nagy része nem izomalapú, hanem rándulás vagy ficam volt, másrészt pedig a focistákra nehezedő pszichés nyomás is hozzájárul a sérülésekhez.

"Ha egy játékos stresszhelyzetbe kerül, akkor valószínűbb, hogy megsérül" - nyilatkozta Allegri. A nyomás azonban rajta is egyre nagyobb: a Tuttosport a napokban arról írt, hogy ha a csapat nem védi meg a bajnoki címet, akkor Silvio Berlusconi - akit kevéssé érdekelnek a magyarázatok - meneszti Allegrit.

Erős csapat jönne ki a Milan sérültjeiből

Kedd este 20.45-kor a Chievo otthonában lép pályára a Milan, amely ezúttal 13 játékosára nem számíthat. A partvonalon kívülre kerül Roma, Abate, Antonini, Bonera, Mesbah, Thiago Silva, Ambrosini, Aquilani, Boateng, Merkel, Van Bommel, Inzaghi és Pato is.



www.global-soccer.eu