Vágólapra másolva!
Papp Eszter labdarúgókapus 1038 perce nem kapott gólt a magyar női NB I-ben, ami még úgy is kivételes teljesítmény, hogy a gyengébb csapatok elleni meccseken szinte nem is megy lövés a szombathelyi Viktória kapujára. A 22 éves, orvosi egyetemre járó sportolónő fiúk ellen soha nem játszott, az ütközésektől egyáltalán nem fél, és állítja, hogy őt nem zavarják meg a magas beívelések, mint kapustársai többségét.

A magyar női labdarúgó NB I éllovas csapata, a Viktória múlt héten 3-0-ra legyőzte az Újpestet, és ezzel a szombathelyiek kapusa újabb meccset úszott meg kapott gól nélkül. A 22 éves Papp Eszter már 1038 perce nem kapott gólt, amivel teljesült a vágya, hogy átlépje az 1000 perces határt. Férfi futballban 1453 perccel az örökranglista második helyére is fel lehet kerülni, a magyar kapus mégsem érdeklődött még a statisztikákkal foglalkozó szervezeteknél, hogy a sorozata rekordnak számít-e, vagy nem (az [origo] írt az IFFHS-nek, amely azt válaszolta, hogy női rekordokkal nem foglalkozik, a Guinnessworldrecords.com-nak írt kérdésünkre pedig még nem kaptunk választ).

"Az, hogy régóta nem kaptam gólt, csak egy mellékes plusz, ennél fontosabb, hogy megnyerjük a meccseinket" - mondta az [origo]-nak Papp Eszter, aki már egészen fiatal kora óta áll a futballkapuban.

Nem igényelte a fiúk elleni focit

Kispályás focinál általában senki nem akar beállni a kapuba, a szőke hajú lány azonban az első perctől úgy érezte, hogy neki ott a helye. "Sohasem vonzott, hogy mezőnyös legyek, pedig ezt minden kapus kipróbálja, de én sosem játszottam mást, csak védtem" - mesélte, majd felelevenítette, hogy negyedikes általános iskolás lehetett, amikor először elment egy barátnőjével a Viktoria női futballcsapatához. "Egyből itt ragadtam, és azóta is itt vagyok. Próbálkoztam ugyan teniszezéssel, úszással és lovaglással is, de egyik sem volt rám olyan hatással, mint a foci. Ez egy csapatsport, amelyet a társaság miatt is érdemes játszani, és a legnagyobb előnye, hogy nemcsak magamért, hanem másokért, az egész csapatért küzdhetek."

Legelőször az öccsével focizott, később azonban nagyon ritkán vette fel a kesztyűt fiúk ellen. "Akik fiúk ellen is játszanak, azok biztosan jobban fejlődhetnek fizikailag, de mivel én rendszeresen jártam egy női csapat edzésére, nem is merült fel, hogy ellenük is focizzam, nem igényeltem" - mondta Eszter, aki szerint a kapuban állni egyáltalán nem veszélyesebb, mint a mezőnyben futballozni.

"Nyilvánvalóan a legtöbb nő nem szívesen áll be a kapuba, de én ezt nem tartom veszélyesnek. Sőt úgy gondolom, hogy a mezőnyben sokkal durvább ütközések történnek. Bennem nincs is semmi félelem, és nem is volt még soha, semmilyen balesetem a pályán" - magyarázza Papp.

Forrás: www.viktoriafc.hu

A sereghajtó ellen labdába sem kell érni

A hosszú sorozatáról az ellenfél játékosai is tudnak, és mivel szoros az élmezőny, fel kell készülnie arra, hogy a riválisok elleni rangadókon több dolga lesz, mint az eddigi, gyengébb csapatok elleni meccseken. Vasárnap rögtön a legnagyobb ellenfél, a 46 pontos MTK lesz a 49 ponttal éllovas Viktória ellenfele (a szintén budapesti Astra-Bíró-Kert FC-nek 43 pontja van). "Jó lenne, ha minél később szakadna meg a szériám, mert az azt jelentené, hogy jól szerepel a klubom. Az MTK-meccs sokkal szorosabb meccs lesz, mint az Újpest elleni volt."

A bajnokságban óriásiak a különbségek, a dobogós triót követő Feminának 30, az ötödik Páter Fit-Well-Nagypálinak már csak 19 pontja van, a tizedik, utolsó helyezett Nyíregyháza pedig mindössze hatpontos.

"Az a néhány meccs nehéz, amikor az utánunk lévő két csapattal játszunk, ezeken a találkozókon sok dolgom van, de a sereghajtó ellen labdába sem kell érni, és ez nagy gond, jobb lenne, ha szorosabb meccseket tudnánk játszani" - árulta el a kapus arra a kérdésünkre, hogy mennyi bravúrt kellett végrehajtania az egyéni csúcshoz.

A válogatottat feláldozta az iskoláért

Papp Esztert télen emlékeztette klubcsapata weboldalának szerkesztője, hogy régóta érintetlen a hálója. "Télen, úgy öt-hatszáz perc körül jártam, amikor szóltak, hogy milyen régen nem kaptam gólt, ekkor gondoltam, hogy megpróbálom minél hosszabbra nyújtani a sorozatot. De nem védtem másképp, nem koncentráltam jobban, mint máskor, hiszen mindig próbálok a legjobban odafigyelni, viszont sokat segített, hogy nekünk van a legbiztosabb védelmünk az NB I-ben."

Jelenleg a budapesti SOTE-n orvosnak tanul: "Eredetileg ortopéd sportorvos szerettem volna lenni, meglátjuk, két és fél év múlva kell majd döntenem, hogy milyen orvos leszek." Tanulmányai a sportpályafutását is befolyásolják, a válogatottban például az egyetem miatt nem lehet kezdő.

Forrás: Papp Eszter
Fentről balra a negyedik Papp Eszter, aki már kétszer nyert bajnoki aranyat a Viktóriával

A magyar csapat - kapujában Szőcs Rékával - a minap 5-0-ra kikapott a norvégoktól Kecskeméten, és hiába a pazar forma, Papp Eszter csak csere volt a mérkőzésen. "Négy éve Budapestre költöztem, rendszeresem ingázom, és nem tudok ugyanolyan szinten futballozni, mint aki csak ezzel foglalkozik. Igazából örülök, hogy az iskola mellett is tudok játszani."

A női labdarúgást egyre többen szeretik - jó példa erre a tavalyi németországi világbajnokság -, és sokan úgy vélekednek, hogy a sportág férfi és női válfaja között kapusposzton van a legnagyobb különbség.

Nem megfelelő a magyar kapusképzés

Kiss László, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya szerint a gyenge emelkedés, a labda ívének rossz kiszámítása és a lassabb reagálás miatt sok a potyagól a női fociban, és ezzel részben egyetért Papp Eszter is. "Nem egy olyan kapust ismerek, akinek jó reflexei vannak, viszont komoly gondot okoznak számára a magas labdák. Hál' istennek nekem ezzel, úgy érzem, nincsen gondom."

Ez szerinte azzal is magyarázható, hogy a Viktória kapusaként sok hazai társával ellentétben mindig külön kapusedzővel dolgozhatott. "Egészen kiskoromtól kezdve volt kapusedzőm, szóval nem csak úgy lejáram az edzésekre, ezért is maradtam a kapuban. Erre nem minden csapatnál van lehetőség, pedig szükség lenne rá, mert nem megfelelő a képzés" - mondta a 177 centis kapus, aki a magasságát megfelelőnek tartja, a lapos lövések miatt nem szeretne magasabb lenni.

A magyar női NB I nem profi, Papp Eszter mégsem csak egyszerű kedvtelésnek tartja a futballt. "Hobbinál több, mert sokat áldozok rá, bevételem viszont nincsen belőle." Annyiból szerencsésnek mondhatja magát, hogy felszerelést biztosít játékosai számára a Viktória, ami Magyarországon is ritka, a kapus meg is jegyezte, hogy Szombathelyen jók a feltételek, itthon talán a legjobbak.

Forrás: www.viktoriafc.hu

Mivel a tanulást teszi az első helyre, azon nem gondolkodott, hogy külföldre igazoljon, pedig tudja, hogyan lehetne légióssá válni. "Ez csak elszántság kérdése, hogy ki mennyi pluszt tesz bele a munkába. Főleg fizikálisan kell fejlődni, akik voltak kint, azt mondják: egy jó fél év kell, amíg felveszed a ritmusát egy olyan erős bajnokságnak, mint mondjuk a német."

Sepp Blatter javaslatáról még nem hallott: a FIFA-elnök 2004-ben felvetette, hogy szűkebb és rövidebb nadrágban kellene játszaniuk a nőknek, hogy több férfi drukker menjen ki a stadionokba. "Tényleg ezt mondta? Viccesen hangzik a javaslat, de nem biztos, hogy kényelmesebb lenne, és azért ez is fontos szempont. Szóval én inkább maradnék a mostani felszerelésemnél."